Egy torontói cukrász töltött kekszet tesz leveles tésztába, és megsüti. Állítólag ez hivatott megtörni a legmenőbb hipszterfánk, a cronut diadalmenetét. Nekünk is vannak ötleteink.

Cronut?

Egy New York-i cukrász bejegyzett szabadalma. Olyan édesség, amely alakjában a fánkra (donut), állagában a croissant-ra emlékeztet. Bő olajban sütik, krémmel töltik, cukorba forgatják, mázzal kenik.

Azt írja a Fox News, hogy egy torontói cukrász meg akarja törni a legmenőbb hipszerédesség, a cronut egyeduralmát (amit mi is kipróbáltunk, meg is írtuk). Olivier Jansen-Reynaud azt állítja, találmánya, a crookie már korábban megvolt, mint az emlegetett slágertermék, amelynek létezéséről csak azért tud, mert sok vásárlója említette neki a hasonlóságot, ezért rákeresett a Google-ön.

A crookie lényegét könnyű kikövetkeztetni: kekszet, konkrétan a mi pilóta kekszünkre emlékeztető Oreót tesznek leveles tésztába, és megsütik.

Csakúgy, mint a cronutot (amelynek már rajongói oldala is van), a crookie-t is javasolt gyorsan elfogyasztani, mert szállítani és tárolni is nehéz. A cronut, ha már nem emlékeznének, így néz ki, galériánkban jól megnézhetik, hogyan készül.

Sláger

Azt, hogy egy termék mennyire menő, jól mutatja, hogy sokan utánozzák (mivel a név védett, ezek általában fauxnut, vagyis kamu-cronut néven kaphatók) – kérdés viszont, hogy mennyire tekinthető fantasztikusan eredeti, sosem hallott ötletnek, hogy valaki leveles tésztából készít el egy péksüteményt, amelyet a recept szerint nem abból kellene. Mert a cronut és a crookie lényege tulajdonképpen ez. (Mi a biztonság kedvéért most szólunk, hogy a leveles tésztában megsütött túró rudit ezennel kitaláltuk, és saját szellemi termékünknek tekintjük.)

A cronut persze érdekes elképzelés, de ugyanúgy, ahogy a baconös valamik,  a cupcake-ek, a macaronok és a rántott csokik diadalát letromfolták a cronutok, nyilván azokat is letaszajtja valami a hipszertrónról. Lehet kísérletezni, amíg valakinek nem támad jobb ötlete. (Talán a gőzölt édességek lesznek azok?)

Ön mit kóstolna meg?