Gondolt már arra, hogy párhuzamot vonjon a sport és a pornó világa között? Érdekes belegondolni, hiszen a kettő nincs is olyan távol egymástól, kilenc dologot is tudunk mondani, amiben hasonlítanak. Alább elolvashatja, hogy mi ez a kilenc.

1. Fizikai adottságok – Kezdjük mondjuk azzal, hogy a sportközvetítések és a pornó is nagyjából abból áll, hogy emberek fizikai adottságaikat mutatják be a kameráknak. Az természetesen nagy különbség, hogy többet kell rákészülni ahhoz, hogy az emberből profi sportoló lehessen, mint amennyi gyakorlás a pornósztársághoz kell, de ez nem változtat azon a tényen, hogy mindkettőhöz bizonyos fizikai adottságok szükségesek, és hogy a közönség számára ezekből az adottságokból és képességekből lesz látványosság.

2. Nem az észről szól – Gyakorlatilag ugyanazt fogalmazza meg ez a pont, mint az előző, csak másik oldalról: alapvetően nem az észről szól se a sport, se a pornó. Persze, van olyan sport, ami elsősorban az észről szól, ez a sakk. Nem is szokott sakkot közvetíteni a tévé. És persze kétségtelen az is, hogy valamennyi ész minden sporthoz kell, de valamennyi ész a pornókészítéshez is kell, mondjuk nem feltétlenül a benne szerepléshez, de a megrendezéshez-leforgatáshoz mindenképpen. Afelől pedig végképp semmi kétség nem lehet, hogy a befogadótól tényleg legfeljebb minimális agytornát igényel mindkettő. Egy pornófilmet kb. ugyanolyan szellemi teljesítmény követni, mint mondjuk egy focimeccs-közvetítést.

3. Hang nélkül is élvezhetők – A pornó és a sportközvetítés két olyan műfaj, amit ugyan hanggal jobb nézni, de a lényegről nem marad le az sem, aki benyomja a mute gombot. Nem kell érteni a műsor nyelvét ahhoz, hogy követni tudjuk az eseményeket.

4. Nyögések – Mellesleg ez a hang, amit egyébként nem kötelező hallgatni, gyakran nem is tér el nagyon a sport és a pornó esetében. Ez a kvízünk remekül demonstrálja, hogy a sportolónők és a pornószínésznők nyögéseit milyen nehéz megkülönböztetni. 

5. Kép vs hang – Ha már itt tartunk, mindkét műfajra jellemző, hogy sokszor nem ugyanannak a személynek a hangját halljuk, akit a képernyőn látunk. Közismert, hogy a pornófilmeknél gyakran szinkronszínészek alányögnek az akciónak, a sportközvetítéseknél meg ugye az a normális, hogy nem az éppen versenyző sportoló beszél, hanem egy kommentátor, aki nem jelenik meg a képernyőn.

6. 100% nettó szórakoztatás – Még a legbárgyúbb 3D-s szuperhős-film is valamelyest túlmutat önmagán, mert bár nagyon primitíven és nem túl újszerűen, de azért a jó és a rossz küzdelmét jeleníti meg. Egy Chicago Bulls-LA Lakers kosármeccsen viszont nincs jó és rossz, van az egyik csapat meg a másik, és egyik se képvisel semmi különöset, ennélfogva győzelme sem jelent semmit, legfeljebb azt, hogy az a csapat aznap jobban kosarazott. Ugyanez a direkt egyszerűség jellemzi a pornót is, az azt mutatja be, hogy ki hogy dug, míg a sportközvetítés azt, hogy ki hogyan sportol.

Ez annak ellenére így van, hogy bizonyos sporteseményekbe sokan igyekeznek valami hazafias érzületet belevinni, mintha számítana az bármit bármilyen szinten, hogy magyar, perui vagy ghánai férfi fut-e a gyorsabban kétszáz gáton. A pornó is, a sportközvetítés is önmagán túl nem mutató, jelentéstelen, nettó szórakoztatás, igen, még az olimpiai közvetítés is az. Ez a Velvet, úgyhogy nyugodtan elhiheti, ezt nem ócsárlásképpen mondjuk. A nettó szórakoztatásban nincs semmi szégyellnivaló: szórakozni jó.

7. A sztárok – Nyilván ha valaki a profi sportra tette fel az életét, nem sok idő marad arra, hogy az illető egyéb területeken is pallérozza magát. Persze ettől még rengeteg roppant intelligens, vagy példaképnek is beillő élsportoló van, de mondjuk a focisták között általában nem hemzsegnek az olyanok, akik a labdarúgáson kívül másban is értékelhetőt tudnák nyújtani (íme egy magyar kivétel). Ha meg az ember a foci jelenlegi egyik legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót hasonlítja össze az utóbbi idők leghíresebb férfi pornósztárjával, James Deennel, hát egyáltalán nincs olyan érzése az embernek, hogy a futballisták intelligensebbek vagy kifinomultabbak lennének a felnőttfilmek szereplőinél.

8. Néha tényleg összecsúsznak – És persze ne felejtsük el, a sport és az erotika világa néha direkt vagy véletlenül összecsúszik.

9. Elsősorban férfiaknak – Vajon a fenti pontok bármelyikének következménye (vagy inkább oka?) az, hogy a sportközvetítések és a pornóvideók abban is hasonlítanak, hogy mindkettő közönségének túlnyomó többsége férfi? Erre a roppant összetett kérdésre nyilván nem egy ilyen cikk fogja megadni a választ, itt mindenesetre csak rögzítjük a tényt, hogy bár vannak sportrajongó és pornót fogyasztó hölgyek is szép számmal, egyelőre mindkét műfaj elsősorban a férfiakhoz szól. Ha ön férfi, akkor jó eséllyel ezt a pontot úgy is megfogalmazhattuk volna, hogy a kilencedik hasonlóság a sportközvetítés és a pornó között, hogy ön mindkettőt szereti.