horoszkóp

Őszi ajurvéda: hanyagoljuk az éjszakai pörköltezést

2008.10.25. 14:42
Ebben az évszakban a szélerő uralkodik, ennek figyelembevételével az egészségmegőrzés szempontjából több tanácsot is érdemes betartanunk. Ilyenkor a legrosszabb a szervezetnek az éjszakai nassolás, nincs szükségünk sok tejtermékre, hideg italokra, szárított gyümölcsökre, magas fehérjetartalmú ételekre. Az orbáncfűtea, és a boróka viszont nyerő.

Az ötezer éves, indiai eredetű módszer szerint a testben három fő elem harcol, amelyek fenntartják és befolyásolják az anyagi test fiziológiai állapotát. Ezek az elemek a vata, (azaz szél), a pitta, (tűzelem) és a kapha, (földelem). E három elem egyensúlya biztosítja a test egészséges állapotát. Az embereket általában a három elem valamelyike uralja, bizonyos típusokra osztva őket. Az Ajurvéda ezeket a típusokat figyelembe véve kezeli a betegségeket.

A hosszú élet tudománya

Az ajurvéda kifejezés jelentése a hosszú élet tudománya, a terápia Indiából származik: a test, a lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében alkalmazzák. A terápia főleg a betegségek természetes eredetű gyógyítására, és betegségmegőrzésre koncentrálódik, az utóbbi időben egyre inkább a szépség- és a wellness terápiákban is használják, etéren különösen divatos eljárárás. A wellnes szállodák szolgáltatásaiban főképpen a masszázsban a és meleg olajos kezelésekben jelenik meg az ajurvéda. A módszer lényege a rendszeresség, ami jelentheti a meditációt, jógát, és a speciális diétát.

Nyugtalanok, soványak

A vata a test mozgását és az izmok működését irányítja. Azok az emberek, akikre ez az elem gyakorol uralkodó hatást, általában nyugtalanok, tevékenyek, és viszonylag gyorsan reagálnak. Hajlamosak a magas vérnyomásra, általában soványak. A pitta irányítja az emésztést, a hőt és a tápanyagok átalakulását. Azok az emberek, akikre ez az elem gyakorol uralkodó hatást, hevesek, könnyen ingerültté válnak, és viszonylag intelligensek. Testsúlyuk normális, alkatuk általában izmos, atletikus. A kapha a test felépítését és stabilitását irányítja. A kapha által uralt személyek általában zömök felépítésűek, hízásra hajlamosak, lassan tanulnak, ugyanakkor nehezen felejtenek, és természetük alapjában véve kiegyensúlyozott.

Az ájurvédikus gyógymódok szerint az étrend szabályozásával és különböző gyógyfüvekből készült gyógyszerek, illetve főzetek fogyasztásával a legtöbb betegséget meg lehet gyógyítani, vagy el lehet kerülni. Őszi időben erősítő hatású a csalán, a boróka, az orbáncfű és a bormenta, ezekből érdemes teát főzni.

Félelem ellen szezámolaj

Az őszi vitalitás fenntartásához hozzájárul még a masszázs, és a meditáció is, bár ez utóbbi az év minden szakában hasznos elfoglaltság. Egy jó szélűző talpmasszázsért sem kell okvetlenül Thaiföldre utazni, csak a két kezünkre és egy kis szezámolajra van szükség. Alaposan nyomkodjuk végig, mert a talpon nemcsak reflexzónák vannak, de a bőrfelszín alatt apró mikrokristályok is, amiket szét kell nyomkodni ahhoz, hogy az energia zavartalanul áramolhasson.

Gyakori őszi szél-tünet a csontropogás, fülzúgás, kézremegés, éjszakai üldözéses álmok és az indokolatlan félelem. Ami a fizikai tüneteket illeti, azokat mérsékli a szezámolaj. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma pedig a gondolkodás képességére fejt ki jótékony hatást, legalábbis az életmódszakértők így fogalmazzák. Az Ájurvéda diagnosztizálja a test kiegyensúlyozatlanságait, és módszerei nemcsak a betegség tüneteit gyógyítják meg, hanem annak okát is.

Az ajurvéda táplálkozástana szerint figyelembe kell venni a napszakot és az évszakot. Délben ég maximálisan a tűz (agni) elem, így igazából ekkor kellene ennünk, reggel és délután már nem ugyanúgy működik az emésztés. Ősz-tél táján a legrosszabb, ha este tízkor vágunk be egy nagy tál pörköltet, ez a lehető legmegterhelőbb a gyomornak.

Kerüljük a tejtermékeket

Egyes források szerint, ha napnyugta után eszünk, az étel megemésztetlen marad, és a méreg azonnal felhalmozódik. Az ősz a télre készíti fel szervezetünk, ezért vegyük figyelembe a táplálkozásnál azt a tényt, hogyha este jól bevacsorázunk, reggel fáradtan ébredünk. Nyáron sem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni érdemes a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, főleg a tejtermékek túlzott fogyasztásától.

Az Ájurvéda úgy tartja, többek közt a toxinok, emésztetlen táplálék és salakanyagok felgyülemlése az oka a negatív, ártó érzelmeknek, a haragnak, irigységnek, gyűlöletnek, félelemnek. A sok méreg a test vitalitására is hatást gyakorol, érdemes kitisztítani a szervezetet.

(Szerzőnk természetgyógyász)