horoszkóp

Lovashuszárokkal és ír szteptánccal nyitott a gigapláza

2007.11.16. 12:58
Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezető edzője nagyot nézett, amikor megnyitották sokadik plázáját. Pedig az Aréna Pláza Magyarország legnagyobbja. A szép magyar huszárok együtt vágták a szalagot az ír szteptáncosokkal, a kereskedők meg örülhettek, mert beszerzési áron eladhatták elfekvő plazmatévéiket. Sose nyisson plázát, mindenképp ciki.

A plázamániások és a Tesco-rajongók remegve várták, hogy megnyisson a legújabb bevásárlóközpont, mely „gigantikus márkákat, választékot, parkolót, vendéglátóteret és mozit” ígért. Az Aréna Pláza november tizenötödikén délután egykor meg is nyitotta kapuit a Keleti pályaudvar mellett, az ügető helyén. Mivel kommandónk már korábban besurrant, belülről figyelhettük, ahogy a tömeg erővel feszíti szét az automata bejárati ajtókat és rohan egy emberként a hipermarket felé. A Tescóhoz közel eső bejáratnál várakozók egyike váltig állította, hogy hajnali négy óra óta sorakozik. Mások azt mondták, hogy a nyitási akciók miatt jöttek, vagy csak azért, hogy felmérjék a terepet.

Plazmatévé koránkelőknek

Jó időzítés, rossz fekvés
Az időzítést meghatározta a közelgő karácsonyi szezon, ami az év legerősebb időszaka a kereskedelemben. A munkálatokat állítólag az sem hátráltatta, hogy az izraeli-holland érdekeltségű Plaza Centers B.V. augusztusban eladta az ingatlant a brit Active Asset Investment Managementnek százmilliárd forintért. A konkurens plázák tartottak is attól, hogy idén nekik kevesebb jut az ünnepi bevételekből.

Amikor a mozgólépcső felé indultunk, alig hittünk a szemünknek: öt perccel a nyitás után egyesek már LG televízióval a vállukon távoztak az Electro Worldből. Kiderült, hogy azért, mert bejutottak még tíz óra előtt, kaptak egy sorszámot a boltban, és a hivatalos nyitáskor soron kívül megvásárolhatták a 81 cm-es plazmatévét százezer forint körül, ami máshol hatvanezerrel drágább lenne. Sokan jöttek még porszívóért és iPodért, de azt nem vágtak hozzá senkihez olcsón. Az Electro Worldön kívül néhány másik bolt is akciózott, de az árengedmény általában nem volt nagyobb 20 %-nál.

Egyelőre nem világos, hogyan sikerült annyira elcsúszni a kivitelezéssel, hogy ma félkész állapotban, sártenger és sitthegyek közepén, a padlóburkolást sem befejezve, fűtés nélkül, a hivatalos időpont után többórás csúszással nyitották meg az áruházat a nagyközönségnek. Kommandónk több találgatásnak is fültanúja volt, egyesek a fűtés hiányára vagy az ÁNTSZ akadékoskodására gondoltak, miszerint túl nagy a kosz. Az is felmerült, hogy nincs a plázára használatbavételi engedély. Ran Shtarkman vezérigazgató kérdésünkre azt állította, hogy a rendőrség nem szerette volna, ha a pláza megnyitója tovább terheli a reggeli csúcsforgalmat, ezért tették délutánra a nyitást.

Nézze meg a megnyitó képeit!

A shoppingolók dolgát némileg nehezíti, hogya plázába jutni a nyitásnak köszönhető forgalmi káosz nélkül is problémás. Shtarkman azt ígéri, hogy nemsokára tízpercenként közlekedő buszjáratot indítanak a Keleti és a Stadionok között. A Kerepesi úton már két napja alig lehet közlekedni az árufeltöltésre érkező teherautóktól, a tömegközlekedőknek pedig legalább fél kilométert kell gyalogolniuk a sitthegyek közt. Ez mondjuk nem sok embert vetett vissza, 15-én este fél nyolckor még hatalmas tömegek bandulkoltak a főbejárat felé. A kerékpárosok viszont kétszer is gondolják meg, mennek-e, mert kerékpárlerakó hiányában bringát lezárni maximum az út másik oldalán, egy fánál lehet. Még egy pontlevonás.

BKV-plázabusz és ázott huszárok

Fél háromra sajtótájékoztatót hirdettek a városligeti Olof Palme sétányra, hogy mindannyian megfigyelhessük az egyik beruházó, Sir Alex Ferguson fekete Hummer limuzinját. Egyik tudósítónk még egy alsógatyás huszárt is látott, aki a sétányon leterített nejlonzacskón állva öltözött ünneplőbe. Őt és lovas társait cseppet sem irigyeltük, mert mintegy másfél órát kellett várniuk az esőben, hogy felvezethessék a menetet. A sajtó képviselőit három körül a szervezők beterelték egy BKV-buszba, ami hosszas várakozás után visszaindult az objektumhoz - állítólag azért ekkor, mert Ferguson túlságosan jól érezte magát egy pohár tokajival. Eddigre kialakult a délutáni csúcsforgalom, így sztoikus mélabúval bámultunk a tulajdonosi információkat közlő Shtarkmanra 45 percen keresztül, mire a plázához értünk.

Klikk!

Itt huszársorfal és a Határőrség zenekara várt minket és főként Fergusont nagy csinnadrattával, és a tömeg a felállított sátor felé indult. Itt viszont a biztonságiak úgy verték vissza a szakállas, kevésbé menedzseralkatú embereket, mondván, csak sajtó léphet beljebb. Bent már kellemesebb volt az idő, így könnyebben elviseltük, hogy újra végig kellett hallgatnunk a hivatalos nyitóbeszédeket. Kiderült, hogy 2009-re meg fogják építeni az Aréna Pláza új szárnyát, további 4 darab plázát építenek az országban, az Óbudai szigeten pedig felhúzzák "Európa Las Vegasát". Ezután a Plaza Centers felajánlott egy-egy 400 ezer forintos utalványt egy kerületi óvodának, iskolának és öregek otthonának. A nyertesek kérdésünkre annyit mondtak, hogy fogalmuk sincs, miért pont ők kapták, illetve, hogy mire költhetik a pénzt. Majd Sir Alex Ferguson és Motti Zisser befektetők megfogták a színpadon a hoszteszek által kifeszített piros-fehér-zöld szalagot, és végre elvágták. Ezután pedig már nem tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk, mert a színpadon megjelent az Irish Dance Experience produkció: Catherine Gallagher és táncosai mosolyogva elszteppelték nekünk a hivatalos megnyitó végét.

A kisnyugdíjasok és minimálbérből élők ünnepnapja

A nyitónapon a humán erőforrásokat is megdolgoztatták rendesen: egyeseknek falfehérre meszelve kellett mozdulatlanul állniuk órákon át, másoknak majomálarcban hintázni a tömegek feje felett, a legveszélyesebb dolga azonban a gólyalábasoknak volt: csak remélni merjük, hogy megúszták a tumultust és a csintalan gyerekek viccelődéseit jelentősebb zakózás nélkül. A Plaza Centers B.V. marketing- és lízingigazgatója, Zeev Ben Zvit egyébként teljesen elégedett, és szerinte nincs a fiaskókkal teli megnyitóval gond: "két hét múlva úgyis mindenki elfelejti", mondta mosolyogva a Velvetnek. Mi pedig megállapítottuk, hogy a kisnyugdíjasok, a munkanélküliek, az iskolakerülők, a fashion victimek valamint a minimálbérből élők ünnepe volt ez az első nap. És nyilván nekik lett volna fontos a pontos kezdés is. Akkor valószínűleg nem futottunk volna bele olyan esetekbe, mint amilyen azé a színes ingyenlufikat szorongató kb. nyolcvan éves nénié volt, aki - mint kiderült - már 10-kor az ajtóban állt. Aztán amikor megtudta, hogy csúszik a nyitás, a zuhogó esőben elsétált a Keletibe, ahol fél óráig kereste a váróteremben lévő vécét. Mint kiderült, ő is a Tesco-rajongók táborába tartozott: olyan karácsonyfáért jött, amire tavaly is szert tett valamelyik Tescóban nem sokkal az ünnepek előtt, kedvezményesen.