horoszkóp

Mocskosul olcsó, mert gyerekek varrták

ef
2008.07.05. 11:02
A legtöbb multi a harmadik világ országaiban dolgoztat, de a körülmények homályosak. Végülis tényleg nem írják rá a ruhacímkére, hogy minimumbér alatt, embertelen körülmények között, gyakran gyerekmunkával készül a hatalmas árréssel eladott holmi. Hogyan vásároljunk akkor nyugodt szívvel? Az utca asszonya nem bízik a címkékben, de a tutira etikátlan márkát kerüli, mint a rasszista zöldségest.

Az elmúlt héten botrány pattant ki a népszerű brit vállalat, a Primark körül. A Tejben-vajban blogon is megemlékeztünk arról, hogy amilyen mocskosul olcsón kaphatók itt a ruhák, annyira gyanús is a láncolat. A BBC bemutatta a riportjában azokat az indiai sikátorokat, ahol a Primark-termékeken 10 év körüli gyerekek dolgoztak napi 180 forintnak megfelelő összegért. Az Oscar-díjas Helen Mirren bojkottálja a céget, de blogolvasóink szerint szinte lehetetlen olyan terméket találni, amelyik biztosan etikusan készült, és ezért sokan inkább meg sem próbálják.

Megkérdeztük a Váci utcán vásárlóktól, hogy szokták-e figyelni a címkét és foglalkoztatja-e őket, hogy hogyan készült a leárazás eufóriájában megvásárolt ruhanemű. Ötleteket szerettünk volna hallani, hogy hogyan kerülhetjük el a gyerekkézzel készült termékek vásárlását. A többség nem vásárolna olyan cégtől, amelyikről bebizonyosodott a gyerekmunka alkalmazása, de úgy érzi, nem az ő dolga az ilyesminek utánajárni.

Eszter, 33

"A rasszista zöldségest kerülöm"

"Néha szoktam nézni a címkét, de nem elsőrangú szempont. Ha biztosan tudom, hogy gyerekekkel dolgoztat, akkor nem vennék ott semmit. A házunkban lévő rasszista zöldségestől sem vásárolok, pedig jó az áruja, de miután visszaüldözné a négereket a fára és megtiltja nekik, hogy hozzányúljanak az árujához, nem vásárolok ott. Egy leárazásban viszont nem nézegetem meg a címkéket, abban sem bízom, hogy ami rá van írva, az úgy is van. Nekem fontos, hogy a gyereknek pamutruhát vegyek, de csomószor az van ráírva, hogy 100 % pamut, és tutira tudod, hogy nem az. Fogalmam sincs, hogy hogyan lehet vásárolni etikusan."

Szilvia, 25

"Ez a média dolga"

"Ritkán nézem meg a címkét. Ilyesmire gondolsz, hogy gyerekmunkával készült-e a ruhanemű? Igazából elméletben foglalkoztat, de a gyakorlatban sajnos nem. Ha egy cégről kiderül, hogy gyerekmunkát alkalmaz, nem vásárolnék ott. Utána kéne nézni, úgy lehetne etikusan vásárolni, de még jobb lenne, ha nem nekünk kéne utánanézni, hanem sokkal több hír lenne róla. A média erre való, nem? Én, mint fogyasztó, esetleg interneten tudnék utánanézni, de jó kérdés, hogy befektetnék-e erre energiát… Elméletben igen, de a gyakorlatban nem. Az időmbe beleférne, de nincs motiváció. Ha mondjuk a média felröppent egy ilyen hírt, akkor én is utánanézek, de ha nem hallok semmi, akkor magamtól nem fog eszembe jutni, mert annyi mindent csinálok."

Ákos, 40

"Dilemma, mint az ingyen disznóhús"

"Nem igazán nézem meg, nincs ráírva, hogy gyerekmunkával készült. Talán ha „made in china vagy india”, akkor elképzelhető. Foglalkoztat az ár, természetesen. Ha kiderül, hogy egy cég gyerekmunkával dolgoztat, nem venném meg, bár ha feleannyiért kínálná, mint egy másik, az dilemma lenne, na. Olyan, mint a zsidóknak a disznóhús ingyen. De nem valószínű, hogy megvenném. "

Vivien, 28

"Nem tudhatom biztosan"

"Persze, megnézem, és számít az etikai része. A minőséget figyelem, hogy ne ilyen silány kínai minőség legyen. Érdemes az interneten, fórumokon utánanézni, hogy melyik cégek azok, amelyek gyerekmunkával dolgoztatnak, sok ilyen nyilvános lista van szerintem. Nem hiszem, hogy vásárolnék olyantól, aki gyerekmunkával dolgoztat, elég nagy már a piac. Viszont ha nem tudom biztosan, akkor nem is tudhatok róla."

Ani, 44

"Magyar terméket veszek"

"Igyekszem főleg magyar termékeket venni, hogy védjem egy kicsit a hazai piacot. Ami nagyon kínai, azt nem szívesen veszem meg, silányabb a minőség, az elvekkel annyira nem értek egyet, viszont hogyha nézem az itthoni kereseteket, azt kell mondjam, hogy ezzel meg kell alkudni jópár embernek. Na azért nem szeretek olyat vásárolni, ami kínai vagy indiai, mert kiderülhet, hogy gyerekmunkával készült. Mondjuk az indiaiaknál megfog a színvilága. Számomra többnyire pénztárcafüggő, hogy mit veszek meg, mert kevésbé válogathatok. A címkéből csak feltételezni tudok, szerintem az a kérdés, hogy mit engedünk be az országba. Hogy államközi szűrőn mit engednek át. Nem hiszem, hogy ezt a kisembernek kéne nagyon megszűrni, amit én megtehetek, az az, hogy igyekszem magyar terméket keresni. Régen volt a belvásorban kimondottam magyar termékeket áruló bolt, de ma már nincs."

Gyula, 27

"A márkásat veszem"

"Inkább a márkát és a minőséget nézem meg. Nem kifejezetten a sznob márkákra gondolok, de azért valami nevesített terméket vásárolok általában. Ha tudomásom lenne arról, hogy emberi jogokat sértve készült egy termék, nem vásárolnám meg, akkor sem, ha olcsóbb lenne. Magam nem néznék utána, bár hallottam ilyesmiről, de nem tudom konkrétan, melyek ezek a márkák. Ha kiderülne ilyesmi, szerintem sok embert megfogna, hogy lépjünk ellene valamit. Attól a gyártótól nem szabad vásárolni, aki ilyesmibe belekeveredett bármilyen szinten, a multik kerülése pedig emberfüggő, van, aki szeret ott vásárolni, mert egy helyen mindent megkap."

Amit ön is megtehet

Olvasóink felvetették,

hogy addig jó, amíg a gyerek is dolgozhat, ha tud hazavinni némi pénzt a nyomorgó családjának. Azonban az emberjogi szervezetek amellett érvelnek, hogy a munkát nem a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek kellene végeznie, és ha a multik csak húsz forinttal is többet fizetnének ki óradíjban, akkor már csökkentenének a nyomoron, a saját bevételük viszont csak nevetséges mértékben lenne kisebb. Egy példa: a Nike 18 ezer forintért elad egy pár cipőt, amelynek készítője kb. 200 forintos órabért kap.

Vásároljon használt ruhát: Az első vásárlás után a termék nem gazdagítja már az esetleg etikátlan vállalatot. A cég egyedül annyit profitálhat a vásárlásunkból, hogy ingyen reklámozzuk a márkanevét. Ezért akár a címkét is kivághatja az ország jobbnál-jobb turkálóiban beszerzett ruhákból.

Vásároljon fairtrade terméket: A méltányos kereskedelem védjegye garancia arra, hogy emberséges körülmények között, gyerekmunka nélkül készült a termék, ráadásul környezetbarát és fenntartható módon.

Vegyen hazait: Keresse a helyi termékeket, vásároljon kis boltokban és fesztiválokon. Ha egy magyar kézművestől vagy a WAMP-on vásárol, nagyobb eséllyel tud információt szerezni arról, honnan és milyen módon került az ön kezébe a termék.

Szervezzen ruhacserét: Fogjon össze barátnőivel és egy süti és tea mellett nézegessék át a megunt holmijaikat, csereberéjenek. Létezik erre szakosodott bolt is, keresse fel.

Keresse a valódi leárazásokat: Igaz, hogy ezáltal még mindig a cég zsebét tömi, de ha egy 70 %-ra leárazott terméket vesz, az az ár kicsivel közelebb van ahhoz, amennyibe a cégnek került a ruhadarab.

Ne vessze el a fejét: Nem elsősorban az a lényeg, hogy ezentúl soha ne vegyen Nike-t vagy GAP-et, de jusson egy-egy gyanús márkára néhány etikusan előállított termék is. És még mindig megtanulhat kötni is.

Önnek mi számít vásárláskor?

Jelent bármit is, ha egy 18.000 forintos szoknyát Bangladeshben kb. 100 forintnak megfelelő órabérért állítottak elő? Hogyan vásároljunk, ha etikus fogyasztók akarunk lenni? Adjon nekünk tippeket!