A reklámból tudjuk, hogy a stílus és az jó ízlés nem pénztárcafüggő, ezt tavaly is demonstrálták a legnagyobb, nemzetközi celebek ezzel is bizonyítva, kiapadhatatlan pénztárcák ellenére is lehet emlékezeteset alkotni divatkatasztrófa terén. 2008-ban a Vogue főszerkesztője Leia hercegnő legrosszabb napjait idézte, Paula Abdul egy lábra kelt óriáshabcsókként vonult a vörös szőnyegen, Sharon Stone szafari ihletésű pizsamapartin járt. A Time összegyűjtötte a modern divattörténelem mohácsi vészeit.

Évösszegző listák sorában, 2008 stílusikonjai és az év legjellemzőbb trendjei után már szinte kihagyhatatalan a tavalyi év divat skandalumait is boncolgatni. A makulátlan ízlésű és kiapadhatatlan pénzforrásokkal rendelkező celebritások társasága azonban meglepő módon gyakran átfedésben van az emlékezetes divatkatasztrófák elszenvedőivel. Így például 2008 leglátványosabb stílus mellényúlásait nem egyszer pont a műfaj nagyjai követték el.

A Time Magazine Top10-es listájának előkelő első helyén ezért például az amerikai Vogue-ot egy személyben megtestesítő, páratlan stílusérzékéről ismert főszerkesztő, Anna Wintour áll, aki állítólag legendásan kiszúrja a szép között a gagyit és vice versa. Az ördög Pradát visel című könyv és film első számú ihletforrása a Met Costume Institute gálán viselt Princess Leia-t idéző, ezüstösen ragyogó Chanel futur ruhaképződmény miatt érdemelte ki ezt az megtisztelő pozíciót. A legelvetemültebb Star Wars rajongókat is megszégyenítő ruhaválasztást a Time divatítészei a "modern divat Waterloo pillanataként" emlegetik, amire bizonyára sokáig fogunk még emlékezni.

tK3s abaca 163531 04

A Time listáján Anna Wintour után Janet Jackson következik, aki négy évvel ezelőtti Super Bowl mellvillantását azóta sem volt képes felülmúlni, bár kitartóan próbálkozik. Ruhaválasztásával viszont annál nagyobb port kavart Rock Witchu turnéjának indulásakor. Az itt viselt ultrafeszes űrszerelést botsáska alakkal rendelkező nőknek is csak nagy jóindulattal néznénk el, Janet Jacksonon azonban rémisztően hat. A koncerten látott hajzat is nagy sikerrel pályázhatna a 2008-as év legsiralmasabb hajkreálmányainak sorába.

Szintén a Time listáján mutatkozik Gwyneth Paltrow is, aki tavaly ősszel szőrméjével vívta ki maga ellen a PETA haragját, a Time listájára azonban Antonio Berardi ruhakreációjával nevezett, ami egy egészen sajátságos Matrjoska babát eszünkbe vagy pedig egy röntgen-ruhát juttat, nehéz eldönteni. Az eddig tévedhetetlen ízléséről ismert Paltrow megmosolyogtató ruhaválasztása mellett ugyanezt a kategóriát képviseli Katie Holmes is az általa tervezett fehér overall és fekete csipkefelső felejthetetlen párosításával.

Erős az énekesnők mezőnye

tK3s beigp111908-028

Beyonce, aki nemrég bádogembernek öltözve énekelt az MTV Europe Awards során, a Time listájára az emlékezetes Gareth Pugh-szerkónál jóval egyszerűbb összeállítással szerepel: a bokacsizma, leggings, úszógumi, fűzőre kacsintgató top kombinációjával Beyonce-nak döbbenetesen sikerült semlegesítenie a fekete szín felülmúlhatatlan képességét, amiért nők milliói imádják: hogy slankít. Egészen más benyomást kelt Paula Abdul, aki hírarchívumunkba az énekesnő háza előtt öngyilkosságot elkövető rajongójával írta be magát. Abdul gigantikus, lábra kelt habcsókot idéző fekete-pink szerelése szemet kápráztatóan súrolta a vörös szőnyeget egy díjátadó előtt. Madonna is feldolgozta magát a legbénábban öltözött celebek szupermezőnyébe a Gucci UNICEF díszvacsoráján viselt Louis Vuitton fűruhájával, a horrorisztikus látványt azonban mi jóindulatúan az év egyik legnagyobb port kavart válásának számlájára írjuk és 2009-re ennél szerencsésebb ruhaválasztást kívánunk Madonnának.

Az elbénázott celebszerkók krémjének csak a javára válhat, ha összeállításunkat kiegészítjük a Time után a Daily Telegraph választottjaival. Például Sharon Stone-nal, akiről eddig azt hittük, a tavaszi kínai földrengésről kifejtett véleményével bátran pályázhat a leghülyébb celeb címére, de ott valóban kemény a verseny és divatkatasztrófa kategóriában is van számára remény. Zebramintás Christian Dior szerelésében mintha egy szafari-hangulatú pizsamapartira igyekezne. Gratulálunk neki!

Örömmel láttuk, hogy az ABC News listájára felkerült a tortaakciójáról híres Katy Perry is az MTV Music Awards-on debütált zöld szemekkel felturbózott ruhájával és a mellé lóbált muffin-táskával. Megdöbbenéssel tapasztaltuk viszont, hogy az iszonyat boldog Christina Aguilera egyik listán sem szerepel, ami megmagyarázhatatlan, hiszen az énekesnő immár gyereken és házasságon túl még mindig mesterien hozza a közönséges megjelenést.