horoszkóp

A magyar kamasz szerint jó találmány a mellplasztika

2009.04.11. 13:24
A fiatalok szerint a szőrös test béna, így jó, ha a pasik is gyantáznak itt-ott. Több a 25 év alatti tetovált lány, mint fiú, és a kamaszok ötöde pirecinget is hord a testén. Egy országos trendkutatás mérte fel a fiatalok testtel kapcsolatos elképzeléseit.

A Fanta idén negyedszer készítette el Trendriportját, amiben a fiatalok természetességgel kapcsolatos véleményeit, értékválasztásait és fogyasztási szokásait vizsgálta. A kutatás az élet sok területére kiterjedt, de minket most a fiatalok testtel, külső megjelenéssel kapcsolatos elképzelései érdekeltek leginkább. Ezzel foglakozik a beszámolónk első része, a második részt is hamarosan megjelentetjük.

Akik válaszoltak

A Trendriport alapjául szolgáló kutatásban párhuzamosan két módszert alkalmaztak. Az NRC NetPanel (www.netpanel.hu) rendszerében egy online kérdőívben a 15-25 év közötti korosztályból 400 fiatalt kérdeztek meg. Ez a 400 fő nem, kor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében reprezentatív a hasonló korú magyar fiatalokra. Ezen kívül fókuszcsoportos beszélgetéseket tartottak Budapesten, amelynek résztvevői 16-22 éves, középiskolás, felsőoktatási karrierjük elején lévő, illetve már dolgozó fiatalok (férfiak és nők vegyesen) voltak.

A lányok fele elégedetlen a testével

A kutatásból kiderült, hogy a lányok körében magasabb azoknak aránya, akik inkább vagy nagymértékben elégedetlenek alakjukkal, testsúlyukkal. Pontosabban a lányok közel fele érez így, kortól függetlenül.

Az elégedetlenség cselekvésre sarkall. Persze nem mindenkit. A fiúk 57, míg a lányok 30 százaléka tölt el naponta fél óránál kevesebbet szépítkezéssel, ruhaválasztással. Ugyanakkor minden tizedik lány napi két óránál is többet pepecsel a tükör előtt. A 15-25 évesek a felsoroltak közül a legtermészetesebb testtuningnak a női szőrtelenítést tartották, a férfi szőrtelenítés a harmadik lett. A fiatalok véleménye szerint a mai szépségideál legnagyobb ellensége ugyanis a szőr.

A megkérdezett fiatalok szintén természetesnek, vagy elfogadhatónak tartották a hajfestést, ugyanakkor a rasta frizura, a műköröm, a tetoválás és a nem az arcon lévő piercing már csak az ötös skála felénél helyezkedik el. A sminktetoválás, az arcpiercing és a mellplasztika a test díszítésének és átalakításának legkevésbé elfogadott formái. Ha az arányokat nézzük, akkor nem is áll olyan rosszul a mellplasztika, hiszen a fiatalok 40 százaléka valamilyen mértékben elfogadhatónak tartja, akkor ha a műtétet választó nem elégedett saját testével.

Több a női tetoválás

A test díszítésének legnépszerűbb módja a sminkelés, a fiúk 3 a lányok 90 százaléka végzi rendszeresen. Érdekes, hogy a fiatalabb korosztályban a napi pingálás jóval elterjedtebb mint a húsz év felettiknél, a 14-19 éves lányok 54 százaléka festi ki magát naponta. A hajfestés szintén normálisnak számít a középiskolás lányok körében. A 20 évnél idősebbeknek már kétharmada festeti a haját, negyedük a természetestől teljesen eltérő színűre.

Az adatok alapján még a legférfiasabb testdíszítési formával, a tetoválással is valójában több lány rendelkezik mint fiú. Tetoválása persze csak a fiatalok 7 százalékának van, így ez az egyik legkevésbé népszerű testdíszítési módszer, bár a fiúk körében még így is ez a leggyakoribb. Minden ötödik lánynak piercingje is van valahol a testén. A műköröm kevésbé gyakori, de azért nem ritka (a lányok 17 százaléka rendelkezik vele), viszont a sminktetoválás nem igazán kedvelt.