horoszkóp

Csiszár Jenő odavan a használt farmerért

2007.11.26. 11:20
Sokak szerint a cégnek az 501-es óta semmi újjal nem sikerült előrukkolnia. A használt farmer viszont Csiszár Jenő szerint becses, Dukai Regina már nem szórja a pénzt, Czutor meg utálja a farmercsizmát. Boltnyitón jártunk.

A Belmondo-koncerttel egybekötött új Levi's boltnyitón mozdulni sem lehetett, ugyanis meglehetősen magas volt az egy négyzetméterre eső celeb-, modell- és stylistkoncentráció a hányatott sorsú Arena Plazában. A helyhiány miatt a leendő vásárlók kintről csodálták a bolt kínálatát és a bent válogató hírességeket, vagy beülhettek a Maybelline sminkpultjába, ahol a cég egyik munkatársa sorra pingálta ki a szépülni vágyó kuncsaftokat. Az alkalomhoz illően mindenki farmerben érkezett, sőt a westerncsizma is kötelező viseletnek tűnt. A háttérzenét a koncertig Dj Revolution szolgáltatta az elmúlt pár év kevésbé elcsépelt r'n'b slágereivel, majd egy rövid, ám annál lenyűgözőbb beatbox bemutatót is tartott. Mivel a Belmondo zenekar több mint egy órán át hangolt, volt idő körülnézi, hogy pontosan milyen darabokból áll a "forradalmi" üzlet kollekciója.

Nézegessen Levi's boltot sok celebbel!

Aranypor és art deco

A boltba belépő vásárló egy klasszikus 501-sel találja szemben magát. Árgus szemekkel vizslattuk a felhozatalt, hogy hátha született valami új a rohadásig promózott darab után. A női nadrágok körében továbbra is tarolnak a feszes ceruzanadrágok, vagyis a 470-es és 570-es modellek. Szemet szúrt egy aranyszínű porral beszórt sötétkék cicanadrág, egy másik érdekes darab pedig egy térdkörnyékén meggyűrt nadrág volt. Összességében a kínálatot a klasszikus Red Tab vonal uralja, de van egy-két Blue és Engineered Jean darab is.

A felsőruházat terén hatalmas a bőség: rengeteg ing, póló, kardigán, pulóver és kabát sorakozott kifüggyesztve a boltban. Ez utóbbiból találtunk rövid, puffos dzsekit és prémgalléros kordbársony felöltőt is. Ami a színvilágot illeti, a rikító nyolcvanas évek itt nem éreztetik a hatásukat, a férfi holmiknál főként a kék, a piros, a fehér és fekete dominál, a hölgyeknél pedig az azúrkék és a lila és legtöbb a darab - nyilván direkt - úgy néz ki, mintha legalább ezerszer ki lett volna mosva. Nézzük a mintákat. Egyértelműen a csíkos, hosszú, valamint rövid ujjú pólókból és a kockás ingekból a legnagyobb a választék, de találtunk egy koponyás férfi pólót is, amely ezek szerint még mindig trendi. Azért van egy-két ínyencség azoknak is, akik ennél több vizuális izgalomra válnak. Minket leginkább a Lennard Schuurmans, egy rotterdami illusztrátor rajzait ábrázoló pólók fogtak meg: őt a képregények, a régi animációs filmek, a falfestmények, az oldszkúl tetoválások és az art deco ihlették meg.

Csiszár kádba ült, különben kidörzsölte a térdét

Válogatás közben felfedeztünk egy Levi"s Eco pólót, ami a címke szerint biogazdálkodásokban termesztett pamutból készült. Csiszár Jenő azon sajnálkozott, hogy ez a kezdeményezés "Magyarországon nem ment, megbukott valami miatt. Ezt egy kicsi kudarcnak érzem" - mondta. A Rádió Q vezetője azt is elárulta, hogy szívesen hord használt farmereket, és nagyon becses daraboknak tartja őket. Emellett pedig negyven éve hord ezüst gombos Levi's-t. Az első "piros címkés, gombos, csöves" darabot az Egyesült Államokban élő rokonoktól kapta, és azóta is ezt a fazont hordja Converse tornacipővel. A Mokka volt műsorvezetője igazi bölcsességről tanúskodva hozzátette, hogy "az értékállóság és a cirkuszmentes történet minden időszakban megállja a helyét". Ezek után közösen megállapítottuk, hogy hiába maradt a fazon, az újabb kiadások már nem olyan strapabíróak, mint elődeik, amiket külön szertartás keretében kellett beavatni. "Ha felvetted úgy, hogy nem áztattad be a kádba egy napig, akkor kidörzsölte a térded. Az a nadrág gyakorlatilag kibírt 2-3 évet vagy többet is."

Czutor: tilsták be!

Czutor: a '80-asokat be kéne tiltani

Czutor Zoltán, a Belmondó frontembere számára alapviselet a farmer, vagyis csak a nadrág. "Annyira nem szeretem a farmert, hogy farmercsizmát felvegyek" - jegyezte meg az énekes, aki szerint az egész nyolcvanas éveket be kellene tiltani. "Nyilván volt egy-két érdekes dolog mondjuk a pop- és metálzenében" - tette hozzá. Czutor Zoltán, aki zenésztársaival nemrég playmate-nek öltözött, attól tart, hogy újra divatba jön a Bundesliga-frizura. A műkedvelők után megkérdeztünk egy szakembert is. Eli Van Poeyes stylist szerint, aki pár éve költözött hazánkba, a farmer az életünk része. "Annyiféle márka és trend van, nehéz megmondani. Az a legfontosabb, hogy mindenki olyan, farmert vásároljon, ami jól áll neki. Nem kell megvenni a legtrendibb darabot, ha az nevetségesen mutat rajtunk" - válaszolta arra a kérdésre, hogy vajon mi a legújabb farmerternd.

Dukai Regina férfinadrágban nyomult

Dukai Regina egy férfi farmerben jelent meg az eseményen, ami a modell távozáskor az éppen a bejáratnál koncertező Belmondónak is feltűnt. Mint megtudtuk, ez nem új keletű dolog, az egykori Coca Cola Ezüstlány tiniként - amikor éppen hip-hop korszakát élte - édesapja nadrágjait hordta. Dukai Regina azt is elárulta, régebben nagyon sokat vásárolt, de ma már sokkal óvatosabb. "Most már megszűröm azt, hogy mit veszek meg, olyan darabokat veszek, amiket ronggyá hordok. Egyszer átpakoltam a szekrényemet, és láttam olyan darabokat, melyeken még rajta volt a címke és az életben nem fogom felvenni. Ez a pénztárcámnak sem jó, sem a szekrényemnek." Gallusz Niki, aki hosszasan válogatott az üzletben, szintén hasonló véleményen van. "Most már elég nagy a ruhatáram és nem veszek olyan dolgokat, amiből már van. Most valami csemegét szeretnék találni" - nyilatkozta a Velvetnek az énekesnő, aki bevallása szerint a passzentos, de kényelmes nadrágokat kedveli. Debreczeni Zita, aki mostanában Bódy Slyvi volt pasijával, Kedves Ferenccel jár, szintén imádja a farmereket. Elárulta, nem ragaszkodik egyetlen márkához sem, számára inkább a fazon fontos. Hozzátette, mivel modellként is dolgozik, nagyon fontos követnie a divatot. Ennek ellenére vannak régi nadrágok, amiket megörzött. "Van egy farmerem, amit még Peruban, egy limai szépségversenyen kaptam. Amit a Miss Balaton versenyen kaptam, az is megvan még."

Maradjunk a klasszikusnál vagy húzzuk fel nyakig?

Végkövetkeztetés: egy klasszikus fazonnal biztosan nem lehet hibázni. De milyen darabokat vásároljanak azok, akik divatozni szeretnének? Pár évvel ezelőtt boldog-boldogtalan trapézszárú farmert hordott. Majd a divatkörforgásnak köszönhetően letűntek a hetvenes évek és újra megjelentek a csőnadrágok is. A trapézszabással párhuzamosan leáldozott a csípőfarmerek ideje is, a legtöbb farmergyártó cég - köztük a Levi's is - idén a magasított derekú nadrágokat dobott a piacara. Azoknak, akik nem kedvelik a szuperszűk darabokat, talán némi megkönnyebbülést jelent, hogy ismét divatba jönnek a bőszárú nadrágok is. Reméljük, hogy a márvány koptatott farmeranyag reneszánsza érdeklődés hiányában elmarad. A felhajtás pedig örök kérdés marad.