Füstös macskaszem a smink roadshow-n

ef
2008.09.22. 11:55
Miközben az arcomra a gyűlölt alapozó és a szememre ásványi szemhéjpúder került, az ajkaimra pedig csók- és ételbiztos rúzs, megismertem a magyar nő hibáit: csak egyféle színű alapozót tart otthon, a szempilláját csimbókokban festi ki és a szemceruzát nem fixálja porral. Legutóbb a fordított tigrisszem titkát, most a macskatekintet előállítási módját ismertük meg.

Ezen a zord, télies reggelen alávetettem magam egy sminkes tanításának: a dm egy felmérés tapasztalataiból okulva ugyanis smink road show-t indított, hogy segítsen a nőknek eligazodni „ebben az elveszett világban”. A sminkszékben ülve megismertem például a L’Oréal kissé ezoterikus sminktrendjének alapjait. Az világos, hogy a smink is a nemzetközi ruhatrendeket követi, de a négy szóra épülő téli trend feldolgozása kicsivel bonyolultabb. Télen az újjáéledés (egy kandalló melege: rozsda, barna, arany, sütőtök színek), az élénk színek (városi fények: piros, citrom, lila, zöld), a megőrzés (a Föld az űrből: zöld, szürke, agyag, kék és a mély színek) határozzák meg a nők arcát, valamint a ’40-es évek színházi világa: a bársony, a mélybordó, -zöld és -kék.

A divatban mindezt Galliano és általa a Dior ház képviseli, a kifutóikon iszonyúan nőies nők lejtenek hatalmas hajjal, a többi márka viszont a fényekkel játszik és a natúr szépséget emeli ki. Halvány sminket hord például Gwyneth Paltrow is: van rajta festék, csak nem látszik. Az ősz leginkább felismerhető jellemzője a cicás szem és a finoman elmosott kontúrok, valamint az erősen hangsúlyos ajkak.

A smink menete A-tól Z-ig

Kezeljük az arcunkat legelőször is arctejjel, azt kövesse a tonik: a tej felpuhítja a bőrt és a szennyeződés egy részét eltávolítja, a tonik pedig a maradék szennyeződést szedi le valamint tonizálja, azaz feszesíti a bőrt. Az alapozó felrakása után jöhet a pirosító, de ez az a fázis, ami az egész folyamat legvégére is kerülhet, hogy árnyalata passzoljon a kiválasztott ruhához. Dudás Tímea sminkes szerint érdekes hatást érhetünk el, ha egy melegebb színű pirosítót használunk egy hidegebb árnyalatú szemhéjpúderhez, és ehhez egy meleg árnyalatú rúzst is társítunk: szerinte ekkor jön a „hűű”-effektus, mert a szemlélő nem tudja meghatározni, mi is olyan ütős a látványban.

Készül a macskaszem

Az idei trendben alapvetés a kontúrmentesség: a ’80-as évekkel szemben most nem szabad, hogy látsszon például a pirosító vagy a szemceruza körvonala. Igaz, hogy az elmúlt tavasszal divatos volt a babás pirosító, de „sajnos becsúszott a hölgyeknek az a technika, mint ha két karikát odarajzoltunk volna”.

Már a sminkelés legelején csalatkoznom kellett jó pár elképzelésemben, és letört amiatti büszkeségem, hogy nem használok alapozót vagy korrektort. Egyrészt korrektor segítségével „kiemelhetjük a szemet a szemgödörből”, és persze eltüntethetjük a karikákat, másrészt viszont a sminkes szerint a szmogos városi közelkedés során jobb, ha az alapozó érintkezik közvetlenül az urbánus dzsuvával, nem a bőrünk. Ráadásul sok alapozó C- és E-vitaminokat és UV-védő anyagot is tartalmaz, és eltünteti a karikákat meg – látszólag – a stresszt.

Ideális formák, optikai csalások

Oldschool elképzelés, hogy az embernek az arcformája alapján kell festenie magát. A L’Oréal sminkese, Dudás Tímea ezt az állítást úgy módosítja, hogy a színek és technikák alkalmazásával optikailag változtathatunk az arcformánkon. „Az ideális arcforma az ovális, és ahhoz próbálunk közelíteni. Akinek kerek arca van például, annak mindenképpen a homlok két részénél és az arccsontnál kell sötétítenie.”

A formákkal való manipulálás a szemre is igaz: az ideális szemforma a mandulavágású, és a sminkesek ilyen hatást igyekeznek elérni. A nagyon kerek szemet kicsit hosszítani lehet úgy, ha a szemceruza ívét behúzzuk egészen legbelülre, illetve az alsó szemhéj „húsos”, belső részét is kifestjük, már ha bírjuk.

Az is városi legendának bizonyult, hogy mindig belülre kell a világos, a szem külső felére pedig a sötét színeket felvinni. A L’Oréal már tavasszal elkezdte alkalmazni a vízszintes irányú sminkelést: a szempilla tövébe sötétebb és a szemöldök felé haladva világosabb árnyalatokat festettek. Nyáron alsó-szempillahangsúlyos sminkek voltak, például padlizsán színnel kihúzták alul a szemet, felül viszont csak az ásványi csillogású púdereket hagyták érvényesülni. Télen a cicás szem miatt alul-felül hangsúlyozhatjuk a szemet, de kontúrmentesen – ezt pedig fültisztító pálcikával tudjuk elérni, ha óvatosan satírozva finomítjuk a meghúzott vonalat. A szempillafestéket pedig kis kefével oszlassuk szét, hogy ne álljon göröngyökben a pilláinkon.

Tipikus hibák

1. Az alapozó felvitelekor nem képezünk átmenetet az arc és a nyak között. Dudás Tímea sminkes szerint ez „nem azt jelenti, hogy a fél nyakat le kell alapozni”, de az állnál azért lejjebb kell menni.

2. A legtöbb nő csupán egyféle alapozót használ egész évben, ezért látni főleg nyáron olyan arcszínt, amely árnyalatokkal elüt a test többi felületétől. Ha folyékony alapozót használunk, akkor az ugyanolyan márkájú két színt összekeverve többfélét is előállíthatunk.

3. A magyar nők legtöbbször csak kihúzzák a szemüket szemceruzával, és csodálkoznak, hogy elmosódik. Fixáljuk egy leheletnyi szemhéjpúderrel.

4. Ne „pumpáljuk” a szempillaspirált, amikor kezd kifogyni: azzal, hogy a spirált rángatjuk a tokban, csak levegőt pumpálunk bele, amitől gyorsabban kiszárad.

Praktikus tippek

1. A szem alatti karikák nemcsak kialvatlanságból eredhetnek, hanem attól is, ha kevés folyadékot iszunk. Ha ugyanis nem megfelelő a folyadékbevitel, az a vesére is kihat, ez pedig látható a szemek alatt. Használjunk korrektort a szemek alatt.

2. Reggel ne meleg, hanem hideg vízzel mossuk meg az arcunkat, hogy felébredjen a bőrünk. Lehet, hogy brutális, de remekül hat a vérkeringésre.

3. Ha egy kis világos púdert teszünk a szemek alá, akkor a szemhéjpúder felvitele közbeni bénázásból is könnyebben kijövünk: a lepottyant festékdarabokat pár ecsetvonással el tudjuk tüntetni, nem kell újra korrektorozni.

4. A szempilla tövében ne hagyjunk lyukat, hanem közvetlenül a tövébe húzzuk a vonalat. Nem baj, ha kicsit vastagabb, fülpálcikával lehet korrigálni, meg por is kerül rá később.

Szájkontúr profi módra

5. A szájkontúr meghúzását felül középről indítsuk, majd a két szélről húzzuk össze a vonalat, alul pedig ugyanígy, az ajkak két széle felől haladjunk befelé. A szájkontúr és a rúzs színét alaposan dolgozzuk össze, különben úgy járhatunk, hogy kialakul az a bizonyos „szopós száj”.

Tipp plusz: Most, hogy beköszöntött a tél, érdemes elmennünk a kozmetikushoz egy arctisztításra és kiélvezni egy masszázst és pakolást, és nem árt hetente egyszer leradíroznunk a bőrünket és persze alkalmazzuk a házi pakolásokat: pattanásos bőrre jó például a szőlőmagos pakolás, a nagyon szárazra pedig a mézes.

Az alapvető sminkkészlet: kb. 25 ezer Ft

A jó smink ott kezdődik, ha azt mondják, hogy „de jól festesz, mit történt?”. A sminkes szerint az alapozó elengedhetetlen: „bármilyen, akár türkízkék, színt magunkra kenhetünk, de ha nincs rajtunk alapozó, sosem azt fogjuk hallani, hogy 'de jól nézel ki', hanem azt, hogy 'de jó szempúderod van!'” Nem árt, ha van egy korrektorunk, emellett egy pirosító: ha csak egyet veszünk, válasszunk barackos árnyalatot, mert az természetesebb, ha kettőre is be tudunk ruházni, akkor a másik rózsaszín legyen.

„Amit minden nő táskájában szívesen látnék”, mondja a sminkes, „az egy barna és egy fekete szemceruza és egy barna és fekete, matt por”. A barna szemhéjporral és -szemceruzával mellesleg a szemöldök formáját is remekül tudjuk alakítani. Kellene még egy bézs szemhéjpor is, meg egy szempillaspirál valamint egy szájfény, esetleg egy natúr színű szájceruza. Ha nagy márkájú és jó minőségű termékeket használunk, körülbelül huszonöt-harmincezer forintot is elkölthetünk az alapkészletre.