Az Erzsébet téren megrendezett tűsarkú futóversenyen csupán két versenyző esett el, a leggyorsabb futó pedig 14.30 másodperc alatt teljesítette a távot. A magazin 100 kiválaszott olvasója előtt hat celeb is kipróbálta a kicsit extrém sprintet. Ada, Czifra Noémi, Debreczeni Zita, Dombovári Vanda, Orosz Barbara és Valkó Eszter kéz a kézben szakította át a célszalagot. A celebfutam után megtudtuk, hogy Orosz Barbara szinte mindent magassarkúban csinál, ám emiatt gyakran kerül kínos szituációkba. Dombovári Vanda pedig elárulta, főleg magassága miatt hord tűsarkú cipőket, bár néha kifejezetten jól esik csinosan felöltözni.

Május 10-én az Erzsébet téren a Glamour magazin megrendezte az idei Stiletto Run versenyt. Az esemény keretében hat celeb - Ada, Czifra Noémi, Debreczeni Zita, Dombovári Vanda, Orosz Barbara, Valkó Eszter - és több száz szerencsés próbálhatta ki, milyen egy kissé balesetveszélyes cipellőben, a többi résztvevőre ügyelve sprintelni egyet a város szívében. Mivel jelentős pénzösszeget lehetett nyerni, komoly szabályoknak kellett megfelelni. Férfiak például nem vehettek részt a versenyen, a körömcipő sarkának minimum 8 centiméter magasnak kellett lennie, és átmérője nem haladhatta meg a 1.5 centimétert, és futás közben természetesen a Glamour egyik számát kellett kézben tartani. A lap főszerkesztője, Maróy Krisztina elmondta, bár részben nyilván egy promóciós rendezvényről van szó, a délután egyben az együttlétről is szól, a magazin számára ugyanis fontos, hogy megismerje olvasóit, akikről kiderült, hogy "fiatalosak és részt vesznek az életben".

Egy kis edzés

A szkeptikusok által abszurdnak titulált versenyt több órás készülődés előzte meg. Amikor megérkeztünk, igazi majális hangulat fogadott, napfény, kutyák, gyerekek, fűben pihenő emberek és a legjobb ruhájukba felöltözött lányok. Bár nem tudni, hogy a résztvevők közül hányan olvasták gyorstalpaló cikkünket arról, hogy kell magassarkúban járni, volt, aki felkészítse a lányokat az előttük álló megmérettetésre. Czanik Balázs és fivére, Krisztián egy pár perces dübörgő zenével aláfestett szabadtéri aerobik óra keretében próbálta felkészíteni a vállalkozó szellemű hölgyeket. A testvérpár is bevallotta, az erősebbik nem tagjaiként nem igazán tudják, hogyan is kell felkészülni egy ilyen jellegű versenyre. Egy biztos, a szomszédos rendezvényről átszűrődő sramlizenét sikerült túlharsogni.

Klikk!

Kéz a kézben

A felkészülés után a celebekből álló mezőny állt a rajthoz, akik a fair play jegyében kéz a kézben futottak. Bár Dombovári Vanda és Orosz Barbara volt a két húzóember, a versenyzők lábára felhelyezett chip szerint Valkó Eszter lett az első, ahogy azt korábban a kolléganői is megjósolták. "A lányokkal megfogadtuk, hogy az összetartás jegyében együtt futunk. Mivel kicsit lomhábbak lettünk a kelleténél, Barbival úgy döntöttünk, hogy kicsit ösztönözzük a többieket. Felemelő érzés volt. Alig vártam, hogy egyszer átszakíthassak egy célszalagot" - nyilatkozta Dombovári Vanda, aki élvezte, hogy csinos ruhában és tűsarkúban futhatott, bár elsimerte, nem volt egyszerű feladat.

Kíváncsiak voltunk, hogy az ő életében milyen szerepet töltenek be a magas sarkú cipők. "Alkatomnál fogva - mivel nem vagyok túl magas - , nem árt, ha magas sarkú cipő van a lábamon. Persze ezen a téren is végletekben gondolkodom. Vagy a nagyon praktikus, sportos, lábbeliket részesítem előnyben, vagy a nagyon kecses, nőies tűsarkúakat. Sokkal jobban érzem magam, ha egyszer-egyszer kicsíphetem magam. Néha szeretek hétköznapokon is csinos, szoknyás, nőies viseletet magamra ölteni. Eleve nem is nagyon hordok nadrágot. Bármilyen gyerekes, illetve infantilis, nagyon szeretem a pörgős szoknyákat."

Így született

Orosz Barbara elmondta, ő általában mindent magas sarkú cipőben csinál, például vezetni is csak ilyen lábbeliben tud. "Édesanyám szerint így születtem. Első osztályos lehettem amikor egy kicsit magasabb sarkú cipőt sikerült kiszurkolnom, azóta töretlen ez az imádat. Másrészt nincsenek igazán jó lábaim, és egy ilyen cipő mindenkinek a megjelenésén dob egy kicsit. A termetemmel is voltak problémáim, de mostmár jóban vagyok önmagammal" - nyilatkozta a Velvetnek Orosz Barbara, aki nem tudta megmondani, hogy pontosan hány pár cipője van, ugyanis minden héten legalább két-három darabbal bővül kollekciója. "Mindent szívesen vásárolok, ami dekoratívabbá tehet egy nőt" - tette hozzá a Cool Tv műsorvezetője, aki egy korábbi cikk kapcsán megnyugtatott minket, hogy nemrég vett egy sportcipőt is, sőt, mostanában már nadrágban is jár.

Bármennyire is gyakorlott azonban, többször is előfordult már, hogy kellemetlen helyzetbe került cipője miatt. "A múltkor, amikor hazafelé tartottam az Andrássy úton, benéztem egy étterembe és kiszúrtam két nagyon helyes pasit. Természetesen ők is észrevettek engem...sajnos. A magabiztosságomra ugyanis ráfáztam, mivel kiszaladt alólam a lábam és azonnal békaként terültem el". A színésznő elmondta, kicsit tartott attól, hogy a verseny helyszínén is történik vele valami hasonló, mivel nemrég itt is pórul járt. Akkor szerencsére pár fiatal, aki látta az esést, a segítségére sietett. A minap pedig az egyik új, kicsit drágább cipője sínylette meg figyelmetlenségét. "Éppen rohantam a villamos után, és nem vettem észre, hogy frissen van öntve a beton. A cipőm természetesen beleragadt" - mesélt a kínos incidensről Orosz Barbara.

Klikk!

And the winner is ...

Miután a hírességek megkapták jutalmukat - egy ajándékcsomagot, egy oklevelet és némi tapsot - a száz kisorsolt olvasó mérte össze az erejét. Bár mindenki attól rettegett, hogy többen padlót fognak majd, szombaton csupán két futó esett el, és csak egyikük sérüléseit kellett ellátni. Leggyorsabbnak az 1-es sorszámmal induló Áschin Zorka bizonyult, aki tizennégy és fél másodperc alatt futotta végig a 100 méteres távot. Ő egymillió forintot nyert. A verseny után nemcsak a leggyorsabb hölgyet, hanem a legjobb öltözék és a legjobb cipő tulajdonosát is díjazták. A döntést egy négy tagú zsűri hozta meg, ami a Glamour főszerkesztőjéből, Maróy Krisztinából, Pintér Judit divatszerkesztőből, Schiffer Miklós stylistból és Hajdu Andrásból állt. Ötszázezer forintot egy cicanadrágban és fekete alapon kék és zöld mintás ruhában futó versenyző vihette haza, míg a legjobb lábbeli gazdája, aki bevallása szerint azonnal beleszeretett az ominózus magas sarkú szandálba, amikor meglátta, kétszázötvenezer forinttal lett gazdagabb.

Bár a bírák a legstílusosabb ruhát jutalmazták, megemlítettek két párost, akik a legötletesebb összeállításban jelentek meg az Erzsébet téren. Fekete Orsolya és lánya, Nóra ezen a héten tudta meg, hogy be kell ugraniuk ismerőseik helyett, mégis sikerült összedobniuk a két legfeltűnőbb ruhát. Anya és lánya több Glamour magazin címlapjából rakta össze a két feltűnő jelmezt. Soós Ildikó és testvére, Rita a Főnixként feltámadt nyolcvanas éveknek jegyében Madonna korai, cicanacis, tüllszoknyás, a Like a Virgin környékén dívó imidzsét lovagolta meg. Hogy mégse legyenek egyformák, egyikük fekete, másik fehér ruhában volt . Beszélgetésünk során kiderült, hogy a testvérpár közül csak Ildikó hord hétköznaponként is tűsarkút, és ő is osztja azok véleményét, akik szerint ez a verseny nem a kellemetlen sztereotípiákra próbál ráerősíteni.