Nyolc perc alatt tizenhárom bikinis lányt mutatott be Jáksó László, a Balatonalmádi strand szépe választás műsorvezetője, és ez az idő arra is elég volt, hogy a győztest is kiválasszák. A szatírába illő versenyen Jáksó rajongásáról biztosította egyik riporterünket. Az esemény egyébként egy strandröpladba bajnokság volt, ahol sok izgalmat és celebeket ígértek.

„Érkezik Kurucsai Bettina, 12 éves versenyzőnk. Nyolc év múlva, Bettina, hívj fel, elmegyünk fagyizni”- jelentette be a balatonalmádi strand szépe választás legfiatalabb szépségversenyzőjét a strandmoderátor. A kamasz fürdőruhában végigsétált a strandröpladbapályán, majd miután visszatért az öltöző melletti gyülekezőhelyre, idősebb hozzátartozója főtt kukoricával kínálta. Néhány méterrel hátrébb a pedikűrös zavartalanul üzemelt a verseny ideje alatt.

Jáksó egyetlen esélye a Velvetes újságíró

Klikk!

Sokszor számoltunk már be olyan szépségversenyről, amelyik szatírába illik, de a balatonalmádi verseny még Szőke Andrást is meghatotta volna. Reggel, amikor a városba érkeztünk, láttuk, a városi könyvtár - egyben idősek klubja - előtt bivalytestű férfiak gyülekeztek, mert erre a napra hirdették meg az Országos Fekvenyomó Bajnokságot. Akkor még sajnáltuk, hogy szerkesztőségünk számára nem az a kiemelt esemény, de már tudjuk, szórakoztatóbb napunk lehetett standon, ahol pedig az első Uniós Strandjátékokat rendezték nemzetközi sportolók szereplésével.

A játékokra még később kitérünk, a nap eseménye kétségkívül a szépségverseny volt, amelyet Jáksó László másodmagával vezetett. A strand nyilvánosságát a műsorvezető arra használta ki, hogy rajongásáról biztosítsa a Velvet egyik újságírónőjét, aki hosszú ideje hajthatatlanul elutasítja Jáksó közeledését. „Aki ennyire kikiabálja magából a kínját, és ennyire megjátssza a vidámságot, ahogyan a Velvet szokta volt rólam írni, annak egyetlen esélye marad az életben: ha Velvetes újságíróval jár”- magyarázott Jáksó László a közönségnek, amelyik inkább azt várta volna ezekben a percekben, hogy a műsorvezető mutassa be a szépségversenyen induló, fürdőruhás lányokat.

Először a szemét nézem meg, majd a kisugárzását

A verseny bő nyolc percbébe végül a bemutatkozás is belefért, bár a zsűri tagjait nem ismerhettük meg. „Ti vagytok a zsűri? Ja, nem, csak Szabó Leslie mellé leültek a rajongók”- ennyit tudtunk meg a zsűri tagjairól. A Megasztárból ismert énekes azonban a lehetőségekhez mérten igyekezett komolyan venni a versenyt, és a női szépségről így nyilatkozott. „Amit először megnézek egy nőn, az a szeme, majd a kisugárzása.”

Már megszoktuk, hogy egyes szépségversenyeken, a tourok közt Erox Martini szórakoztatja a közönséget, most azonban nem voltak tourok, csak bikiniben vonultak fel a versenyzők, miközben a pálya melletti hatalmas, gumi ámbrás cet szünet nélkül nyelte el a gyomrába létrán mászó gyerekeket. A három helyezett nevét nem hirdette ki Jáksó László, csak a sorszámukat olvasta fel, majd meghatottan gratulált nekik egy-egy kozmetikai csomagot átnyújtva.

Kis önbizalmat kaptam

A győztes Váczi Anita kérdésünkre a verseny után elmondta, nem találta abszurdnak a strand szépe választás lebonyolítását, sőt, kedve támadt újabb versenyeken indulni. „Korábban sosem foglalkoztatott, hogy a szépségiparral kezdjek valamit, de ha már anyukám benevezett erre a versenyre, és megnyertem, kaptam egy kis önbizalmat, hogy esetleg folytassam”- mondta a győri jogászhallgató.

A strandröplabda bajnokságról már nem tudunk ilyen részletesen beszámolni. A Magyar Strandsportok Szövetségének kezdeményezését üdvözöltük, hogy igyekeznek megszerettetni a strandolókkal a sportot, miközben egy öt napos nemzetközi (valójában a szomszédos országok versenyzőinek részvételével) bajnokságot is tartottak az almádi homokban.

A hosszúkávé annyira köpet, mint a fene

Klikk!

A média koncentrált jelenlétének reményében a hazai celebeknek is meghirdettek egy bajnokságot. Az eseményt megelőző napokban még számos híresség szereplését ígérték, csapatbeosztásokat jutattak el a bulvárlapokhoz, amelyekben zenészek, modellek, playmate-ek neveit olvashattuk, de végül majdnem mindenki lemondta a bajnokságot. Le kellett, hogy tegyünk arról, hogy a heti trend összeállításunkban Orosz Barbarát szerepeltessük gézruhában, aki egy nyilatkozata alapján abban szokott strandolni. Eljött viszont Szabó Leslie zenész, Újvári Péter énekes, Fehér Balázs a Balaton szelet reklámból, és Ivan. Ez utóbbi énekes nem játszott, csak várakozott a pálya szélén, hátha szólítja valamelyik játékos. Nem volt csalódott, mert mint elmondta, a legfőbb célja az volt, hogy egy „kis napsütés” érje a felsőtestét, mert strandolni a munkája miatt nincs alkalma.

A Wesselényi Stand nem tűnt innovatív helyszínnek, de láthatóan igény sincs arra, hogy például a büfék hamburgerből, lángosból, és sült krumpliból álló kínálatát bővítsék, a random jelleggel megkérdezett strandolóknak ez megfelel. „Bár a hosszúkávé annyira köpet, mint a fene”- panaszkodott egy nő. A fröccs emberi fogyasztásra csaknem alkalmatlan, Jáksó László volt az egyetlen, akinek még ez sem vette el a kedvét. Mint elmondta, a gyerekkorának nyarait idézi Balatonalmádi, ha itt van, mindig nosztalgikus hangulatba kerül.

Abban is volt egyfajta nosztalgikus báj, hogy a szervezőktől kapott ebédjegyeinket még a Pötyi büfében sem ismerték fel, és sehol nem lehetett beváltani. Estefelé már csak a fekvenyomó bajnokság sikereket elért versenyzőit vártuk, hogy nyilatkozatukkal zárhassuk a beszámolónkat, de ők állítólag az alsóörsi Dexion diszkóban pihenték ki a nap fáradalmait.