Carlo vagyok, kezicsókolom - mutatkozott be egy dadaista mesehős az Olof Palme ház előterében, és kortyolt egyet a műanyagpoharas vörösborából. Ő volt az egyik tagja az idei turizmus szépe verseny zsűrijének, ahogyan Zámbó Tihamér is. A fellépők közt Zámbó Árpyt és Zámbó Marietta felfedezettjeit láthattuk. Még ma is nehezen hisszük el a szombat esti szépségverseny történéseit.

"A magyar turizmus fellendítésének egyik módja lehetne, ha szép nőkkel hirdetnék a helyeket" - mondta Németh Barbara. Néhány díjat nem nyert versenyzőt az eredményhirdetés után kérdeztünk arról, mit tennének a hazai turizmus erősítése érdekében. "A legnagyobb forgalmat lebonyolító régió a Balaton, a második helyen Budapest áll. Tanultam turizmust, azért nem vagyok teljesen hülye" - fűzte hozzá a versenyző.

Klikk!

Made in Hungary

Négy óra várakozás előzte meg ezt a különös beszélgetést. Az idei Miss Tourism World magyar fordulóját a városligeti Olof Palme házban rendezték meg. Az előtérben festett lányok dohányoztak, a fekete inges, nyakláncos férfiak egy teremmel beljebb, a büfé előtt gyújtottak rá vaníliás szivarra. Az átjáróban egy csíkos pólós, feketére festett, fonott hajú férfi nevetgélt magában, és műanyagpohárból vörösbort ivott. Jean Cocteau korai filmjein kívül ilyen embert még nem láttunk. "Carlo vagyok, kezicsókolom. Európai hírű artista. Hozzáteszem: made in Hungary"- mutatkozott be a férfi, és mint kiderült, tagja a zsűrinek. A versenyzők izgatottan járkáltak egy neonfénnyel világított táncteremben, hajukat Krizsán Győző lakkozta. Az egyik induló egy televíziós stábnak arról nyilatkozott, imádja az állatokat, és az utazást.

A szomszédos teremben a javarészt hozzátartozókból álló közönség várta a szépségverseny kezdetét. A kifutó mellé néhány asztalt állítottak, de sokkal kevesebbet, mint amennyi vendég érkezett, így sokan állva várták a négy órás rendezvény végét. "Ez nagyon primitív szervezés"- magyarázta Katona Miklós fotóművész, aki látva, jegyzetfüzettel a kezünkben állunk a pult mellett, odajött, hogy megossza velünk véleményét. Elmondta, ő, mint a szépségipar egyik képviselője, nem tud komolyan venni egy olyan versenyt, amelynek zsűrijében egy szakmabeli sem ül, "a fellépők meg mind a Zámbó családhoz tartoznak."

Elveti a női emancipációt

A sztárvendégekre még visszatérünk bővebben, a zsűriről annyit megjegyezhetünk, valóban olyan emberekből álltak, mint a szponzor képviselője, a már említett szürrealista külsejű Carló, vagy Zámbó Tihamér, akit úgy mutatott be Tamás, a konferanszié, mint vállalkozót. Egy szakembert mégis találtunk: Brunner Gábor fotóművészt.

Maga a konferanszié sem egy hagyományos szakember volt, a lányok bemutatásánál olyan mondatokat is megosztott a közönséggel, mint például "ha Adrienn nőnek születik, biztos Forma 1-es pilóta lett volna", vagy hogy "a hölgy elveti a női emancipációt".

A 2006-os világverseny csúszik

Szépségversenyeken nemcsak kifejezetten szép nők indulnak az utóbbi években, sokakat az ajándékok és utazási utalványok is motiválnak egy sikeres modellpálya elindításán kívül. A verseny győztese képviselheti hazánkat a turizmus szépe világversenyen, amelynek helyszínéről és időpontjáról nem tudott nyilatkozni a Velvetnek Aranyi István szervező. A tavalyi győztestől, Magony Szilviától tudjuk, a 2006-os világversenyt meg sem rendezték. "Majd megrendezik, csak csúszik"- magyarázta Aranyi, akit az ismerősei Steve-nek szólítanak.

A versenyzők elsőként utcai ruhában léptek a színpadra, ami ebben az esetben farmert és a verseny logójával ellátott, derékon megcsomózott pólót jelentett. A bikinis vonulást követően Katona Miklós ismét odajött és átnyújtott egy szalvétát. "Felírtam magának, hogy szakmai szemmel kik a dobogósok" - magyarázta, majd kézcsókkal távozott, mondván épp eleget látott.

Sorrend a szalvétán

A fotóművész a következő sorrendet tüntette fel a szalvétán: 1. 19. (Budaházi Nóra), 2. 10. (Révai Katalin), 3. 3. (Metzger Viktória). Mint később kiderült, a tényleges eredmény és Katona preferenciája sehol nem fedi egymást. Úgy vettük észre, Budaházi Nóra maga is számított egy dobogós helyezésre, mert miután a versenynek vége volt, többen vigasztalták.

Nézze meg képeinket!

Nem halogathatjuk tovább, szóba kell hoznunk a fellépőket. Az előtérben álló Zámbó Árpy büszkén nézte a színpadon zajló eseményeket, mert minden énekes Zámbó Marietta felfedezettje volt. Elsőként Gabriel és Nyikica énekelt Jimmy-dalokat. A férfi és a lurexminiruhás nő közt érezhető volt a kémiai kapcsolat, és mint utólag megtudtuk, már a nyári esküvőjükre készülnek. Fellépett továbbá a meghívóban a magyar Ella Fitzgeraldnak titulált Josephine, aki elméletileg jazzdalokat énekelt, de a műfaj iránti elkötelezettségünk miatt ezt nem tudjuk teljes mértékben megerősíteni. Nemsokára meg is közelítettük a büfét, hogy sznobságunkon lazítsunk némi alkohollal.

A Románcok együttest és Diana táncbemutatóját is láthattuk, mielőtt az est fénypontja, Zámbó Árpy és a Zámbó Band lépett volna színpadra. Eközben savas és meleg fehérbort ittunk. "Tetszettek az estélyi ruhák? A feleségem és én importáltuk Olaszországból" -szólított meg minket a büfében Tóth István, a Garay téri Angro (nagybani) Studio vezetője. "Szépek" - válaszoltuk komolyan, mielőtt elindultunk volna megkérdezni néhány vendéget, miért tölti itt a szombat estéjét. Az eredményhirdetés ugyanis késett, mert mint a konferanszié elmondta, Aranyi Steve kiugrott vacsorázni a McDonald'sba. Aranyi azonban utólag elmondta, Tamás csak viccelt, senki nem vacsorázott, hanem a zsűrivel az értékelést végezték odakint.

Túl fiatalok

"A csajok érdekeltek"- mondta Zoli és Ildikó, akik a hangosítással foglalkoztak. "A szervezés abszolút nem színvonalas, de néhány műsorszám megszínesítette. A lányokhoz még annyit hozzátennénk, túl fiatalok." A következő kiszemeltünk két fiú volt, akikről megtudtuk, a Házipatikánál dolgoznak. "Elég cinkes, hogy a szervező elment kajálni, meg a zene sem a mi stílusunk, de amúgy rendben van ez a verseny"- mondták a patikás fiúk.

"Én a csapat személyi edzője voltam. Egy-két lányt ismertem korábbról, az egyik meg a csajom volt. A rendezvényről nem tudok beszélni, mert csak öt perce érkeztem" - mondta egy újabb megkérdezettünk. Ugyanekkor érkezett Noszály Sándor is, majd miután váltott néhány szót a visszaérkező szervezővel, és Ripli Zsuzsi playmate-tel, már távozott is.

A verseny győzteseit Aranyi hirdette ki a színpadon. Az idei Miss Tourism Word győztese Kriston Viktória lett, az első udvarhölgy Graff Dóra Eszter, a második Bódogh Edina. Amíg ők hárman pózoltak a fotósok kedvéért, kerestük a verseny célkitűzésének megfelelő válaszokat.

Cián és golf

"A legfontosabb megoldandó feladat a folyók ciánszennyezésének megállítása lenne, valamint a kistérségek fejlesztése" - mondta Petrik Alexandra. "Nagyon sokat hallunk a magyar wellnessturizmusról. Én azonban a golfturizmusra helyezném a hangsúlyt. Sok szép pálya van az országban, ez lehetne idegenforgalmi tényező" - vélte Vígh Adrienn, mielőtt mi is valóságosabb terepet kerestünk volna magunknak az est további részére.