horoszkóp

Áttetsző, turkálós blúzban várni a tavaszt

2008.02.18. 11:02
Karddal átszúr szívek helyett kellemes virágokat és fodrokat kerestünk az áttetsző blúzokon, meg persze a tavaszi divatszínt, az íriszkéket. Hét budapesti turkálóban kutattuk 2008 tavaszának divatelemeit, és jelentjük, találtuk is, csak nem könnyen.

Örömmel elmondhatjuk, a tüllfelsőkre nyomott Szűz Mária-portrék és karddal átszúrt szívek végleg eltűntek a piacról, még a turkálók kínálatában sem fedeztük fel ezeket a rémségeket. Ennek a stílusnak egyéb, szelíd lenyomatai azonban még mindig léteznek, és idén tavasszal vélhetően több előkerül belőlük. Egy áttetsző, törökmintás tunikára a Maros utca 20. szám alatt található Art Dress turkálóban lettünk figyelmesek, ahol a metsző februári hideg ellenére a nyomott rózsamintás blúzokat és az aszimmetrikus, színes, feliratos topokat is kitették már. Az idei tavasz divatelemeit kutattuk Budapesti turkálókban, és találtunk is jópár használható darabot.

Nézzen ruhákat!

A tavaszi divatszínek közül a lila nem igazán jelent még meg, az élénkzöld is ritka, a napsárga pedig egyelőre egyetlen, térdig érő kosztümszoknyával képviselteti magát. Ami azonban a fémszíneket illeti, ebben az üzletben Fodor Zsóka színésznő hosszú órákat töltene el: médiaszerep-
léseiből
tudjuk, az arany táskák és cipők nagy rajongója. Akinek az ízlésfiltere nem szűri ki az aranyretikült, az indás, műbőr aranyszandált és a körcikkelyekből összevarrt ezüstövet, itt sok holmit talál. A ruhák átlagosan 1200-2000 forintba, a kiegészítők és cipők 800-1800 forintba kerülnek.

Nem tudjuk magabiztosan cáfolni, hogy a kilós butikok áruja kicsit viseltes. A Margit körút 40. szám alatt található Qualitex a többitől annyiban eltérő üzlet, hogy a jellegzetes öblítőszagot nem érezni, inkább a sampon és hajlakk illatát, mivel a helyiség egy fodrászüzlet leválasztott része. A tavaszi trend ruhadarabjai egyelőre elvétve fordulnak csak elő, némi jóindulattal egy horgolt, orgonalila bolerót és egy lila műbőr dzsekit menőnek tekintettünk. A mellények és kabátok közt feltűnt egy élénkzöld orkánmellény, amely akkor hasznos, amikor tavasszal az erkélyládákba ültetjük a petúniát. A ruhákat kilós áron vehetjük meg, az egyedi áron kapható ruhák átlagosan 500 forintba kerülnek.

Ezt fogjuk hordani idén

Tavaszra sok-sok színt, fodrokat és ballonkabátokat várhatunk. A FemaleFirst szerint a szafari stílusú, gyarmatosító korabeli romantikus ruhák, a virágokkal enyhén nyomott és színekkel befröcskölt blúzok és szonyák lesznek divatban. Állítólag visszajön a batikolt stílus is, a műselyem hatalmas siker lesz, és készüljünk a csillag alakú kiegészítőkre. Szerezzünk be retikült, lehetőleg nagyobb alakút, és olyan magassarkú cipőt, amiből elöl kikandikál a lábujj.

Úgy tűnik, a Margit körút turkálóiból nem öltözünk szafarihoz, ami pedig divat lesz idén, és a sápadt színű, csipkés-fodros romantika sem a fő csapásvonal itt. Inkább a meghökkentő, színes ruhák a jellemzőek a klasszikus, őszi földszínek mellett. A Bross üzletben felfedeztünk egy rikító lila, aszimmetrikus topot, amelyik az idei divatnak megfelelően csillogó, rá is foghatnánk, hogy mintázata kicsit art decós, de jobb, ha nem fogjuk rá. Találtunk egy fodros aljú, többrétegű lila muszlinszoknyát, de mégsem egészen úgy néz ki, mint ahogyan a divattervezők a szezon szoknyáit elgondolták. Selyemsálakban és egyszínű, halvány flapperruhákban azonban erős az üzlet. A ruhák átlagos ára 2500-3000 forint.

Habár a falak állapota időtlen letargiára utal, a körút legvidámabb ruhakínálatát mégis a Rituriban találtuk. Akit érzékenyen érint, hogy a narancssárga kiment a divatból, itt talál még elmentve egy-két inget. Nyomott virágmintás blúzok is nagy számban fordulnak elő, bár az összetételük inkább a műanyagfeldolgozás eredményeit mutatják. A élénk, színes ruhák hátránya pedig, hogy átlagos, 38-40-es méretben nem igazán kaphatók, inkább 42-es vagy afölötti méretben. A ruhák átlagos ára 690-1500 forint.

Majdnem Louis Vuitton

Az ötödik kerület turkálói kicsit lassabban ébrednek fel a téli álomból, mint a budai boltok. A Kristóf térnél lévő nagy alapterületű, névtelen angol turkálóban csak elvétve találtunk a tavaszi divatot idéző holmikat, bár ballonkabátból ráakadtunk egy súlyosabb fajtára. Az orgonalila vagy virágos, áttetsző blúzok (1490 Ft) megjelentek, és egy fehér, szellősen kötött kardigánt (1699 Ft) is találtunk itt. Azonnal kedvencünk lett egy vörös színű, mell alatt átköthető pongyolaszerű ruha, amit csak azért nem vásároltunk meg, mert 34-es méret volt. Viszont a 3690 Ft-ért árusított hosszú, bézs színű H&M kabáton pár röpke percig elgondolkodtunk.

A Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky sarkán lévő, "extra angol" nevű turkálóban szintén mélyre kell túrni ahhoz, hogy frissebb kinézetű és hordható cuccot találjunk. Itt mondjuk több íriszkék felsőre és ruhára is ráakadtunk, amelyeket idén sok trendi lányon viszont fogunk látni. Pöttyös blúzokat is fellelni itt, és ugyan szintén kicsi volt, de nem álltuk meg, hogy bele ne bújjunk egy háromnegyedes ujjú, törtfehér blézerbe. Az árak elfogadhatóak, 1490-től 1990-ig kapható a legtöbb holmi.

Az egyik legremekebb turkálólánc, a Ruhagaléria Nagymező utcai boltjában főként színes, mintás felsőkre bukkantunk. Igaz, hogy itt az árak a budai turkálókénál kétszer-háromszor magasabbak (2150-2500 Ft), viszont nagy a választék és még színes, ál-Louis Vuitton retikülöket is találtunk 1500 Ft-ért. A kedvencünk egy fehér alapon elvont virágokat/labdacsokat ábrázoló, félhosszú ujjas miniruha volt.