2009-ben Lady GaGa és a vörös ajak a divat

2009.01.15. 14:14
A divatot sem könnyebb előre jelezni, mint az időjárást. Az esztendő elején általában a nagy divatházak korábbi bemutatóira tekintve szokás arra nézve találgatásokba bocsátkozni, hogy mi lesz a menő az új évben. Mi azért ennél valamivel szélesebb körben tájékozódtunk, és csak az olyan trendeket vettük fel listánkba, amik valószínűleg hozzánk is beszivárognak majd. Mi lesz tehát a divat 2009-ben?

... Ami csíkos

Az első számú trendszín minden bizonnyal 2009-ben is a lila marad, de akárcsak tavaly, idén is a kék különböző árnyalatait ajánlgatják "újdonságként" a trendfigyelőknek. Ennél érdekesebb, hogy továbbra is ontják majd a ruhacégek a nagymintás nyomott textileket, de a legkevesebbet eddig talán a vízszintes csíkos darabokból láttunk. Ez a jelek szerint hamarosan változni fog. A teltebb alakúaknak kevésbé előnyös minta elsősorban a matrózegyenruhára utal majd vissza - a fent említett kék színben - ahogy ezt a Dolce & Gabbana rengetegféleképpen meg is mutatta a hamarosan kezdődő szezonra vonatkozó bemutatóján. Videó a csíkokról itt.

...Ami vagy nagyon olcsó, vagy nagyon drága

Amikor nyár végén a Springfield vezető tervezőit interjúvoltuk a jövő divatjáról, még csak sejteni lehetett, micsoda gazdasági mélypont felé tart a világ. Sajnos az utóbbi hónapok még biztosabbá tették, amit Liske Lucht már akkor sejtett: eltűnőben van a középmezőny a divatban (is). Nyilván senki nem fog nagyobb összegeket ruházkodásra fecsérelni, amikor az állását félti, ezért egyre népszerűbbek az olcsó darabok. De közben elég végigmenni az Andrássy úton a sorra nyíló luxusüzletek között, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy az extrém árfekvésű kreációk piaca szinte bővülni látszik. Spórolni kell majd idén, de ha egyszer kirúgunk a hámból, azt stílusosan és főleg drágán tesszük majd. Idén szemrebbenés nélkül vehetünk H&M-es kisruhához Gucci táskát.

... Ami egyrészes

A hammernadrág csak a kezdet volt, az idei nyár egyik meghatározó darabja a bő, felsővel egybeszabott kezeslábas fazon lesz. A munkaruházatból szivárgott át szép lassan a divat világába az anorák, igaz, a mindennapokhoz legfeljebb annyi praktikummal járul hozzá ez a fazon, hogy nem kell azon töprengeni, milyen színű felsővel illesszük össze a szoknyát vagy nadrágot. A style.com egyberészes ajánlatát itt tekinthetik át, az InStyle pedig itt áradozik a kezeslábasról, mint 2009. egyik legfontosabb trendjéről. A Velvet már a múlt nyáron felfedezte a munkaruházatot trendkommandója számára, szűk körben legalábbis igyekezett elterjeszteni.

... Ami Y alakú

Akiknek nem jön be az anorák, azoknak az Y-sziluett lesz idén az alternatíva, férfiaknak, nőknek egyaránt. Ha egy már amúgy is régóta trendi hiperszűk nadrágot egy jókora felsővel kombinálunk, máris ipszilonná váltunk, így a dolog viszonylag egyszerűen kivitelezhető a gyakorlatban. A hatásra hölgyek esetleg válltöméssel vagy egy hosszú nyaklánccal segíthetnek rá. A végeredménynek valami ilyesminek kell lennie.

... Amitől vörös lesz az ajkunk

Dita von Teese már régóta nem tágít a témától, és úgy látszik, türelme lassan rózsát terem, példája ragadós lesz, mert a 2009-es sminktrendek között első helyen említik a vörösre rúzsozott ajkakat. Madonna hosszú évek után a Louis Vuitton kampány kedvéért pingálta most először pirosra a száját, és azóta civilben is gyakran így mutatkozik. De mi sem bizonyítja jobban, hogy a vörös rúzsnak elérkezett az ideje, mint hogy már külön blog foglalkozik a piros ajkú hölgyekkel - érdekes összeállítás, megér egy kattintást.

... Amit Lady GaGán látunk

Akinek még mindig nem jön be Lady GaGa, annak nemcsak gazdasági szempontból lesz kemény év a 2009-es. Ahogy azt tavaly már látni lehetett, a hölgy idénre megérkezett és tarolt. Jelenleg mind az Egyesüllt Államokban, mind Angliában vezeti a slágerlistákat, halmozza a koncerteket és az interjúkat, egyszerűen nincs menekvés előle a bolygón. És ahogy ezt minden valamire való popsztártól elvárjuk Elvis Presley óta: Lady GaGa a zene mellett hozza magával a ruhatárát is. Elképesztő szereléseiről hírt adtunk már akkor is, amikor a hölgy még nem volt No1 stílusikon. Gondoljanak bele, mi lesz ezután! Vigyázó szemünket Lady GaGára fogjuk vetni egész évben. (Fülünket is, természetesen.)