Uma Thurman modellekkel búcsúztatta Valentinót

2008.01.24. 12:16
Legendás sztárokat öltöztetett Valentino Julia Robertstől Jacqueline Kennedyn át, de most visszavonult. Az olasz divattervező utolsó kollekcióját mutatta be tegnap a párizsi divathéten. A modellek csodaszép habcsókos, légies darabokban vonultak, és a mélyvörös is túltengett a kifutón. Fényűzés és színorgia a galériában.

Negyvenöt éves munkásságát fejezte be tegnap Valentino, akinek hetvenötödik születésnapját a nyáron a római Colosseum árnyékában ünnepelték a pompakedvelő sztárok. A haute couture, azaz magasszabászat mestere azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy roppant boldog, különösen, mert szeretetet és elismerést kap. Uma Thurman, Lucy Liu és olyan szupermodellek, mint Eva Herzigova és Claudia Schiffer búcsúztatták a párizsi divathéten a tervezőt.

Vörös, selymes és légies

Valentino Garavani utolsó kollekciója a légies, könnyed selyemestélyikkel és organza-alapú ruhákkal kápráztatta el a közönséget. A fehér ruhákat strasszkövekkel varrták ki, és a koktélruhák a citrom, a mandula és az őszibarack színeiben készültek. A modellek a tervező védjegyében, mélyvörös ruhákban sorjáztak a kifutón. Valentino fényűző stílusát a negyvenöt év alatt olyan hírességek élvezhették, mint Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Nancy Reagan vagy Gwyneth Paltrow.

Nézzen ruhakölteményeket!

"Ő tényleg értette, hogy a gazdag nők hogyan akarnak öltözködni" - mondta a tervezőről a Harper's Bazaar magazin főszerkesztője. "Ez lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de valójában nagyon ritka, és szerintem ezért nagyon fogják őt hiányolni."

Barna bőr, villák és Picassók

Valentino, aki folyton úgy néz ki, mintha a szoláriumból pattant volna ki, osztozik a megrendelőinek sorsában. Maga is fényűző módon él, Párizs mellett kisebb kastélya, Rómában villája, New Yorkban pedig a Central Parkra néző lakása van. Valószínűleg hajózni is szeret, mert van egy negyvenhat méter hosszú jachtja, és egy olyan műgyűjteménye, ami Picasso- és Miro-képeket is tartalmaz.

Visszavonulása után a divatház tervezői feladait Alessandra Facchinetti veszi át, aki korábban a Guccinak dolgozott. Annak ellenére, hogy elköszönt, Valentino nem fog malmozva ücsörögni: Az ördög Pradát visel után egy dokumentumfilmben is szerepelni fog, ami kimondottan róla szól és címe Valentino: Az utolsó császár. Ezen kívül pedig kiállítást rendeznek munkáiból a párizsi Musee des Arts Decoratifsben.