horoszkóp

Biológusnak készül Nikolett, a leendő topmodell

2008.10.19. 17:45
Nőformájú nőkön is jól mutatnak a ruhák - mondta Herczeg Zoltán, aki első női kollekcióját a modellalkatúnál rusztikusabb női testeken szereti látni. A Veet Elite Model Look nemzetközi modellverseny magyar döntőjén jártunk, ahol Danny Blue adott a Velveten keresztül tanácsot, hogyan kell modellként meghódítani a közönséget. Megtudtuk, hogyan függ össze a jólét és a magyar topmodellek hiánya, és kiderült, mi történik egy modellel az első egymillió euró megkeresése után.

"Tudjuk, mire jó egy szépségverseny. Lehetőséget teremt arra, hogy a szépségkirálynő idővel eljusson Dubaiba. Ez persze nem szépség, hanem modellverseny, de mielőtt a tagja lettem volna a zsűrinek, megkérdeztem Kajdi Csaba főnököt, ha erre a modellversenyre feljön vidékről egy lány, és megnyeri, az előtt valóban megnyílnak a kapuk, ha külföldön szeretne modellkedni? Mivel azt a választ kaptam, hogy ilyen már nem is egyszer fordult elő, megnyugodtam" - mondta Herczeg Zoltán divattervező, a Veet Elite Model Look döntőjének zsűritagja.

Tinik tejszínes koktéllal

Nézzen reménybeli topmodelleket!

A 2007-ben felélesztett és ismét évenként megrendezett modellverseny döntője a valaha szebb napokat látott Kaméleon klubban volt szombat este, amikor is a Mammut hétvégi vásárlóinak helyén a fekete topos, neccharisnyás tizenévesek kezdtek tömegesen megjelenni. A modellverseny helyszínén a korosztály átlaga 22.5 év volt, mivel a versenyzők rokonai és tejszínes koktéllal a kézben sikítozó osztálytársai jelentették az érdeklődők keménymagját. A celebek kis számban képviselték magukat, Puskás Péter és Szaniter Dávid sorozatszínészeken kívül Geszler Dorottya valamikori szépségkirálynő jött el. A verseny kezdetére várva a modellverseny jogaival rendelkező Visage Model Management vezetőjét, Kajdi Csabát kérdeztük, a tavalyi győztes Szikszai Johanna elött is megnyíltak vajon a nemzetközi kapuk?

"Johanna a világversenyen nem jutott be az első tizenötbe, ennek ellenére a spanyol és a francia Elite képviselője is nagyon odavolt érte, képviselni kezdték." A gimnazista lány egyébként nem kezdett még el komolyabban dolgozni, mert előtte szeretne leérettségizni. Kajdi szerint a magyar modellek lehetnek világszínvonalúak, ha kicsit jobban motiválják magukat. "A magyar ember szeret panaszkodni, de azt tapasztaltam, hogy a magyar modellek jó családi körülmények közt kezdik el a szakmát. Általában azok a lányok motiváltabbak, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, és azt remélik, a modellkedéssel kiszakadhatnak abból a környezetből. Az ügynökségünkön keresztül indult két, nagyon sikeres modellünkről, a Gucci kampányban résztvevő Mihalik Enikőről és Ebergényi Rékáról is elmondható, a korábbi életük szempontjából nagy kiugrási lehetőség volt a modellkedés. Ezért vállalták, hogy külföldön élnek, hogy az életük egy részét a repülőgépen utazva töltik."

Az első egymillió euró után kezelhetetlenek lesznek

Kajdi Csaba a modellek kezelhetőségéről így beszélt. "A lányok egy részét a csillogás vonzza. Szeretnek magazinokban szerepelni. Egy milánói modellügynök mondta nagyon jól: a modellek az első egymillió euró megkeresése után válnak kezelhetetlenné."

Bármennyire is nagy szakmai színvonalat képvisel ez a modellverseny, és egy plasztikai sebészen kívül leginkább szakmabeliek döntenek a versenyzők lehetőségeiről, kompromisszumok nélkül nincs hazai modellverseny. Valószínűleg egyhamar nem jutunk el odáig, hogy a konferansz ne legyen köteles hirdetni a szponzorokat, és ne csaljon mosolyt a vendégek arcára azzal. hogy bejelenti, a Veet egy évre elegendő szőrtelenítő krémet ajánlott fel a Lovas Annabella nevű versenyzőnek, akiről úgy ítélte meg, a legszebb lábú modelljelölt.

A konferansz egyébként a B-kategóriás szépségversenyeken edzett Végvári Tibor volt, az Esti Frizbi celebnek készülő szerkesztője. A zsűriben pedig olyan szakmabeliek ültek, mint Larion Oszkár sminkmester, Tüzes Tamás mesterfodrász, Viszlay Csaba divatfotós, Herczeg Zoltán divattervező, a már említett Kajdi Csaba, és a tavalyi győztes Szikszai Johanna. Lakatos Márk stylist is zsűrizett volna, de nyíregyházi munkája miatt nem jöhetett el, a helyét Anry Soós Éva, a Joy főszerkesztője vette át.

Keresztnév, életkor, magasság

A látvány szempontjából is jelentősen eltér a modellverseny és a szépségverseny, az előbbi esetében hagyományosan ugyanolyan külsőt, ezúttal erős sminket hátrasimított frizurát kapnak a versenyzők. Ez a megoldás némelyeknek karvalyarcot ad, némelyeknek jól áll. Szerencsére Erox Martini fellépésétől is eltekinthettünk, egy modellverseny nem tart tovább két óránál. A tourok közti szüneteket olyan esztrádműsorok töltötték ki, mint egy meglehetősen erotikus táncprodukció, amelyik fotósunk szerint a modellek hagyományos karrierépítésének módját mutatta be, vagy Dancs Fruzsina pátosszal telt énekszáma. Hallhattuk Czabán Gábort, a Revolution néven tevékenykedő szájdobost is, aki egyebek mellett break beatet játszott a szájával.

A versenyzők elsőként farmerban, majd fehérneműven léptek a kifutóra, a szórakozóhely közepén állva az imidzsük hasonlósága miatt már nehéz volt megkülönböztetni őket. A bemutatásuk a keresztnevük, az életkoruk és a magasságuk közlésében korlátozódott, kizárva annak pszichológia esélyét, hogy a közönség, mint a regényhősöket, megszeresse őket. Az este legszórakoztatóbb tourja Herczeg Zoltán első, magyar kártyamotívumos női kollekciójának bemutatója volt, bár látható volt, hogy a tervező nem sáskatestű nőket vizionált, amikor a ruhákat készítette, sokkal inkább rusztikusabb női testalkatot.

Nőformájú nőkön is jól mutatnak a ruhák

"Az ízlésemnek és a nemzetközi kifutói trendeknek semmi közük egymáshoz. Tudom, hogy a nagy nemzetközi tervezőknek a pálcikaformájú nők tetszenek, ennek a pszichológiai hátterét nem értem. Szerintem nőformájú nőkön is jól mutatnak a ruhák, ennek megfelelően terveztem a kollekciót. Hülyén néz ki, ha egy csaj fenekén lóg a farmer, de tudomásul vettem a trendet, és aszerint szavazok a modellekre, hogy ki az, aki a nemzetközi kifutókra alkalmas" - mondta a divattervező.

Nézzen reménybeli topmodelleket!

Mialatt a zsűri visszavonult dönteni, a médiaeseményeken a szokott módon fekete öltönyben szépségspottingoló Danny Blue-t kérdeztük arról, milyen benyomásai voltak a Milánói divathéten, ahol nemrég egy Armani bemutatón járt. "Amit ezen a versenyen még nem láttam, de a nemzetközi modellek nagyon tudnak, az a stage presence tudománya. Mentalistaként ez nekem is nagyon fontos, annak idején én is tanultam. Azt mondta a mesterem, úgy jöjjek ki a színpadra, hogy azt képzelem, száz bikinis nő ül a közönségben, és nekem meg kell őket hódítanom a tekintetemmel"- javasolta a kezdő modelleknek Danny Blue.

Srácok, szerdán lépek Kínába

Az eredményhirdetés némileg meglepett bennünket, valószínűleg azért, mert nincs képességünk meglátni a leendő Gisele Bündchent egy tiniben a Fény utcai piac csirkéspultjánál. A harmadik helyezett Csizmadia Gréta és a második helyezett Pásztor Zsófia egyéb kisebb ajándék mellett a Visage modellszerződését nyerte, az első helyezett Bogár Nikolett pedig a jövő héten Kínába utazik a világdöntőre. A biológusnak készülő, tizedikes békéscsabai kamaszt a szülei a Kaméleon klub előtti folyosón várták, amikor ő még igyekezett felfogni, hogy a modellpályája elkezdődött.

"Nem is tudom, hogy mondom majd el az osztálytársaimnak hétfőn, hogy megnyertem a versenyt. Srácok, nem leszek itthon sokáig, szerdán lépek Kínába - valószínűleg ezt mondom. Még nem fordult meg a fejemben, hogy mi lesz, ha külföldi modelllehetőséget kapok. Úgy érzem, a szüleimmel vár még ránk egy nagyon hosszú beszélgetés"- búcsúzott a reménybeli topmodell.