Az ezüst színt és az áttetsző blúzokat szerették legjobban az általunk megkérdezett nézők, akik összességében úgy ítélték meg, nem túl nőies a nyári divat. Hat divattervező és alkotóközösség divatbemutatója zárta a WAMP-ot. A USE arányérzékeny holmikat, Nanushka kifutógeget tervezett, Konsánszky Dóra nadrágjai fétisklubban is megállnák a helyüket.

A lányokból lesznek az új fiúk, a fiúkból lesznek az új lányok – jósolta korábban egy kollégánk, és ez a szlogen eszünkbe jutott a Wampot záró divatbemutatón. A Gödörben egész hétvégén át tartott Holland-Magyar Design Fesztivál záróeseményén a Marie Claire divatbemutatót szervezett a „magyar divatikonok” kollekcióiból. A zárónapon először zárt körben, majd a nagyközönség előtt is bemutatták Konsánszky Dóra, az Artista, Nanushka, a USE-Unused, a Je suis belle és Luu Anh Tuan munkáit.

Visszatér a boldog aranykor

Nézze meg képeinket!

Többszáz vendég tömörült össze a női magazinok főszerkesztőnőinek és más véleményformálók - például Geszti Péter - nevére lefoglalt székek mögött, így tolongással és ordibálással indult a nyilvánossá vált sajtóbemutató.

A rendezvényt szervező magazin februári számában olvasható a felvonultatott magyar divattervezőkről írt ismertetőben, hogy lassan, de biztosan visszatérni látszik a „boldog aranykor” a magyar divatban, a jelenlegi tervezőgeneráció nemzetközi szinten is elismerést szerzett. Ami a hazai elismeréseket illeti, az itt szereplő tervezők és alkotóközösségek javarésze a magyar Fashion Awardson rendszeresen kap díjat. A díjátadók eseménye általában közel sem olyan emelkedett, mint ahogyan a legtöbb divatcikk meg szokott emlékezni róluk, de a divatszakma büszkén jegyzi ezeket.

Ha be szeretnénk határolni a közönséget

A mostani bemutatón szerzett összbenyomásaink alapján a bemutatott tervezők valóban átgondoltak, kreatívak. Kijelenthetjük azt is, hogy egyéniségeknek terveznek, de az utcán még mindig elég ritkán látunk olyan embereket, akik az öltözködésükkel szeretnék kifejezni az egyéniségüket, szóval kicsit gondban lennénk, ha be szeretnénk határolni a célközönséget.

Noha mindegyikük saját trendet igyekszik teremteni, sok hasonló fazont és színt láttunk a kollekciókban. Eszerint az ezüst és a szürke lesz az idei tavasz slágerszíne a klasszikus fekete és a fehér mellett. A zöld színre most nem gondolt különösebben senki, a kékre és a türkízkékre, a bézsre, a krémsárgára és a korallpirosra többen. A narancssárga egy ideig nem lesz divatszín, és az arany is kezd kifutni. Úgy látszik, a lila is inkább a tél színe volt, tavasszal leginkább anyák napján lesz kelendő a virágárusoknál.

Népszaporulat és csárdák

Klikk!

Télen a negyvenes évek nőies divatja is visszatért, de a most látott kollekciókban ez már nem hangsúlyos. A tavalyi nyár után ismét sok A-vonalú, kismamaruhára emlékeztető tunikát láttunk. Ennek az irányzatnak Európa-szerte lehet demográfiai oka is, úgy tűnik a divattervezők is szívesen emlékeztetik a fiatal nőket a gyerekvállalásra, bár pont ez a fazon állítólag kevesebb férfiban kelti fel a szaporodás vágyát.

A kollekciókból látható volt, hogy a sortok, a férfias szabású női nadrágok, nadrágszoknyák, húzott aljú szoknyák, és a hagymafazon továbbra is menők, a derekat vastag övekkel hangsúlyozzák. Luu Anh Tuannál megjelentek a szövet nadrágkosztümök és a bő, empire fazonú nyári ruhák, a Je suis belle kockás ruhái a mögöttünk álló párt a magyaros csárdák asztalterítőjére emlékeztette, Konsánszky Dóra fekete cicanadrágait ugyanez a két ember egy fétisklubban tudná elképzelni mint uniszex viseletet, mi hétköznapi szórakozóhelyeken is.

Pizsama és kifutógeg

„Vajon ha ebben az áttetsző, fekete sortban akarnék menni a fiúmmal vacsorázni, hazaküldene-e, hogy öltözzek át?”- vetette fel egy Konsánszky-kreációt látva a sajátos értékelési szempontot a mellettünk ülő lány, aki összességében úgy látta, az „arányérzékeny” USE-ruhák mennének át a legnagyobb eséllyel a szűrőn, de úgy vélte, sikere lenne a nyomott mintás, áttetsző bézs Artista-blúzokban is. Nanushka ruháiról pedig úgy beszélt összefoglalva: kifutógeg.

A környezetünkben szintén gegként értelmezték, hogy több tervező gondolt a pamut pizsamára emlékeztető nadrágokra, amelyek „viccesek és kényelmesek, és némelyik fazon szexis is tud lenni, amennyiben nincs narancsbőröd.” A közönség kiválasztottjainak feltett kérdéseinkre, hogy szeretik-e az ezüst színt, négyből hárman azt válaszolták, hogy szeretjük. Arra a kérdésre, szeretjük-e az utcai pizsamát, négyből ketten reagáltak pozitívan, arra, szeretik-e az áttetsző blúzokat, négyből négyen válaszoltak igennel, és végül arra a kérdésre, összességében nőies-e a nyári női trend, négyből hárman azt válaszolták, „nem annyira.”