A megyei kormányhivatal szerint ugyan súlyos mulasztást követett el a munkáltató, mégis "csak" figyelmeztetést kaptak. 

Figyelmeztetéssel zárta le ugyanis a vizsgálatot a  Csongrád Megyei Kormányhivatal annak a balesetnek az ügyében, amely a Csongrád-Bokrosi MARS Állateledelgyárban történt tavaly novemberben, és ahol egy munkás súlyos égési sérüléseket szenvedett. 

Elevenen égett a forró gőzben

Mint megírtuk, a 25 éves férfi munkatársával éppen a gyár melegvizes rendszerén dolgozott, ahova két darab alkatrészt kellett beszelniük egy szűk helyre. Zs. D. bemászott, hogy a csőrendszerhez csatlakoztassa az alkatrészeket és a kis helyen hegesztővel kellett ehhez dolgoznia. 

A cső és a szűk fal közé beszorulva hegesztett, miközben munkatársa adogatta neki a szerszámokat, azonban miközben kinyúlt az egyikért, lábával meglazította az egyik, a gőz visszatartására is szolgáló pillangószelepet, és ekkor zúdult rá a magas nyomású, 86 °C-os gőz. Munkatársa már csak a kiabálásra lett figyelmes, hátrafordulva csak egy hatalmas gőzhalmazt látott, benne a fájdalomtól üvöltő Zs. D. alakjával, aki beszorulva nem tudott kimenekülni. Társa a másik oldalról benyúlva megragadta a karját, és az egyik tartály tetejénél kihúzta a gőzből. 

Amikor a mentők kiérkeztek, a férfi egy széken ült, és még eszméleténél volt, végül mélyaltatásban, mentőhelikopterrel szállították kórházba. ZS. D.-t az intenzíven kezelték, de életét nem tudták megmenteni, pár nappal később meghalt. 

A megyei kormányhivatal is kivizsgálta az esetet

A megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatósága is  vizsgálatot indított az ügyben. 

„A jogszabályi előírás alapján a szűk térben való csőszerelési tevékenységre részletes technológiai utasítást kellett volna készíteni. Ezt a munkáltató elmulasztotta. A baleset megelőzhető lett volna, ha ezt a hegesztési tevékenységet nem szűk térben, hanem egy biztonságos helyen végzik, majd ezt követően végzik el a csőszakasz beépítését” – tájékoztatta a Velvetet korábban a kormányhivatal. 

A vizsgálat azóta lezárult, szerintük személyi felelősség nem állapítható meg az ügyben, a munkáltatót írásos figyelmeztetésben részesítették. 

„A baleset kivizsgálását befejezte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szerve.

Az eljárás során a szerelési munka biztonságos végzéséhez megfelelő munkaterületet biztosításának,  a biztonságos szerelési munka feltételeinek hiánya miatt

a csőszerelési tevékenységet felfüggesztette a hatóság. Az eljárást a munkáltató részére kiadott munkavédelmi figyelmeztető határozat kiadásával zártuk.

A munkáltatóval szemben első esetben került sor munkavédelmi bírság kiszabásának alapjául szolgáló súlyos veszélyeztetést megvalósító jogsértés megállapítására. Az eljárás során a halálos kimenetelű munkabalesettel ok- okozati összefüggésben közvetlen személyi felelősséget nem állapítottunk meg" – tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal, akik pénzbírságot ennek ellenére sem a gyárnak, sem a kivitelező cégnek nem szabtak ki. Mint megírtuk ugyanis, a fiatal férfi bátyja cégénél dolgozott, ezért – mint írták –„a munkavédelmi bírság kiszabásától a halálos munkabalesetet szenvedett munkavállaló és a Bt. tagjainak családi kötődése miatt tekintettünk el, ezért alkalmaztunk figyelmeztetést."