Későbbi áldozata beparkoló autója mögött, a garázskapun át jutott be a Friss utcai ház udvarára az a román állampolgárságú orvos, aki először a 40 éves asszonyt, majd annak férjét lőtte fejbe augusztus 31-én Nyíregyházán. A kétgyerekes anya a helyszínen meghalt, párja viszont túlélte a lövöldözést. A férj – akinek a továbbiakban, a kérésére csak a keresztnevét írjuk le – azóta felébredt a kómából, fél oldalára viszont lebénult, így rehabilitációja jelenleg is tart. László először beszélt a történtekről és reagált a sajtóban megjelent hírekre.

A férj akkor délután házuk bejárati ajtajánál állt, amikor hallotta, hogy a felesége azt kérdezi valakitől, „mit keresel itt?″, de a férfi nem válaszolt, csak lőtt.

Kétszer egymás után. Még a kezét sem emelte fel, vaktában célzott. A nadrágjában volt a fegyver, csak félretolta az ingét, hogy meghúzza a ravaszt. 

Miután az orvos elmenekült, Lászlón és feleségén hét éves ikergyerekeik próbáltak segíteni: lánya a fejére nyomkodta a kötszert, fia pedig az utcára kirohanva kért segítséget. Végül egy közelben bicikliző férfi ment be az udvarra és hívta a mentőket.

S. Dan a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban tüdőgyógyászként dolgozott, ahová a nő orvoslátogatóként járt. Az első sajtóhírek arról szóltak, hogy a gyilkosság hátterében szerelmi dráma állhatott, és az orvos ügyvédje is korábban arról beszélt a Velvetnek, hogy a férfi azért ölt, mert a nő két év kapcsolat után elhagyta. A férj viszont ezt határozottan cáfolta.

Tényleg boldogan éltünk, példát lehetett volna venni rólunk... erre jön egy őrült, aki kitalálja hogy kell neki a feleségem és lelő mindkettőnket. 

Nem igaz, hogy valaha is együtt éltek volna. Mivel a feleségem orvoslátogató volt, lehet, hogy a rendelőben találkoztak, de sem én, sem a gyerekek nem találkoztunk soha ezzel a férfival. Jól éltünk, jól voltunk, a feleségem nem akart válni.

Bár soha nem találkoztak, a férj tudott az orvosról, mert S. Dan régóta e-mailen zaklatta feleségét. Az üzeneteket később egy ügyvédnek is eljuttatták, aki felszólította az orvost, hogy tartsa távol magát az asszonytól, de azt

nem gondolták, hogy ez a dolog a gyilkosságig fajul. 

Az ikrek egyébként rendszeresen látogatják az apjukat a kórházban, az iskolát is elkezdték, ami mellett szakember segít feldolgozniuk a történteket.

A gyilkosság után az orvos Kolozsvárra szökött, ahol szeptember 1-én fogták el és vették őrizetbe a rendőrök. Bár a magyar hatóságok azonnal kérték a férfi kiadatását, ez egyelőre úgy tűnik hosszabb ideig is elhúzódhat. S. Dan ugyan már előzetes letartóztatásban van, csakhogy nem a gyilkosság, hanem két másik bűncselekmény miatt. Jogtalan fegyverviselés és fegyvercsempészet miatt indult ellene eljárás Kolozsváron. Ügyvédje szerint, először ezekért a bűncselekményekért kell felelnie.

Időközben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek sikerült lefordítani a román hatóságtól kapott iratokat, de ezek között még nem érkezett meg a férfi vallomása.

A román ügyészség válaszainak lefordítása megtörtént. Ebben a különböző bűnjelek lefoglalása, és a fontos nyomozati vizsgálatok eredménye szerepel. A tartalma jelenleg nem nyilvános, ugyanis az információk közlése sértené a nyomozás eredményes befejezését.

– mondta a Velvetnek Szilágyi László, az ügyészség szóvivője.

Az ügyészség hivatalos tájékoztatást viszont továbbra sem kapott arról, hogy hol tart Kolozsváron S. Dan büntetőügye, és mikor számíthatnak a kiadatásra.