Egy harisnya felhúzásával el tudom érni, hogy hétköznapi polgárból bölcsésszé, vagy éppen dominává váljak: micsoda kilátások – sóhajtott kolléganőnk, amikor elkezdtük az őszi, és egyben karácsonyi szezon harisnyáinak bemutatását divatszatíránkban. Az ezüst macskanadrág csak azoknak áll jól, akiket sebészek terveztek, a csipkeharisnya függőséget okoz, a fuksziában pedig Cicciolinának érezhetjük magunkat. Beépülős harisnyateszt a Velvet Kommandóval.

„Úgy nézel ki, mint Cicciolina a legsötétebb, olaszországi korszakában”- nevetett rajtam Péter Anna, amikor meglátott az öltözővé alakított mosdó barokk tükrében ciklámen színű (újabban fuksziának nevezett) harisnyában, fehér, pillangómintás szoknyában, cukorrózsaszín ingben. A szerephűség kedvéért egy steppelt bőrrel bevont fehér oszlophoz támaszkodtam rögvest, és felhúztam az egyik, fukszia színű lábam. Felemelő érzés volt, de azért önkormányzati választásra nem jelöltetném magam Kőbányán.

A burleszk széles eszközkészletét használtuk

Nézzen divatszatírát!

A karácsonyi mellékletünket a szezon divatos harisnyáinak a bemutatásával szerettük volna kezdeni, egyfelől mert a karácsonyi ajándék szóra évtizedek óta a zokni és a bögre a legnagyobb találat a kényszerű kollektív emlékezetben, másfelől - és főleg, a szórakoztatás kedvéért. A divatanyagunkhoz a Wolfordban, a Calzedoniában, és a Nyugati aluljáróban található arab-magyar vegyeskereskedésben választottuk ki az ízlésünket nem mindig és nem teljes egészében képviselő darabokat. Az ingeket és szoknyákat Péter Anna divattervezőtől kértük kölcsön, aki a fotósorozatunk modellje is lett.

Az ideális helyszínről úgy gondoltuk, white partik monokróm hátteréül szolgáló Club Play lesz az. A helyszínre érkezve azzal a kihívással néztünk szembe, hogy a szórakozóhelyet felújítják, így az abban résztvevő ács szakemberek jelenlétében használhattuk a burleszk széles eszközkészletét, ha például elbotlottunk a kábeljeikben, de sminkelésünk, átöltözéseink is bohózatba illettek. Bár lehet, hogy fotósunk inkább velünk nevetett, nem rajtunk. Áh, mégsem.

Mintha jó ruhatárból, de sötétben öltözködnék

„Anna akkora harisnyákat hozott, hogy néhányat az orromig is felhúzhattam volna. De ez nem szegte kedvem, mert hiszek az egyéjszakás nylonokban, és az átváltozás erejében. Bár mindig is úgy éreztem, hogy kellemetlen velük érintkezni – ez most is így gondolom – mégis tudom, van bennünk lehetőség. Egy harisnya felhúzásával el tudom érni, hogy hétköznapi polgárból bölcsésszé, vagy éppen dominává váljak: micsoda kilátások”- sóhajtozott Roberta, aki sportos újságíró, utoljára 2007 tavaszán, a Kamera Hungária díjátadóján viselt harisnyát és szoknyát, de egyiket sem szívből.

Roberta az Anti Fitness Club munkássága előtt tisztelgett a fotózásra összeállított frizurájával és a hely szelleméhez illő, halványra alapozott sminkjével, de ellenállása nem tartott sokáig, hamarosan szétkapta a ruhaszállítmányt. Anna – stylistunk és nevelőnőnk – azonnal reagált az eseményekre. „Talán mert mások öltöztetése is a napi rutinom része, soha, fel sem vetődik a mit vegyek fel probléma, talán ezért nézek ki néha úgy, mint aki kurvajó ruhatárból, de sötétben öltözködik. Szerencsére a csajok is hasonlóan mentesek voltak a tököléstől, így állhatott össze a nap öltözéke; Dóra Cicciolina-paródiája, amire muszáj volt egy dominajelmezzel válaszolnom. Ekkor született meg a gyöngysoros-elnáspángolós nagyjelenet, ezüst csillagos harisnyában”- emlékezett vissza a képen angolkisasszonyt alakító Anna.

Akiknek minden porcikáját sebészek tervezték

Különös, hogy mindhármunkban a fényes harisnyák hagyták a leginkább mély nyomokat a divatanyag elkészítésekor, ugyanis az önbizalom erősítésére alkalmatlanok. Az ezüst leggins több változatát is felpróbáltuk, az egyszerű csillogó nadrágot és a csillámait nagy mértékben hullató mintás változatot is. Mindkettőről elmondható, hogy leginkább csak megvonásra épülő táplálkozási zavarokban szenvedő nőn mutatnak jól, de mi inkább az elegendő étkezéseket javasolnánk az efféle macskanadrágok viselése helyett.

„Az ezüstszínű cicanadrág először nekem jutott, ami bár jó hőállónak bizonyult, mégis förtelmes viselet. Ami előnytelen a lábakon, azt hangsúlyozza, ami szép, azt gondosan eltakarja. Ennyi erővel a tervező azt is hirdethette volna: most azoknak a nőknek csináltunk harisnyát, akiknek minden porcikáját sebészek tervezték, azaz a Föld nevű bolygó lakosságának 0.0000000001 százalékának”- alkotott szlogent Roberta, aki nem esett önmagával szerelembe a geometrikus mintás harisnyák felpróbálása után sem.

Kiszel Tünde hatása a megvilágosodásra

Nézzen divatszatírát!

„Kedvenc darabom - mert kihagyhatatlan, hogy megemlítsem -, egy színes, geometriai formákkal tarkított barna harisnya volt, ami szerencsére nem vastagította a nem éppen ropiszerű lábamat. Egy pillanatra Lakatos Márknak éreztem magam, amit főleg az támogatott, hogy egy fantasztikus mexikói veszkócsizma viselése közben pózolhattam a tükör előtt.”

Roberta – hűen a fotózás kedvéért elsajátított emós eszközkészletéhez – nemcsak önmagát, hanem engem is elemzett, amikor a mihaszna celebek összeállításából az egyik női szereplőnek a stílusában, leopárdmintás combfixbe öltöztem, és pózoltam a naptáraiban megfigyelt rendezőelvek szerint. „Amikor Dóra kolleganőm Kiszel Tündének öltözött, egy kisebbfajta megvilágosodást éltem át, már tudom, milyen lehet a hölgy hozzátartozójának lenni. Az ember szereti, de mégsem szól a nők dolgába, mert egész életében fiúkkal, férfiakkal volt dolga. A megjegyzéseimet megtartottam magamnak, mint nyugdíjasok a kuponokat, hogy később kolléganőm vegytiszta szeretettel tudjon közelíteni hozzám.”

Anna csipkeharisnya-fétise

Az összeállításunk végét Anna csipkeharisnya-fétisének szenteljük, akinek saját elmondása szerint a harisnyák kiválasztása és begyűjtése a napi rutin része, pont mint a fogmosás. „A fotózáson részt vett néhány saját harisnyám, személyes kedvencem a barna csipkés Max Mara, az egyik kedvenc márkám, amit outletekben veszek a költséghatékonyságot szem előtt tartva. Másik kedvencem pedig a fekete csipkés, ami a Nyugati aluljárójában található, szintén költségkímélő harisnyaboltból származik. Az összeválogatott harisnyák közül egyértelmű kedvencem a lilásbordó csipkés volt, és tökéletes a Vágó Réka cipőmhöz, ami nagyon okos cipő, jó hozzá a bordó, rózsaszín, barna és még az ezüst harisnya is. A biztonság kedvéért ezt is megvettem.”