Bár külföldön elterjedt szokás, hogy a házaspárok, családtagok mellnagyobbítással vagy zsírleszívással ajándékozzák meg egymást, Magyarországon ez korántsem annyira tömeges jelenség, főleg így a gazdasági válság idején – mondják a szakemberek. Persze ettől még előfordul, hogy a férj egy pár új mellel lepi meg asszonyát. Többek között ezt jelzi, hogy bizonyos magánklinikák novemberi forgalma kiugróbb, mint a többi hónapban. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb esztétikai beavatkozásokat, ön melyiket kérné karácsonyra?

Nemcsak az Egyesült Államokban, de Magyarországon is az emlőplasztika a legnépszerűbb – tudtuk meg Dr., Ferenczy Józseftől, a Seffer & Renner magánklinika plasztikai sebészétől, és a szintén szakmabeli Csuha Lajostól. „Előfordulnak ezek a bizarr ajándékok, és nemcsak a férj a feleségnek, de akár a feleség a férjnek is ajándékoz plasztikai beavatkozást. Természetesen hozzá kell tenni, hogy ez a jelenség közel sem olyan tömeges, mint az Egyesült Államokban, ráadásul a világgazdasági válság a szépségipart is elérte” – mondta a Velvetnek Dr. Ferenczy József, aki megfigyelte, hogy a magánklinika forgalma az ünnepek előtt jelentősen megnövekszik.

Novemberben erősebb a forgalom

Melyik beavatkozást kérné karácsonyra?

„Akik téli sportokat űznek, azok úgy időzítik a műtéteket, hogy lehetőleg a két ünnep között már ne kelljen lábadozniuk.” Csuha Lajos plasztikai sebész ezzel szemben nem érez változást az ünnepek közeledtével, és igen ritkán, mindössze évente 5-6 alkalommal végez olyan beavatkozásokat, amikről ő is tudja, hogy ajándékba kapja a páciens. Ha egy orr – vagy fülplasztikát szeretnénk ajándékozni férjünknek/feleségünknek, véletlenül se készüljünk úgy, hogy ez meglepetés lesz, azt ugyanis kizárja a kötelező előzetes vizsgálat – mondja Csuha.

Míg az emlőnagyobbító műtétekért hatszázezertől egymillió-kétszázezer forintig terjedő összeget is kérhetnek, addig a kisebb kozmetikai kezelések – mint például a botox-injekció vagy a lézeres arckezelés – sokkal megfizethetőbbek, így nagyobb a valószínűsége, hogy abból többek vesznek igénybe az ünnepek környékén – vélekedett Csuha Lajos. A plasztikai sebész egyébként Dr. Ferency Józseffel egyetemben nem alkalmazza a külföldön és itthon is gyakran alkalmazott kedvezményeket, nyereményjátékokat, de erre a recesszión kívül egyéb magyarázatot is adott. „Szerintem az akciók, kedvezmények elég sajnálatos, kicsinyes dolgok. A plasztikai sebészet az orvostudomány része, így a reklámetika szabályai ránk is vonatkoznak.”

Ön melyik plasztikai sebészeti beavatkozást kérné karácsonyra?

Mellnagyobbítás

A SzépségBróker.hu információi szerint egy emlőnagyobbítás ára 600000 forinttól egészen 1200000 forintig terjedhet, szóval tény, hogy nem tartozik a gazdaságos karácsonyi ajándékok kategóriájába. Az esztétikai műtét népszerűségét az is mutatja, hogy a hírességek nagy százaléka vállalja be előbb-utóbb a mellimplantátumot, legyen az bármennyire ronda vagy túlméretezett, mint Amy Winehouse új keble. A beavatkozáson több magyar celeb is átesett: elég, ha Voksán Virágra, Szorcsik Viktóriára vagy Molnár Nagy Ő Anikóra gondolunk.

Orrplasztika

Az orrplasztika ennél már megfizethetőbb, de még mindig nem mondható olcsónak: 340000 és 550000 forint között már helyrehozathatjuk párunk kissé görbe orrát, ahogyan annak idején az egyszervolt szépségkirálynő, Kapócs Zsóka vagy Amy Winehouse tette.  A beavatkozást elsősorban bokszolóknak vagy heves vérmérsékletű házaspároknak ajánljuk.

Zsírleszívás

Az Egyesült Államok második legnépszerűbb plasztikai beavatkozása a Harcosok klubja című remekműben is helyet kapott. A honlap információi szerint az olcsóbb helyeken területenként 90000-ért, míg a drágábbakon 350000-ért szabadulhatunk meg a hidegtől védő vastag rétegektől. Egy 2009 februárjában készült felmérés szerint a férfiak az orr – és a fülplasztika után a zsírleszívást veszik igénybe a leggyakrabban.

Intimplasztika

Férfiak és nők számára is elérhető az intimplasztika, ami a nők esetében 100000-500000 forintot, a férfiaknál 80000-600000 forintot kóstálhat. A női intimplasztika a kisajkak kétoldali megnagyobbodásának vagy aszimmetriájának megszüntetését, a szűzhártya rekonstrukcióját és a vaginaszűkítést foglalja magába, míg az egyre népszerűbb férfi intimplasztika a pénisz hossz – vagy vastagságbeli növelését tartalmazza.

Botox

Nemrég a nyolcvanas-kilencvenes évek szépségideálja, Cindy Crawford is bevallotta, tíz évvel ezelőtt maga is trendkövetővé vált azzal, hogy botoxot használt, akárcsak Anastacia. Hogy hazánkban ki csábult rá a feszesítő injekcióra, nem tudjuk, viszont azt igen, hogy a SzépségBróker.hu információi szerint a beavatkozás 60000-200000 forintba kerülhet.

Ajakfeltöltés

A hazai hírességek közül Voksán Virág és Geronazzo Mária az élő példák arra, hogy az ajakfeltöltést is túlzásba lehet vinni. A vastagabb ajkakat 120000 forinttól 250000 forintos összegig terjedően kaphatjuk meg. Az ajakba több szúrással juttatják be a különféle anyagokat. A tartósság attól függ, hogy milyen anyagot fecskendeznek be: ha kollagénnel vagy hialuronsavval töltik föl, akkor a hatás csak fél-egy évig tart.