Valami oka biztos van annak, hogy az emberek szeretnek fizetős strandra járni. Amíg erre rájövünk, íme néhány olyan ingyenesen látogatható hely, amelyben mi még nem csalódtunk.  Az alap: tiszta talaj és víz, illetve némi szubjektív, "itt-jó-lenni"-légkör. (Jó, persze, a fizetősek általában csúszdaparkot, sportolási lehetőséget, miegyebet is kínálnak. Ha nem hiszik el, nézzék meg tavalyi körképünket!)

Az olcsófürdőzést a déli parttal kezdjük, azok tiszteletére, akik szeretnek bő negyedórát gyalogolni a vízben azért, hogy úszni tudjanak. Jó, persze, a Balaton nem idén fog elmocsarasodni, de a vízállás elég alacsony, a déli parton pedig ez fokozottan érvényes.

Balatonboglár

A boglári szabadstrand egyrészt azért jó hely, mert hatalmas, és szépen karbantartott. Másrészt mind ligetes, mind zavartalanul napsütéses részei is vannak, emellett számtalan kellemes létesítménnyel bír. Például az alábbi képen is látható biciklitároló, és még számos más, a galériánkban is látható örömteli élményelem. Sajtos-tejfölös lángos 500 forint, kakaós palacsinta 150 forint, hekk 330 forint/10 deka. Hamburger 500 forint, sajttal 550.

Balatonfenyves

Egy eldugottabb strand, annak minden örömével: alapterülete nem túl nagy, viszont ligetes. Jókora fajátszótérrel bír, a büfék-boltok egy kis bazárban csúcsosodnak össze. Van szép illemhelye, óriási értékmegőrzője, és, mint az alábbi képen is látható, karbantartott sportpályái is. Fenyves jó.

Siófok

Minek a fizetős, puccos, zsúfolt strandokra menni, ha amint megérkeztünk Siófokra, azonnal ott egy szabadstrand? Ahol elviselhető a népsűrűség, sok a fa és a napozóterület, van játszótér, és számos étkezde. A vízminőség is jó, hangulatos, kicsit időutazásszerű élmény itt lenni. És van kürtőskalácsos. (Talán ezért az időutazás.) Az árak itt már húzósabbak: sajtos-tejfölös lángost 550 forintért kapunk, hamburgert 450-ért (sajttal: +50 forint), palacsinta 150 forint (túrós 200).

Tihany felé, félúton

És akkor most már irány az északi part: Tihany környékén van egy szabadstrand, amelynek általában elég kicsi a látogatottsága. Ez a legvonzóbb tulajdonsága, meg az érdemi úszási lehetőség, merthogy az árnyékért, illetve az étkezdékért át kell menni az úton. Arra viszont, hogy utazás közben megálljunk, csobbanjunk, száradjunk, majd menjünk is tovább, tökéletes.

Az abszolút kedvenc: Örvényes

Örvényesről már tavaly is ódákat zengtünk, ezt idén folytatjuk, nem alaptalanul. Van játszótér, röplabdapálya, vízijármű-kölcsönző. A jégkásás ember sajnos eltűnt, a hekk viszont még mindig itt a legjobb, és friss. A sült hal tíz dekája 350 forint, sajtos-tejfölös lángos 450 forint, kakaós palacsinta 120 forint (a mákos 150), egy korsó sör 450 forint, málnaszörp pedig 70 ft/dl. Sok a fa, sok a pad, kicsi a népsűrűség: gyakorlatilag ez a tökéletes hely a Balatonon.