"Sokkal rosszabbra számítottam" - mesélte a The Wrestler című filmjét Moszkvában reklámozó Mickey Rourke, aki kérésére ellátogathatott a hírhedt Butyirka fogházba. A néhány napra az orosz fővárosba érkezett Rourke két és félórát töltött a történelmi falak között. (A Butyirkát még II. Katalin cárnő idejében építették, 1771-ben.)

Az amerikai filmsztár rabokkal találkozott, megnézte a börtönmúzeumot és az egyik cella priccsén ülve megkóstolta a börtönpékségben sült kenyeret. Autogramot is osztott az elítélteknek, akik újságokból kivágott képeit íratták alá vele. "Az lepett meg a legjobban, hogy az amerikai fogházakkal szemben milyen csönd honolt a börtönben" - mondta. "Sokkal rosszabbra számítottam, de semmit sem láttam abból a sok horrorsztoriból, amit az orosz börtönökről meséltek" - állapította meg.

Rourke-ot, aki a szorítóba visszatérő kiöregedett pankrátort alakított a The Wrestler című filmben, számos szakmai díj mellett Oscar-díjra is jelölték játékáért. A hosszú kihagyás után Hollywoodba visszatért színész szerepet kapott A Vasember 2. című akciómoziban is, ami tovább növelheti népszerűségét, mert a képregényfilm első része tavaly nagy sikerrel futott.