A színészt állítólag annyira megviselte fia, Jett januári halála, hogy azt fontolgatja, kiszáll a Szcientológiai Egyház nevű szektából, amelynek Tom Cruise mellett ő a másik legismertebb díszcelebje. Szomszédai szerint a színész teljesen össze van törve, nappal ki se mozdul, de gyakran látják éjszakánként egyedül furikázni kis golfautójával - ez annak idején kedvenc időtöltésük volt Jettel.

A Mail on Sundaynek nyilatkozók szerint Travolta már mélyen bánja, hogy fia betegségét – melyet hivatalosan a mai napig nem ismert el autizmusnak, csak egy rendőrségi jegyzőkönyvben – az egyház tanításai szerint próbálta kezelni. Az 55 éves színész fia halála óta munkákat sem vállalt, a már megbeszélt projektekből is kiszállt, vagy halasztást kért. A színész állítólag már a szektát is otthagyná, de tart tőle, hogy akkor felhasználnák ellene azokat a bizalmas információkat, amelyeket az évtizedek során, az auditálásnak nevezett szeánszok során kiszedtek belőle. Nejével, a szintén szekta-tag Kelly Prestonnal legutóbb például fiuk halála után kellett részt venniük auditáláson, hogy kiderítsék, esetleg nem az ő „negatív kisugárzásuk” okozta-e a Jett haláláért felelős epileptikus rohamot.

Rick Ross, a szektát 30 éve tanulmányozó kutató szerint azonban a kiszállás igen rizikós volna egy olyan közismert szekta-tag számára, mint Travolta, aki már 34 éve számít a legfőbb reklámarcnak, és persze tisztes bevételi forrásnak: „A szcientológusok minden celeb-tagjukról részletes aktákat vezetnek, amelyben minden bizalmas és kínos személyes információ megvan róla. A múltban pedig már nem egy példa volt rá, hogy a szekta nem átall nyilvánosságra hozni ilyesmiket azokról, akik kiszálltak és aztán olyasmiket árultak el a működésükről, ami nem tetszett nekik” – állítja Ross.

Travoltáról már eddig is keringtek olyan ismeretlen eredetű pletykák, hogy homoszexuális volna, ami a szcik egyik kedvelt zsarolási alapja: a homoszexualitás szerintük betegség, a betért melegeknek gyógymódot ígérnek, miközben az auditálások során részletesen kifaggatják őket a zsarolásra alkalmas infókért. Travolta felesége, Kelly Preston állítólag már eldöntötte, hogy beszélni fog fiuk haláláról októberben a Kaliforniai Kormányzó Női Konferenciáján, hogy segíteni próbáljon más, hasonló sors nőknek.