A házi őrizet kérdés dominálta az egy éve balesetet okozott Eva Varholíková-Rezešová perének szerdai tárgyalását a Gödöllői Járásbíróságon. Az adott napon elvileg már a perbeszédek zajlottak volna (péntekre tervezték ítélet meghozatalát), azonban a sok ellentmondó szakértői vélemény miatt borult a menetrend. A vádlott házi őrizete úgy került elő, hogy kiderült, a rendőrség megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a XIII. kerületi Meder utca egyik lakása átalakítható-e úgy technikailag, hogy ellenőrizhessék a váldottat. Rezešovának külön fel is tette a kérdést Fülöp Ágnes tanácsvezető bíró: elfogadja-e, hogy nyomkövetőt helyezzenek fel rá a jövőben, és esetleg férfi tegye fel azt. Az ismét copfban és most világos pufidzsekiben megjelenő Rezešová elfogadta ezt.

A pert amúgy több irányból több indítvánnyal is megbombázták, orvosszakértő, műszaki szakértő és elmeszakértő bevonását és új szakértői számításokat is kért a vád, a védelem és a sértettek képviselője is. Az egyetlen, aminek helyt adott a bíróság, a védelem indítványa volt. Ugyanis Novák Péter ügyvéd sikeresen rávilágított, hogy a baleset fizikai körülményei (ki, mennyivel ment, merre haladt, mennyi idő alatt lassult) nem lettek kellőképpen tisztázva. Az ugyan kiderült, ha Rezešová a nagyjából elfogadott 160-165 kilométer per óra helyett a kötelező 130-cal ment volna, intenzíven fékezve elkerülheti a balesetet. A kulcskérdés az maradt, a Fiat hirtelen vágott-e ki, hogy megelőzzön egy kamiont, vagy egyenesen haladt, amikor a vádlott felöklelte.

Így a következő, október 29-i tárgyalásig úgynevezett kinetikai számításokat kell elvégezniük a szakértőknek (három főről van szó), akiknek azt is feladatul szabta a bírónő, hogy nézzék meg, van-e élősövény az M3-as adott szakaszán a két menetirány között. Ezt azzal indokolta, hogy valóban elvakíthatta-e a szembejövő forgalom fénye Rezešovát, és ezzel ronthatta-e érdemben a reakcióidejét. Az új menetrend szerint messze még az ítélet: az október 29-re kitűzött tárgyalás után november 19-én hangozhatnak a perbeszédek, és 22-én hirdethetik ki az elsőfokú ítéletet. A per nyitott kérdéseit korábbi cikkünkben összefoglaltuk.