"Higgyék el, hogy ez számomra sem egyszerű, mert életem végéig ezzel együtt kell élnem" – mondta az utolsó szó jogán kedden a négy ember megölésével vádolt Eva Varholiková-Rezešová. Elmondta még, egyetért mindennel, amit ügyvédje korábba elmondott, valamint részvétet és sajnálatot érez az áldozatok hozzátartozói felé. Hozzátette, ártatlannak érzi magát, és "a tisztelt bíróságtól a felmentésemet kérem".

Korábban anyasága kritizálása miatt elsírta magát perének keddi tárgyalásán a szlovák milliomosnő. Ugyanis előkerült egykori élettársa, Erik Fischer vallomása, miszerint nem volt jó anya, és ezt Rezešová védője szakértő idézésével cáfolta. Ekkor már másfél órája tartott a védő perbeszéde, így szünetet is elrendelt a bíró. A vádlott amúgy piros pufidzsekiben, alaposan kisminkelve, szokásosan copfba kötött hajjal jelent meg tárgyalásán, ahol kettőnél több ember halálát okozó ittas járművezetéssel vádolják.

A tavaly augusztusban az M3-as autópályán négy ember halálát okozó, egy Fiatot BMW-jével felöklelő szlovák nő a tárgyalás elején észrevételeit olvastatta fel a bíróval. Ezekből kiderült, nem ivott vezetés előtt vagy közben a vodkásüvegből, utálta gyógyszere csepegtetőjét és nem volt elég sövény az M3-as adott szakaszán. Egyébként a bírónő asztalán ott látható a bűnjelként lefoglalt gyógyszeresdoboz és egy vodkásüveg is.

A tárgyalást egyébként olyan felfokozott médiaérdeklődés övezte, mint a per nyitányáét: több magyar és szlovák tévéstáb, fotósok és újságírók lesik a vád, védelem és vádlott mondatait, a zsúfoltság miatt érezhetően feszült mindenki. A tárgyalás a perbeszédekkel folytatódik a nap folyamán, a vád képviselője kezdte. A legfontosabb elem a 2,5 órás vádbeszéd végén az volt, hogy az ügyész indítványozta, hogy a halmazatul kiszabható 13 éves börtönbüntetés maximuma közelében, a középmérték felett szabják ki Rezešová büntetését.

Az ügyész egyébként az egész ügy összes apró részletére kitért: az alkoholos befolyásoltságra, hogy ez gyógyszertől volt-e, Rezešová viselkedésére a sztrádán, a villogásra, gyorshajtásra, a műszaki szakértők néha ellentmondó vallomásaira. Előkerült a vádlott telefonforgalmának kérdése is, és úgy tűnik, nem telefonált a baleset pillanatában. A sértetti képviselő szerint életszerűtlen Rezešová vallomása, például hogy a Fiat hirtelen váltott volna sávot, holott tele volt pakolva törékeny tárgyakkal, amik kizárják a sofőr hirtelen manővereit. Őt is zavarja, hogy a vádlott négy hónap spéttel tett vallomást, és kérte, hogy a bíróság azt ne is vegye figyelembe.

A védőügyvéd monológja következett, aminek során tehát Rezešová elsírta magát. Az ügyvéd elképesztően részletesen és lelkesen, gesztikulálva elemzte a baleset körülményeinek legapróbb részleteit is. Több mint háromórás beszédének lényege az volt, hogy az életszerűtlenség (amire a vád hivatkozott) nem jogi fogalom. Ellenben sem a közúti veszélyeztetést, sem a négy ember halálával járó baleset felelősségét nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, ezért védence felmentését kérte. Pénteken várhatóan első fokon ítéletet hoz a Gödöllői Járásbíróság az ügyben.