A texasi Houstonból származik az a lány, aki a mexikói Puerto Vallartában került orvoshoz a krokodil nevű kábítószer használata miatt – írja a Huffington Post. Jalisco állam egészségügyi hatóságának vezetője, Enrico Sotelo erősítette meg, hogy a 17 éves, állítólag a drogtól elrohadt nemiszervű lány amerikai állampolgár, és mexikói rokonaihoz érkezett látogatóba. Novemberi ottjártakor emésztőrendszeri zavarokkal jelentkezett be egy helyi rendelőbe, ahol felfedezték a krokodil okozta szövetkárosodást rajta.

Sotelo szerint a nő azóta nem jelentkezett be se rendelőbe, se kórházba Mexikóban, így nem tudnak az állapotáról. Személyiségi jogi okokból a nevét nem hozták nyilvánosságra. "Houstonból származik ez a krokodilos problémája, nem Puerto Vallartából" – tette hozzá Sotelo. Szerinte Mexikóban nem terjedt el a drog, az amerikai lány mellett egy másik esetről tudnak az északi Baja California államból. Hivatalosan persze nehéz megállapítani, hogy a húsrothadást valóban a krokodil okozza-e, ugyanis a fő hatóanyagát, a dezomorfint hamar lebontja a szervezet (már ha sikerül a mocskos készítési eljárás folyamán tényleg ezt előállítani).


Nagyobb térképre váltás

A krokodil becenevű drog Oroszországból indult ki, Kelet-Európa mellett szórványos beszámolók szerint már az amerikai kontinensen is megjelent. Lényegében egy heroinhelyettesítő szer, amit kodeintartalmú fájdalomcsillapítókból és különböző savas anyagokból mixelnek otthoni laborokban. Épp a savas közeg miatt okoz rothadó tüneteket a testen, sokszor halál a vége. A drog terjedéséről szóló elemzésünket itt olvashatja.