Amerikában egyre inkább szkeptikusak a média pánikkeltése miatt abban, hogy tényleg megjelent-e a tengerentúlon a krokodil. A kodeinből és vegyszerekből kotyvasztott szer még mindig inkább az oroszoknál szedi áldozatait. Egy olasz fotós be is épült közéjük, és egy éven át követte Zsanna, a szakács hétköznapjait. Ha a jekatyerinburgi nő nem lenne tehetséges a szer elkészítésében, már rég nem élne. Bár ahogy él, az nem nevezhető életnek sem.

Miközben sorra érkeznek a hírek, hogy Arizonától Chicagóig találnak már olyan drogfüggőket, akik a krokodil becenevű (nyugtató hatású kodeinből és vegyszerekből készített) kotyvalékot fogyasztották, megjelentek a szkeptikusok is. Justin Peters, a Slate szerzője egy ohiói toxikológust, Henry Spillert idézi, aki szerint "az USA-ban nincs krokodil. Már keressük egy ideje. Nincs igazolt minta senkinek a laboratóriumában sem. Semmi. Zéró" – tagadta a tévhiteket. Eddig egyetlen tudományosan igazolt esetről tudni 2012-ből, ami az American Journal of Medicine szaklapban jelent meg. A riportot aztán ráadásul visszavonták a lapból később.

Peters megjegyzi, a krokodil maga nem kamu, de sokkal nagyobb a realitása az oroszországi és kelet-európai előfordulásának, mint az Egyesült Államokban. Ugyanis ebben a régióban nehezebb beszerezni a méregdrága heroint, és egy kemény függőnek mindegy, hogy egy hasonló szer lerohasztja a szöveteit. Peters szerint Amerikában (és máshol is) akkor terjedhet el a szer, ha a média túl sokat lovagol rajta. Bár az elméletét némileg cáfolja, hogy a krokodil már a szomszédban kopogtat, nemrég Nyugat-Mexikóból jelentettek egy szomorú esetet.

Peters persze azzal sem számol, hogy nem feltétlen a vevő határozza meg, mit kap, ha a dílerénél nincs heroin, vagy csak át akarja verni a fogyasztót, és dezomorfint ad neki. Persze az amerikai drogügyi hivatal, a DEA is állítja, más ópiátok is könnyen hozzáférhetők az Államokban, így egyszerűen nincs igény a krokodilra. Ráadásul a Columbus Dispatch által megszólaltatott szakértők szerint a krokodil alapanyagát, a kodeint is sokkal nehezebb beszerezni, az USA-ban szigorúan ellenőrzik. Persze az elég rossz tendencia, hogy Detroit tágabb vonzáskörzetében és Michiganben is egyre több a heroinfogyasztó, mostmár a maryhaveni detox 70 százaléka heroinista.

Magyarországon heroinistából sincs olyan sok, de Zacher Gábor toxikológus korábban elmondta a Velvetnek, hogy nem találkoztak még hazai krokodilhasználóval, és nem is valószínű a felbukkanásuk.

Zsanna, a szakács

Eközben Oroszországban való veszély a maró drog. Emanuele Satolli olasz fotós egy évet töltött Jekatyerinburgban függőkkel, amiből szomorú kórkép rajzolódik ki – számol be a projektről a Huffington Post. Egy 3,5 perces video is készült Zsannáról, aki évek óta használ krokodilt, és kiválóan tud olyat kotyvasztani, ami nem rohasztja szét. Elmondja, több barátját temette már el, mert ők rosszul "főzött" anyagot fogyasztottak. A krokodil okozta sebek szkeptikusai amúgy állítják, a sebeket pusztán a szennyezett tűk okozzák.

Azonban a videón hallható, ahogy maga Zsanna mesél a tüneteiről: leáll a veséje, kihullanak a fogai, elsorvadnak az idegei. "Ez nem egy drog többé, ez egy életforma a számomra. Nincs visszaút" – mondja a videóban. Pénzt abból szerez, hogy "jó szakács", sokaknak ő keveri ki a napi betevő dezomorfint. Végül elmondja, "használni fogom a végig".