Veszélyben van Melegh Gábor igazságügyi műszaki szakértő kamarai tagsága, mert a Rezešová-ügy sértettjei eljárást kezdeményeztek ellene a kamaránál – írja a Hvg.hu. A 2012. augusztusi, a szlovák Eva Varholíková-Rezešová által okozott baleset elsőfokú eljárásában Melegh először visszautasította az áldozatok hozzátartozóit, hogy kalkulálja ki nekik a négy áldozattal járó baleset körülményeit, majd a szlovák nőnek és védőjének, Novák Péternek igent mondott. Emiatt korábban az ügyészség is támadta Melegh-et, sőt részben ezért kezdenék elölről az egész pert.

A Hvg.hu szerint csak az lehet igazságügyi szakértő, aki tagja az illetékes Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamarának. Innen azonban legsúlyosabb szankcióként ki is zárhatják, ha megalapozottnak látják az áldozatok családjainak indítványát. Melegh helyzetében az a rizikós, hogy rosszkor szállt be az eljárásba, összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a sértetteket, majd sokak szerint elfogult szakértői véleményt adott a baleset körülményeire. A családot zavarja, hogy Melegh a tiltás ellenére többször nyilatkozott a médiának a per alatt, ráadásul „saját igazát bizonygatva". Ezzel „a szakértő megsértette titoktartási kötelességét, maga szolgált a médiában forrásként, olyan információkat is kiadva, amelyek korábban a médiában nem jelentek meg” – fogalmaz a lap.

Prencsok János, a Kamara etikai bizottsági elnöke csak annyit mondott: „tekintettel arra, hogy egyelőre titoktartási kötelezettség terhel, se megerősíteni, se cáfolni nem tudom a beérkezett panasz tényét”. Annyit tudni, hogy amíg a Rezešová-ügy tart, felfüggesztik az etikai eljárást. Persze ha a bíróság rábólint az ügyészég indítványára, és Melegh-et kizárják az eljárásból, akkor az etikai ügye is újraindul.

Melegh maga nem akart nyilatkozni az ügyben, sőt ügyvédjén keresztül megpróbálta megakadályozni a cikk publikálását. A szakértő küldetett a letiltó nyilatkozat mellett egy másik nyilatkozatot is, amelyben nagyjából ugyanazt vázolja, amit eddig is tudni lehetett az etikai eljárásról: ha a problémás per még tart, akkor az etikai eljárást felfüggesztik.

Rezešová betegsége miatt még várni kell a másodfokú eljárás kezdetére, de erre májusban biztos sor kerül.