Május 22-re halasztották a Rezešová-ügy másodfokú tárgyalását, miután a négy ember halálát okozó szlovák milliomosnő kórházi kezelés miatt nem tudott megjelenni a tárgyaláson. „A milliomos is lehet beteg" – fogalmazott a bírónő, aki konkrétumokat nem árult el Rezešová állapotáról, de azt lehet tudni, hogy május elsején kirendelt orvosszakértő jelent meg nála a büntetés-végrehajtási intézetben, és alapos vizsgálat után döntött úgy, hogy indokolt a milliomosnő távolmaradása a tárgyalásról. Rezešovát a büntetés-végrehajtás központi kórházában kezelik, ügyvédje, Novák Péter tájékoztatása szerint valamilyen fertőző betegség miatt. A bírónő azt is kifejtette a Budapest Környéki Törvényszéken: a milliomosnőnek biztosan nem érdeke az időhúzás, hiszen előzetesen van, és bizonyára szeretné, ha mielőbb lezárulna az ügy. Beszélt az elmúlt napokban megjelent, Rezešová egészségi állapotáról szóló cikkekről is. Kemény, tanári hangvétellel kritizálta a sajtót, és közölte: objektív tájékoztatást vár az újságíróktól, és azt, hogy ne írjanak sejtetéseket.

Előzmények

Eva Varholíková-Rezešová ügye 2012 augusztusában kezdődött, amikor – egyes vallomások szerint – zaklatott lelkiállapotban Kassa felől Budapest irányába hajtott, 170-180 kilométer per órás sebességgel. Az elsőfokú eljárás végén elejtett vád, a közúti veszélyeztetés is ekkor történt meg az ügyészség szerint. A vádlott utolérte a megengedett sebességgel közlekedő Fiatot. A Fiatban két karácsondi pár ült, akik szüretelni tartottak. Rezešová a vádirat szerint levillogta őket, ezt egy kamionos szemtanú is látta, de mivel nem pontos helyet és időpontot adott meg, a vallomását nem tekintette elegendő bizonyítéknak a bíróság.

A villogós-letolós eset után Rezešová félreállt egy autópálya-pihenőbe, majd folytatta útját. Bag magasságában érte utol ismét a Fiatot, sőt egyenesen belement az autóba. A Fiat megpördült, nekiütközött az épp előzött kamionnak, majd miután megállt, kigyulladt. Három ember szörnyethalt a lángoló roncsban, egy utas később a kórházban vesztette életét. Rezešová könnyű sérülésekkel megúszta a karambolt. A kiérkező rendőrök ittasságot állapítottak meg nála, ezért bevitték a hatvani kórházba vérvételre. Később a per folyamán kiderült, hogy a mintavételt szakmaiatlanul és megkésve végezték el.

A szlovák állampolgárságú nőt a baleset után rögtön őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba került. Ezt fenntartották az elsőfokú ítélet kihirdetéséig, de ekkor, 2013 novemberében a bíróság úgy döntött, hat év fogházra ítéli Rezešovát, de a fellebbezések miatt egyelőre elegendő kényszerintézkedés lesz a házi őrizet. Így Rezešovát egyből egy XIII. kerületi lakóparki lakásba vitték. Az ítélet miatt nagy közfelháborodás támadt, a házi őrizetet ráadásul megfellebbezte az ügyészség, a bíróság újabb döntésével pedig ismét előzetesbe helyezte Eva Rezešovát. Mivel az elsőfokú ítélet miatt fellebbezett a védelem, az ügy a Gödöllői Járásbíróságtól másodfokon a Budapest Környéki Törvényszékhez került.

Azonban a Hvg.hu április 22-i értesülései szerint az ügyészség azt indítványozta, hogy az elsőfokú eljárás hiányosságai és a nem feltétlen elfogulatlan szakértők miatt tárgyalják elölről az egész ügyet, leszámítva a tanúvallomásokat, amiket elég ilyenkor ismertetni.