12 évesen kezdtem kosárlabdázni, azt most már csak hobbiszinten űzöm. 17-18 éves koromtól jártam konditerembe, 3-4 évre rá pedig elkezdtem a sajáttestsúlyos edzést. A pécsi lakásunk előtt volt egy szőnyegporolórúd, azon kezdtem el húzódzkodni, amikor úgy éreztem, hogy kéne valami, ami nem konditermi edzés” – így mutatkozott be a Velvetnek Radányi Norbert, aki többek között a Bartendaz Hungary megalapítója, és akivel annak kapcsán készítettünk interjút, hogy ő nyerte meg a képviselőjelöltek Mr. Kockahas-versenyén a Velvet közönségszavazását. A parlamentbe ugyan nem jutott be (a SEM, azaz a Sportos és Egészséges Magyarországért nevű új párt színeiben indult), de több, mint 250 szavazat azért érkezett rá az igazi választáson is, annak ellenére, hogy előtte a kampánypénzt nem saját maga, hanem a sport népszerűsítésére költötte. Illetve nem is csak úgy általában a sport, hanem konkrétan a calisthenics népszerűsítésére. Máris elmagyarázzuk, hogy pontosan miről van szó.

A calisthenics egyik meghatározó stílusa az USA-ból származik, ahol konkrétan az utcán gyakorolják ezt a mozgásformát. Az utcán, ahol egy-két rúdon, padon és mászókán kívül nem áll rendelkezésre semmi más, így aki edzeni akar, csak a saját testsúlyát használhatja. Bizonyos Hassan Yasin (vagy másik nevén GIANT) formálta szervezetté az így edzőket, ez lett a Bartendaz, és innentől kezdve a dolog kicsit már több is, mint egy edzésforma. Radányi Norbert ezt mondja róla: „a calisthenics fogalmába beletartozik minden saját testsúllyal végzett edzés, akár a TRX is meg a torna is. Rengeteg olyan calisthenics edzés van, ami az, csak máshogy hívják. A fegyencedzés is egy calisthenics-edzés, csak a börtönnel kötik össze, mert így jobban tetszik az embereknek. Pedig a Bartendaz-mozgalom éppen, hogy arra használta ezt a mozgásformát, hogy integrálják maguk közé a fiatalokat, akik drogot vagy alkoholt fogyasztottak, hogy inkább az edzésbe fektessék az energiájukat, és ne kerüljenek börtönbe. A Bartendaz a „természetes gyakorlatok rendszere” megnevezést használja.

De ha az egészet spontán, az utcán csinálja, akinek kedve van hozzá, hogyan lehet valakiből profi calisthenicsező? Radányi Norbert így mesélte el a saját történetét: „amikor még nem volt papírom, úgy kezdtem, hogy az utcán tartottam edzéseket, játszótereken vagy más húzódzkodó-alkalmatosságokon a városban. Egy kis idővel később találkoztam egy ismert fitnesz-szakemberrel, Szentgyörgyi Rómeóval, és ő ajánlott be a Pécsi Sasok Mozgásközpontba. Itt a konditermen belül kialakítottunk egy parkot, ahol minden megtalálható, ami szükséges egy edzéshez.” Radányi Norbert mostanra elvégezte az andragógia szakot az egyetemen, ami a felnőttek oktatásának tudománya, és később fitneszedzői képesítést is szerzett. Egy edzést a következőképpen kell elképzelni: „kiviszünk egy hangszórót és arról szól a zene, nem mindenki fülhallgatóval hallgatja a sajátját. Tudunk közben beszélgetni, egy igazi közösségi élményt ad az egész.

Ön talán látott már olyan videót, amin mindenféle calisthenics-trükköket mutattak be elképesztő ügyességű fiatalok – mi is mutattunk ilyeneket korábban. Nem tűnik túl egyszerűnek a dolog, ezért feltettük a kérést, hogy milyen képességek kellenek ahhoz, hogy az ember elkezdhesse ezt a mozgásformát. „Kobe Bryant NBA kosárlabdázó egyszer azt mondta, hogy az ügyességet lehet tanulni is” – bátorít mindenkit Radányi Norbert. „Ha valaki eljön hozzánk, nem az ügyesség a fontos, hanem hogy legyen meg a megfelelő hozzáállás, személyiség, az alázat és a nagyban gondolkodás, ami kell ehhez. Ne magával foglalkozzon csak, hogy ő milyen ügyes, hanem segítsen másoknak. Sok nagyon jó sportoló van itthon (biztos ügyesebbek, mint én), de néhányan túl sokat foglalkoznak saját magukkal meg a külsőségekkel. Előfordult már olyan is, hogy lement egy ügyetlenebb srác edzeni, de nem segítettek neki, hanem összesúgtak a háta mögött. Ez nagyon nem szimpatikus egy ilyen közösségépítő mozgásformánál, ami mindenkit megszólít. A calisthenicset egyébként nem is szoktam sportnak hívni, mert nem szeretném, hogy ebből olyan versengés törjön ki, amiben a másik eltiprása a lényeg. Igaz, vannak bajnokságok, van világbajnokság is, de én ha indulok is, nem ezt tartom a legfontosabbnak. Inkább elmegyek iskolákba és tartok edzéseket másoknak, mint hogy magammal foglalkozzak annyira, hogy eljussak egy versenyre.

Tegyük fel, hogy aki most olvassa ezt az interjút, annak kedve támad egy kicsit edzeni. Mondjuk van is egy szimpatikus kondipark a lakóhelye közelében. Honnan lehet ilyenkor tudni, hogy az ember mit és hogyan csináljon? „Remélhetőleg úgyis van ott valaki, aki jártas ebben, oda lehet menni hozzá, meg lehet tőle kérdezni. Aki kint szokott edzeni, az általában mind segítőkész ember, én ezt gondolom – vagy legalábbis szeretném ezt gondolni. De ha valaki calisthenicsezni szeretne, még jobb, ha előtte egy ideig eljár egy edzőhöz, és így legalább olyan embert kérdez meg, aki biztosan ért hozzá. Lehet, hogy egy kicsit több pénzbe kerül, mint a konditerem, viszont ez egy olyan befektetés, ami hosszú távon megtérül. Vannak, akik megnéznek egy videót, és le tudják utánozni, amit láttak, de ez nagyon ritka. Én ugyan magamtól tanultam meg a legtöbb dolgot, és utána amit az egyetemen tanultam, az alátámasztotta, hogy jól csináltam a dolgokat, de vannak fiatalok, akik jönnek edzeni hozzám 15 évesen, és látom rajtuk, hogy megnéztek egy videót, de nem vettek észre apróságokat, amik pedig nagyon fontosak. A legtöbben csak azt nézik, hogy ez milyen jól néz ki és meg kéne csinálni, de a lényeg az apró részletekben van. Akár a fekvőtámasz vagy a guggolás is nagyon egyszerűnek tűnik, de sokan nem tudják őket szabályosan végrehajtani, ami idővel sérüléshez vezethet. A szabályos végrehajtás mindenek felett!

Ezeket az apró részleteket pedig érdemes egy edzőtől megtanulni, nehogy sérülést okozzunk magunknak. A jövő héten például a budapestiek próbálhatják ki a calisthenicset edzővel – azaz Radányi Norberttel – együtt, a Margit-szigeten a futópályán, egy Hard Body Hang Cube nevű eszközön, természetesen ingyen. Szerdán, azaz április 23-án 15:30-19:00-ig várnak mindenkit, másnap, azaz csütörtökön 16:30-19:00-ig, és az utolsó nap, amikor ki lehet próbálni a Hard Body Hang Cube-ot, a péntek, amikor 18:00-19:30 állnak a mozogni vágyók rendelkezésére. További részletekért kattintson át a Facebookra!