Egy olyan cikkre bukkantam ma, amelyik arra figyelmeztet, hogy újabban a magazinok a “pénzügyi hűtlenség” fogalmát feltalálva próbálnak gyanút kelteni látszólag boldog kapcsolatban élő férfiakban és főleg nőkben. Az írás ugyan sok újdonságot nem hoz a témában (amit igen, azt az ötödik pontban foglaljuk össze), de abból a szempontból mindenképpen jó, hogy annak alapján egy takaros ötös listába lehet szedni a hűtlenség típusait. Kezdjük mondjuk a legrosszabbal, és haladjunk a kevésbé durva változatok felé!

1. Szerelmi - Ez a klasszikus megcsalás esete, amikor egy tartós kapcsolatban élő személy beleszeret valaki másba. Elkezdődik a viszony a felszarvazott férj vagy megcsalt feleség háta mögött, és a hűtlen fél innentől kezdve már csak aludni jár haza, vagy még azt se, hiszen nem azt szereti már, akit eddig, hanem valaki mással szeretné megosztani életét. Talán egy ilyen helyzetben az eredeti kapcsolat megmentése szinte kilátástalan.

2. Szexuális - Ez inkább a félrelépés kategóriája, amikor becsusszan egy (vagy több) pásztoróra valaki mással. Szó sincs arról, hogy a félrelépő szerelmes lenne valaki másba, egyszerűen csak a szexuális kalandot kereste, vagy egy alkalmi csábításnak nem tudott ellenállni. Mentség természetesen nincsen (“hidd el, nem jelentett nekem semmit!”), de egy ilyen félrelépés - ha tényleg nem rendszeres hűtlenkedésről van szó - végül nem minden esetben eredményezi a kapcsolat végét. Főleg régóta tartó kapcsolatokban nem, ahol esetleg gyerekek is vannak. A megbocsátás létezik, de azért jobb nem próbára tenni partnerünket.

3. Érzelmi - Meg lehet csalni a másikat anélkül is, hogy lefeküdnénk valaki mással. Itt egy pusztán érzelmi, testiségtől mentes viszonyról van szó, mondjuk egy ellenkező nemű kollégával/kolléganővel, aki esetleg szintén házas. Ebben a plátói viszonyban a felek között érzelmi közösség alakul ki annak ellenére, hogy vannak olyan fegyelmezettek, hogy a szexig nem mennek el, családjaikra való tekintettel. De titkaikat, gondjaikat, vágyaikat elsősorban mégsem otthon a férjnek/feleségnek mesélik el, hanem ennek az érzelmi partnernek. Nem más ez, mint az első pontban emlegetett szerelmi viszony, csak szex nélkül.

4. Internetes - Külön kategóriának vehetjük, ha az egyik fél (jellemzően férfi) úgymond csak képzeletben csalja meg a másikat (jellemzően internetes rásegítéssel). Volt már nálunk is szó arról, hogy megcsalásnak számít-e, ha egy férj/barát pornót néz az interneten, de a random webkamerás kapcsolatok korszakában jól tudjuk, hogy itt azért többről is lehet szó, mint puszta videónézegetésről. És akkor a virtuális valóság játékaiban kialakítható kapcsolatokról még nem is beszéltünk.

Ön az ötből hányféleképpen volt már hűtlen?

5. Pénzügyi - Újabban állítólag szokás beszélni a pénzügyi hűtlenségről is. Ez mindössze annyit jelent, hogy partnerünk nem mond el mindent otthon anyagi helyzetéről. Talán többet keres, mint amennyit hazaad, életszerűbb esetben többet költ, mint amennyit bevall. Vannak, akik azt is a hűtlenség egy formájának tekintik, ha valaki hatalmas költségekbe veri magát a családi kassza terhére (pl. vesz egy drága autót) a többiek tudta nélkül.

Természetesen az ilyesmit nem lehet sokáig titokban tartani, de egy kapcsolatban azt is nehéz lehet megemészteni, ha a másik úgy kezeli a pénzt, hogy először meghoz egy visszavonhatatlan döntést, aztán az eredményt vitára bocsátás nélkül, csak utólag közli a családdal. Mint mindenben, nyilván ezen a téren is az arany középutat érdemes keresni: anyagi téren sem ildomos titkokat tartani szerelmünk elől, de a másik fillérről fillérre való elszámoltatása szintén abszurd.