Az ember szinglifejjel úgy érzi, hogy akinek összejött a nagy szerelem és a hosszú távú kapcsolat, az révbe ért, és annak már nincs min aggódnia. Pedig a legerősebb párokat is próbára teszi néha ez-az, és ha válás nem is lesz a dologból, bizonyos események gyakran hatalmas változásokat idéznek elő egy kapcsolaton belül, és sokszor a felek úgy érzik, szinte nulláról, vagy éppen mínuszból kell újrakezdeni, újra felépíteni a közös életet. Alább felsorolunk hét olyan dolgot, ami rengeteg kapcsolatot próbára tett már.

Időmúlás – Az egyik legkézenfekvőbb nehézség, és általában az első komoly próbatétel minden kapcsolatban: ez az a pont amikor eldől, hogy ebből a viszonyból tényleg lesz-e valami hosszú távon, vagy csak egy fellángolás volt. A szerelem vak, mert az ember nem lát a rózsaszín ködtől, hogy rögtön két közhelyet zsúfoljunk egyetlen félmondatba. De bizonyos idő után ez a köd felszáll, és az ember elkezdi valóban megismerni a másikat. Tisztába kerül a másik hibáival, belekényelmesedik a kapcsolatba, és amitől eleinte úgy érezte, hogy izzik a levegő, azt elkezdi kicsit uncsinak találni. Hosszú távú kapcsolatra akkor van lehetőség, ha a kezdeti szenvedélyes szerelem szép lassan átmegy valami olyasmibe, ami a szeretethez van közelebb – azonban semmi nem garantálja, hogy akik szerelmesek lettek egymásba fiatalon, képesek lesznek évtizedekkel később is együtt élni szeretetben.

Félrelépés – A félrelépés gyakran pont annak a következménye, hogy a rózsaszín köd múlásával nem sikerül áthelyezni a kapcsolatot más – a szenvedélynél biztosabb – alapokra. De az is lehet, hogy az egyik félnek csak hiányoznak a szexuális kalandok, egy gyenge pillanatában nem tudott ellenállni a csábításnak, a test pillanatnyilag átveszi az irányítást az ész és a szív fölött. Egy félrelépésnek nem feltétlenül kell a kapcsolat végét jelentenie, sőt, akik nyitott kapcsolatban élnek, azoknál teljesen természetes, hogy mindkét fél szexel mással is. De azért nem ez az általános, és a többségnek borzasztóan nehéz feldolgozni partnere hűtlenségét. Sokan annak ellenére együtt maradnak (például a gyerekek miatt), hogy a kapcsolat menthetetlenül elmérgesedett, amiből nem sok jó szokott kisülni.

Terhesség, gyerek – Egy kapcsolat során az első terhesség általában rengeteg dolgot megváltoztat, és nagyon szeretni kell a másikat ahhoz, hogy a kapcsolat belső dinamikájának menthetetlen átrendeződését zökkenőmentesen sikerüljön átvészelni. A megszülető gyerek mindent megváltoztat, és sokszor még szülés utáni depresszió is nehezíti a dolgot, vagy a feleknek az jelent nehézséget, hogy a gyerek mellett szexuális életet élni sem lehet úgy, mint korábban. Sőt, sok kapcsolat romlott meg attól, hogy a baba nem született meg: talán nem túlzás azt mondani, hogy egy vetélés az egyik legnagyobb próbatétel egy kapcsolatban. Reméljük, minél kevesebb olvasónknak kellett ezt megtapasztalnia az életben.

Betegség – Az ember a házasságkötéskor azt ígéri a másiknak, hogy kitart mellette jóban-rosszban. Aztán ha tényleg beüt a rossz, akkor tudjuk csak meg igazából, hogy mit ígértünk. Jól előre jelzi a dolgokat, hogy hogyan viselkedik a partner egy kisebb betegség, mondjuk influenza esetén, de az igazi próbatétel az, ha valami súlyosabb baj üti fel a fejét, akár betegség, akár baleset miatt. Ilyenkor minden borul, amire addig a kapcsolat épült, és az egyik fél belekényszerül az ápolt, a másik az ápoló szerepébe. Nagyon sok erő kell ahhoz, hogy legyen felépülés a kapcsolat számára is.

Gazdagság – De érdekes módon nemcsak a nagy rossz lehet próbatétel, hanem a nagy jó is. Feltéve persze, hogy a hirtelen jött gazdagságot pozitívumként értékeljük – sokan pont azért nem teszik ezt, mert látták már, mit tud tenni egy kapcsolattal, ha az egyik (vagy mindkét) fél karrierje hirtelen meredeken felível. A pénz, a hatalom sok problémát és konfliktust okoz, ellenségeket, irigyeket és potenciális csábítókat szerez az embernek, és gyakorlatilag a kapcsolat semmilyen aspektusát nem hagyja érintetlenül. Extra adag szeretetre van szükség ahhoz, hogy a kapcsolat megmaradjon ugyanolyan harmonikusnak, mint korábban.

Szegénység – De nem szeretnénk úgy csinálni, mintha az anyagi helyzet negatív változása ne lenne szintén hatalmas próbatétel. Akivel előfordult már, hogy párja hosszabb időre munkanélküli lett, az például jól tudja, mennyire nehezek tudnak lenni ezek az időszakok. Ha a mindennapi megélhetés kerül veszélybe, az is rengeteg nyomasztó konfliktust szül, ami óhatatlanul is szembefordítja egymással a szerelmeseket.

Építkezés – Rengeteg olyan történetet hallottunk már, hogy egy pár elhatározza, hogy közösen építkezésbe fognak, aztán mire a projekt elkészül, inkább eladják a tök új házat, és különköltöznek. Egy építkezés egy olyan, hatalmas léptékű vállalkozás, ami rengeteg konfliktusnak és stressznek a forrása, amit nem minden házasság/kapcsolat bír el. Csomó mindent el kell dönteni, és rengeteg az olyan, kicsinek tűnő döntés, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, ha a felek véleménye eltérő (pl. nem lehet egyszerre parketta és padlószőnyeg a hálószobában, stb.). És ráadásul az egész méregdrága, így a sok apró stresszforrás gyakran felőrli a feleket.

Az ön kapcsolatát mi tette próbára?

Az ön hosszú távú kapcsolatában mi volt a legnehezebb próbatétel? Hogyan sikerült átvészelni, illetve sikerült-e egyáltalán? Nagyon büszkék vagyunk, ha olvasóink leveleiből tudunk posztolni, ezért örülnénk, ha megírná tapasztalatait a Randiblog email-címére!