A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az” – az Anna Karenina első mondata aforizmává vált, de Tolsztoj regényének megjelenése óta annyit haladt már előre a tudomány, hogy akármilyen változatosak is a boldogtalan kapcsolatok, azért bizonyos közös jegyekről mégis fel lehet ismerni őket kívülről is. Ezt mondja legalábbis Theresa DiDonato pszichológus a Psychology Today összeállításában, és ő fel is sorol öt jegyet, amikből arra következtetünk, hogy a szemünk előtt játszódó kapcsolat (pl. egy barátunké vagy rokonunké, akár saját szüleinké) az esetleg felhőtlennek látszó felszín alatt válságban van.

1. Illúzióvesztés a partnerrel kapcsolatban – A boldog kapcsolat egyik titka, hogy a partnerek a szerelem legintenzívebb két-három évének elmúltával is kicsit idealizáltan lássák egymást. A rózsaszín szemüveget nem veszik le, hanem továbbra is a jó tulajdonságokat veszik észre könnyebben a másikban, nem akadnak fenn a rosszakon. A kutatók szerint akik így látják társukat, azok hosszú kapcsolatra számíthatnak, úgyhogy az ellenkezőjéből rövid kapcsolatra lehet következtetni. Ha valakinek nincs egy jó szava sem a másikra, akkor nem valószínű, hogy sokáig mellette fog maradni, még akkor sem, ha viccesen eltúlozza az egészet, vagy úgy vezeti be pikírt megjegyzéseit a távollévőről, hogy „nagyon szeretem, de”.

2. Sok a válás a környezetükben – Egy korábbi, 32 évnyi adatra alapozó kutatás kimutatta, hogy a válás fertőző, szinte úgy, mint az ásítás vagy a nátha. Amerikai tudósok azt találták, hogy 75%-kal megugrik a válási kedve azoknak, akiknek közvetlen közelében egy barát elválik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha egy barátunk/barátnőnk arról beszél, hogy a közvetlen környezetében éppen mennyi szakítás vagy válás volt, akkor mindenképpen szakítani/válni fog maga az illető is. Nem mindenképpen, csak jobb eséllyel, hiszen könnyebben lépünk ki egy nem vagy nehezen működő kapcsolatból, ha azt látjuk, hogy számunkra fontos személyek is ezt teszik.

3. Látszik rajtuk – Valamiért középre tette a szakértő a legkézenfekvőbb jelet: azt, hogy egyszerűen látszik a páron a kívülálló számára, hogy távolról sincs minden a legnagyobb rendben. Kívülállóként néha nehéz megítélni, ha egy baráti párral vagyunk együtt, hogy a szokásos felhőtlen hangulat eltűnése csak pillanatnyi-e vagy van olyan komoly, hogy tartós, esetleg végleges lehet, de a feszültséget mindenesetre általában kívülállóként is elég könnyen lehet érezni. Sőt, kutatások szerint kívülállók esetenként akkor is észreveszik, hogy baj van, ha a kapcsolatban élők nem. Szóval a kutatók szerint ha azt érezzük egy páron, hogy mosolyszünet lehet köztük, akkor valószínűleg tényleg ez a helyzet. A dolog ott válik érdekessé, hogy kutatók azt is megállapították, hogy a párnak igenis számít, hogy én, mint barátjuk milyen véleménnyel vagyok róluk. Ha a haveri kör elfogadja és támogatja a párt, nagyobb eséllyel maradnak együtt, ha kételkednek bennük, könnyebben szétmennek. Szóval előérzeteink sajnos önbeteljesítő jóslatokként is működhetnek.

4. Nagy a különbség az anyagi háttérben – Itt egy svéd kutatást idéz a szakértő, ami szerint az számít, hogy a kapcsolat előtti időben nagy anyagi különbségek voltak-e a két fél között. Ha igen, az azt jelenti, hogy nem lesz könnyű életben tartani a kapcsolatot. De ez egyébként más területeken is gyakran megfigyelhető: ha valamiben nagyon különbözik a két fél, valószínűleg nem fognak tudni együtt élni. Ez elég logikusan is hangzik.

5. Megy a felelősséghárítgatás – Ha azt tapasztaljuk, hogy konfliktusok fordulnak elő ismerősünk kapcsolatában, ez még önmagában nem ad alapot különösebb aggodalomra. Normális, hogy néha összevitatkoznak valamin. Ami viszont a szakértők szerint rövid úton a kapcsolat felbomlásához szokott vezetni, az a felelősségelhárító, terelgető védekezés ilyen helyzetekben. Ha a konfliktusban az egyik fél mindig csak saját magát mentegeti a felelősség alól, ha kifogásokat keres ahelyett, hogy elismerné, hogy mit rontott el, az valószínűleg csak ront a problémákon, amik így egy idő után elviselhetetlenné fognak válni.

Most, hogy már tudjuk – Szerencsére a végére van egy kis tanácsadás azzal kapcsolatban is, hogy mit tegyünk, ha az 5 jelből megfigyeljük az egyiket (vagy többet) egy számunkra kedves személy kapcsolatában. Természetesen a teendő nem az, hogy jól kibeszéljük az illetőt egy harmadik személlyel és elkezdjük az érintettek háta mögött tényként terjeszteni, hogy nemsokára el fognak válni. Ha valami problémát érzékelünk, akkor sem szabad elfelejteni, hogy kívülállóként sose tudhatjuk biztosan, hogy mi történik a kapcsolatban. Hiába a fenti 3. pont, lehet, hogy tévedtünk. Ha mindenképpen beszélni szeretnénk a dologról, beszéljünk azzal a barátunkkal/barátnőnkkel, akinek a kapcsolatáról szó van. Hallgassuk meg, hogy mit mond, és biztosítsuk, hogy ha segítségre van szüksége, hozzánk nyugodtan fordulhat – ha viszont nincs, akkor meg tartsuk meg magunknak a megfigyeléseinket.