Akkor hát ne hallgasson rájuk! A Psychology Today egy szakértője úgy gondolja, hogy egy párkapcsolat kezdeti szakaszában a kifejezetten káros, ha valaki ezeket a jó tanácsnak szánt javaslatokat szigorú szabályként értelmezi és tartja be. Amikor ezt olvastuk, egy picit elszégyelltük magunkat, hiszen velünk is megtörtént már, hogy csajozási tippeket adtunk, vagy javasoltuk, mit tegyen és mit ne tegyen az első randin. Ha önnel is megtörtént már, hogy ezeket alkalmazva jól elszúrta a randit, vagy csak kíváncsi a pszichológus antirandizási tippjeire, olvasson tovább!

shutterstock 119999149

1. Legyen nyitott!

Engedje el magát, és felejtse el, mit mondott mára a horoszkópja vagy mit hozott ki eredményül egy online személyiségteszt! Nem azt mondjuk, hogy ne legyenek elvárásai, mert jó, ha tisztában van saját értékeivel és vágyaival, sőt, tulajdonképpen mi is azt javasoljuk, hogy kellőképpen ismerje meg magát, de ha eldönti, hogy ön (bár nagyon tetszik önnek) csak azért nem randizik például egy hangos és folyton felpörgött lánnyal, mert ön is hasonlóan extrovertált, és eldöntötte, hogy márpedig csakis az ellentétek vonzhatják egymást, elszalasztja élete legjobb lehetőségeit. Az életet nem uralják ilyesféle szabályok, és ha önnek jólesik, hogy egy például egy azonos neművel vagy egy harminc évvel idősebbel randizgasson, hát bátran tegye meg, ne akadályozza meg saját boldogságát szigorú és értelmetlen megkötésekkel, fedezze fel, mi a jó önnek!

2. Ne féltse annyira az egóját!

Mivel az emberi élet része, a szerelemnek fájdalmasnak és elkeserítőnek is kell lennie néha. A randizási tippek főleg a rendkívül lesújtó szerelmi csalódásoktól való félelem érzésére vannak kihegyezve, amikor azt ígérik, őket betartva márpedig ezentúl nem érhetnek ilyenek bennünket. Ez csábítónak hangzik, és tényleg, ha megfogadunk pár tanácsot, és önmagunkra erőltetünk egy szerepet annak betanult reakcióival, a randi kimenetelét kordában tudjuk tartani – de mégis mire vezet az ilyen erőltetett mesterkéltség? Ezek a próbálkozások erősen lecsökkentik annak esélyét, hogy a partnerünk igazi valóját lássuk meg, elvégre mi sem vagyunk őszinték.

Ha azt, hogy önmagát adja, már sikerült elsajátítania, de mégis az elutasítástól fél: ne tegye! Ön pont így jó, ahogy van, és ha emiatt valaki elutasítja, az azért van, mert nem illenek össze. Ne erőltessen magára önbizalmat vagy zárkózottságot, ha ön valójában nem ilyen, mert bár lehet, hogy úgy érzi, egy kicsit ki is adja magát a másiknak, de a legrosszabb, ami történhet, hogy önt elutasítják. Ez lehet, hogy rosszul fog esni, de ilyenkor gyorsan álljon fel, söpörje le magáról az elutasítást, és legyen nyitott újabb emberek felé: lehet, hogy épp a következő lesz az igazi!

3. Legyen nyugodtan zavarban!

Valljuk be, randizni néha irtó kínos. Amikor komfortzónánkból kilépve akár egy egész napot egy vadidegennel töltünk, szembeállítjuk magunkat minden ősi ösztönünkkel, ami azt súgja, maradjunk a csordával, de ne próbáljuk meg ezt a természetes folyamatot ilyen-olyan taktikákkal elfedni! A gondolat nagyon csábító, hogy a szimpla baráti viszony és a szerelem közötti furcsa és zavarba ejtő állapotot átugorjuk, de ha elfogadjuk, hogy ezen kötelező átesni, és hogy valószínűleg a másik is küzd hasonló nehézségekkel, sokkal könnyebben fogjuk megtenni a következő lépést a párkapcsolatig vezető úton.

4. Ne próbálja meg feltérképezni a másikat!

Akarattal vagy akaratlanul is, nehéz elkerülni, hogy amikor megismerkedünk valakivel, ne kezdjünk el azon gondolkodni, vajon mi járhat a másik fejében és vajon mit jelent ez a pillantás vagy az a kézmozdulat. Figyeljen oda partnerére, és próbáljon meg annyit megtudni róla, amennyit csak tud, de ne essen át a ló túloldalára, és ne fürkésszen hátsó szándékot minden mögött valamilyen utalást keresve. Természetes, hogy megpróbáljuk a másik viselkedési mintáit rendszerezni, de ne felejtsük el, hogy nem katonai bevetésen, hanem egy randin vagyunk!

Ha már megtudott egyet-mást a másikról, akkor se gondolja, hogy teljesen kiismerte őt, és innentől nyert ügye van, valami lezárult, és hogy egy próbatételnek vége van. Gondoljon csak bele, egy kezdődő vagy már meglévő párkapcsolatnak csak akkor van vége, amikor a felek szakítanak, ön pedig nyilván nem ezt szeretné, így fogadja el, hogy egy kapcsolatban sosem ismerheti ki a végletekig párját vagy randipartnerét, maximum csak alaposan megismerheti szokásait.

Biztosan önben is felmerül a kérdés, hogy mégis miben különböznek ezek a tippek az átlagos tanácsoktól; a szakértő szerint abban, hogy amíg a randiguruk és tippjeik általában garantálják a tutibiztos sikert, ezek a tippek nem ígérnek semmit, elvégre a randizás nem az elsőre elért sikerről, hanem a próbálkozásokról szólnak.

Tegyen egy próbát, és induljon el egy randira felkészülés és fondorlatosság nélkül, hátha pont ezúttal találja meg az igazit!