Nehéz vagy könnyű jó gofrit találni Budapesten? Gondolom, nem minden nap gyötri ez a létfontosságú kérdés, pedig tény, hogy egy ropogós, csokikrémmel vagy gyümölccsel megpakolt gofritól megjön az életkedve. Pont ezért utánajártunk, mi a helyzet a pesti kínálattal, és meddig kell menni az igazán jó gofriért: hat helyet teszteltünk le íz, méret és árérték alapján, hogy önnek csak a legjobbal kelljen foglalkoznia.

Új kajáldák, galériák, hipszterkávézók

A Kálvin tér és az Astoria közötti helyeket teszteltük.

Jégbüfé

Hol máshol kezdtem volna a tesztet, mint a Ferenciek terén található Jégbüfében, ahol még a téli mínuszokban is tíz-tizenötperces kemény sort kell kivárni egy jó adag csokis gofriért. Ez persze rögtön magasra is tette a lécet, amit a Jégbüfé klasszikus édessége simán meg is ugrott nemcsak íz, de méret és ár-érték arányban is. Három verzió, a főzött csokis, vaníliás és lekváros feltétek közül lehet válogatni, a tésztát helyben sütik, ráadásul nem egy, hanem rögtön két nagy tésztalapot hajtanak egymásba, és töltenek tele a választott krémmel, amit akár kombinálva, fele-fele arányban is kérhet. Ami nekem külön nagyon szimpatikus, hogy becsomagolva, papírzacskóban és szalvétával adják ki az édességet, így kajálás közben sem fog szétfolyni a kabátján a jól megpakolt gofri, és kulturáltan  lehet megenni, akár menetközben is.

Ár-érték arányban is megéri: egységesen, feltéttől függetlenül 320 forintba kerül, ráadásul bőven van akkora adag, hogy jól lakjon vele ebédre is. Ha már a Ferenciek terén jár, és enne valami édeset, mindenképpen próbálja ki!

Hol?  V. kerület, Ferenciek tere 10.

Ár: 320 forint

Pont: 5/5

Habos gofri

Az Update fagyi azonnal fogyaszt

Itt megtudhatja, miért.

A Habos gofri olcsóbb, mint a Jégbüfé dupla szeletes, csoki/vaníliával rendesen megtankolt verziója, viszont adagra szembetűnőbben kevesebb is. Az egymásra hajtott, vastagon rácsos tészta helyett itt egy darab vékony gofrilapot kap, amire különböző feltéteket, például túrót, puncspudingot, őszibarackkockákat és gesztenyekrém kérhet. A Habos gofrijának hátránya, hogy nagyon vékony a tésztája – szinte ízetlen – , viszont legalább ropogós. Nekem eléggé az jött le az egészből, hogy ide inkább a feltétekért érdemes benézni, azokban pedig nem is lehet akkorát csalódni. Kétfajtát teszteltem, csokisat és túrósat: a túrókrém tényleg kifogástalan, az állaga nagyon jó, lágy és krémes, tényleg kiérződik belőle az igazi túró – mondjuk én elviseltem volna kicsit citromosabban is. A csokipuding viszont már kevésbé győzött meg: mondjuk ezt eleve úgy kóstoltam, hogy átugrottam közben a Jégbüfébe is csokisért, hogy ízben és méretben is összehasonlítsam a kettőt – erről képet szintén a galériában talál. A Habos csokijának kicsit kesernyés az íze, állagra sem az igazi, mert elég folyós, ráadásul a vékony gofrilap sem dob az összhatáson. Mindent összevetve jobban jár, ha a Habosban inkább túrókrémet vagy valami gyümölcsös feltétet választ. Árban egyébként ez a legolcsóbb, bár ez megint csak annak köszönhető, hogy mennyiségben még mindig ez a legkisebb és nem jár hozzá semmi extra – se csomagolás, se fagyi, se tejszínhab, se csokiöntet. A legdrágább egyébként a 240 forintos nutellás, de külön gofrilapot is lehet kérni 90 forintért.

Hol?: V. kerület, Ferenciek tere 4.

Ár: 180-240 forint

Pont: 5/4

Szereti a sült krumplit?

A Dívány tesztelte!

Mr. Gofri sütödéje

A Mr. Gofri sütödéjét az édesszájúak célozzák meg: adagra elég kiadós, tényleg felér egy ebéddel, ráadásul egy valag feltét közül lehet válogatni. A sok csokipuding után kipróbáltam volna a szezonális gyümölcsajánlatot, aztán felvilágosítottak, hogy az egyetlen szezonális gyümölcs náluk jelenleg a banán, úgyhogy berendeltem egy banán-splites gofrit, ami elég sok szempontból eltér a hagyományostól. A tésztája meleg volt és jól átsült, olyannyira, hogy néhány helyen kicsit meg is égett: feltétként banándarabok, vaníliás puding, vaníliás fagyi, egy rakás tejszínhab, és fahéjas cukorral spékelték meg az egyébként is édes végeredményt. A vaníliás puding és a banán jól kiegészítik egymást, nekem a fagyitól már túl gejl volt, de egyébként gond nélkül betoltam. Ár szempontjából ez a plafon a tesztben: 790 forintot fizettem a banános csodáért, ami három perc alatt el is készült – bár meg kell hagyni, a kiszolgálás hagyott némi kívánnivalót maga után.

Hol?: Westend

Ár: 790 forint

Pont: 5/4

Teszteltünk energiaitalokat is

Ide kattintva elolvashatja!

belfrit

A legnagyobb elvárásaim a belga belfrittel szemben voltak: nem jártam még Belgiumban, és ódákat hallottam az igazi belga gofriról, így hát biztosra vettem, hogy nem fogok csalódni. Természetesen rohadt nagyot csalódtam. Sőt azt hiszem, túlzás nélkül mondhatom, hogy ez volt a legpocsékabb gofri, amit életemben ettem. Még azt is megkockáztatom, hogy a nulla főzőtudásommal is jobbat összerittyentek, mint ez belga kamudumával eladott specialitás. És ha már itt tartunk: valóban nincs összehasonlítási alapom a belga gofrikkal kapcsolatban, viszont van egy olyan érzésem, hogy kötelező követni egy eredeti, legalábbis központi receptet. Ha pedig nem, akkor nem kell belga-gofri dumával eladni, és én sem számítok minőségi érdességre.

A belfrit édességét szintén a Westendben kóstoltam, sima egyszerű csokis gofriként van hirdetve, ár-érték arányban sem rossz, 550 forintba kerül, és kulturáltan, késsel-villával el lehet fogyasztani. Lelki szemeim előtt egy igazi vastag tésztás, nem túl édes, krémes szószos valamit képzeltem magam elé, amiből a vastag tészta be is jött, viszont egy harapás után vattát tudtam volna köpni. A tészta elképesztően masszív és száraz – ezt a galériában megnézheti –, ráadásul valami nagyon gáz csokiöntettel van leöntve, ami még csak ront az egyébként is pocsék ízén. Az egyetlen pozitívum a mérete, egyébként semmi más.

Hol?: Westend 

Ár: 550 forint

Pont: 5/2,5

A Meki hungarikummá tette a mirelit pulykamellet

Burger King

A Burger Kinges gofri egész egyszerűen azért került bele a tesztbe, mert nem mindig lehet az embernek ideje arra, hogy elsétáljon egy 'igazi' gofrishoz - ezzel szemben az amerikai gyorsétteremlánc kajáldáiból viszonylag sok van a városban. A burgeres gofri fagyi nélkül hasonlít kicsit a belfriteshez, bár a tésztája közel sem olyan száraz, ráadásul meleg. Azt mondjuk kétlem, hogy rendelés után, helyben sütik ki, valószínűleg csak bedobják a sütőbe vagy a mikróba pár másodpercre egy kis felmelegítésre. Ízre viszont elég édes, talán túlságosan is: a tésztát fagyiöntettel locsolják meg, ami már önmagában is nagyon édes, ehhez jön még hozzá a gépi fagyi, ami feldobja az egészet, ráadásul tök jó, hogy a meleg tésztát és öntetet hideg fagyival spékelik meg. Az persze ízlés kérdése, kinek mennyire édes – nekem túlságosan is –arra viszont meg mernék esküdni, hogy minden egyes harapás után kristálycukor ropogott a fogam alatt. 

Méretre pont desszert-mennyiség, kávéhoz vagy csak magában abszolút kellemesen telít. Árban is teljesen jó, 490 forintba kerül, ráadásul nem csak öntettel dobják fel, hanem kb egy tölcséres adagnyi fagyit is raknak hozzá. 

Hol?: bármelyik Burger Kingben

Ár: 490 forint

Pont: 5/4,5 – fél pontot a kristálycukorra gyanakodva sajnos le kellett vonnom.

Kommentálná? A Facebookon tegye!