Április óta cikkezünk róla, hogy Gerendai Károlyt nehéz anyagi helyzetbe hozta a koronavírus, vállalkozásai alatt szinte egyszerre rengett meg a talaj. Mivel nem úgy tűnik, hogy hamarosan véget ér a világjárvány, és visszatérhetünk a megszokott életünkhöz, Gerendainak további anyagi veszteségekkel kell szembenéznie, amit hitelfelvétellel próbálna áthidalni. Az üzletember a Reggeliben beszélt éttermei aktuális helyzetéről. 

Azzal, hogy a nyári szezon most kimaradt, nem úgy van, hogy majd az ősszel bepótoljuk. Azt legközelebb jövő nyáron van esély bepótolni, és még azt sem látjuk biztosan, hogy akkor legalább rendben lesz minden.

Gerendai tavaszra várja a körülmények javulását, de nem tudja megtippelni, milyen mértékű változásra lehet majd számítani. Addig pedig a csőd elkerülését megelőzendő, marad a hitelfelvétel. 

Hitelfelvétel a terv. Nagyjából itt tartunk. Ahol csak lehetett, próbáltuk egybetartani a stábot. (...) Ha most még egy félév hibernálásra van szükség, akkor kérdés, hogy meddig lehet ezt fenntartani, és egyáltalán adnak-e ehhez hitelt úgy, hogy bevétel nincs. 

A tavaszi bezáráshullám Gerendait is érintette, egyik Michelin-csillagos étterme, a Costes továbbra is zárva tart, a másik, a Costes Downtown június végén nyitott ki, de a tavalyi forgalmához képest csak 20-25%-át produkálta az újranyitás után, azóta pedig, a határok lezárása és az esetszámok növekedésének következményeként, még rosszabb a helyzet. 

5-10% közé esett vissza (a forgalom), napi 5-6 vendégről beszélünk körülbelül, aki bejön az étterembe. Erre nehéz azt mondani, hogy hosszútávon tartsunk nyitva, úgy, hogy közben az esetszámok valószínűleg még nőni is fognak.

Gerendai egy következő étterembezárási hullámtól tart, amikor még több tulajdonos hozza meg a szomorú döntést, hogy le kell húznia a rolót.