Kelemen Anna megölette veszélyes ebét

2009.05.27. 09:22
A playmate múlt hét pénteken rászánta magát, hogy megváljon több ízben is komoly sérülést okozó Zeusz nevű kutyájától. Kelemen Anna időben lépett: lakására csütörtökön látogatott volna el a végrehajtó, és elvitte volna a veszélyesnek nyilvánított ebet. Kelemennek korábban még lehetősége lett volna elajándékozni vagy eladni a Zeusz névre hallgató kutyát, de nem élt vele, és a veszélyes eb tartásához szükséges papírokat sem szerezte be, ami egyébként eleve lehetetlen volt.

Kelemen Anna sok zűrt okozó kutyáját, Zeuszt múlt hét pénteken altatták el, megelőzve ezzel a végrehajtó megoldását, mely a kutya „elkobzását és kiirtását" fedi - erősítette meg a Blikk információját Kelemen Anna ügyvédja. A playmate rettentő szomorú, ügyvédje szerint ugyanis már-már esztelenül ragaszkodott az állathoz, de csak ez az egy lehetősége volt, hogy békésen váljon meg veszélyes kutyától.

kanna 09

Megelőzhette volna a bajt

A playmate kutyája a budapesti Illatos úti Állategészségügyi Telepen végezte. Bár Kelemen Anna korábban még megelőzhette volna a veszélyes ebnek nyilvánított állat elaltatását, akkor nem élt a lehetőséggel. A több ízben is komoly sérüléseket okozó állat miatt kapott két évre felfüggesztett hat hónapot Kelemen Anna, Zeusz ugyanis 2007-ben rátámadt egy idős asszonyra, akinek a jobb karja is lebénult a történtek miatt.

„A jegyző már elrendelte a kutya elaltatását, csak az volt a kérdés, hogy ez viszonylag békésen történik, erőszakos módon, sintérekkel, rendőrökkel" – nyilatkozta a Velvetnek Beleznay Zsolt, Kelemen Anna ügyvédje. Ahogyan korábban is írtuk, Zeusz életben maradhatott volna, ha gazdája beszerzi a veszélyes állat tartásához szükséges papírokat, ami szinte lehetetlennek bizonyult volna Kelemen Anna büntetőügye miatt. „Az a baj, hogy itt már eleve objektív problémák voltak. Erkölcsi bizonyítvány nélkül nem lehet ilyen engedélyt kapni, és Annának a jogerős bírósági ítélete miatt már nem volt erkölcsi bizonyítványa."

A többszöri fellebezés sem mentette meg

A harci kutyának minősülő állat begyűjtésére a II. kerületi önkormányzat indított közigazgatási eljárást, aminek során a többszöri fellebbezés ellenére is veszélyes ebnek nyilvánították a playmate ebét. A Zeusz begyűjtésére és kiirtására vonatkozó eljárás teljesen független attól a büntetőügytől, melyben nemrég másodfokon is ítélet született. Kelemen Anna akkor két évre felfüggesztett hat hónapot kapott, amiért tétlenül nézte végig, ahogy kutyája a szomszédban élő idős asszonyt marcangolja. A playmate másképp gondolta, állítása szerint sokkal fontosabb, hogy ha ott hagyta volna Zeuszt, az asszony már nem élne.

a02

Nem kaphatott erkölcsi bizonyítványt

Mint korábban megírtuk, veszélyes eb tartásához külön engedély szükséges. Ennek megszerzéséhez ivartalanítani kellett volna az állatot, a bőrébe mikrochipet ültettek volna, de a playmate-nek is szüksége lett volna erkölcsi bizonyítványra. „Veszélyes ebet Magyarországon csak engedély birtokában lehet tartani, és az a baj, hogy eladni, átruházni, országból kivinni, behozni is csak engedély birtokában lehet. Annának a határozat után már az a lehetősége sem volt meg, ami korábban, hogy odaadja egy tenyésztőnek, elajándékozza, eladja." – sorolta a nehézségeket dr. Beleznay Zsolt, a playmate ügyvédje.

„Miután az engedélyt nem tudta bemutatni a jegyzőnek, ezért ő elrendelte a kutya elkobzását és kiirtását. Jelezte, hogy ezen a héten csütörtökön végre fogja hajtani a döntést, amit ha Anna nem teljesít, akkor rendőrséget hív hozzá, és a gyepmester kimegy, akárcsak a hatósági állatorvos, és ott a helyszínen elkobozzák és elaltatják a kutyát. Na ez az, amit Anna el akart kerülni, így múlt héten pénteken elaltatták a kutyát, amit Annánál senki sem sajnál jobban, mert már esztelenül ragaszkodott Zeuszhoz, fontos volt neki" – tette hozzá.

A Bors a II. kerületi önkormányzat szóvivőjét is felkereste. Balaton Balázs a lapnak elmondta, tudnak Kelemen Anna lépéséről, és amint megkapják az altatásról készült jegyzőkönyvet, visszavonják a közigazgatási eljárás nyomán Kelemen Anna ellen tett büntető feljelentést.