Ha otthagyom Zeuszt, az a néni már nem él

2008.10.17. 10:50
Katasztrófa, hogy én, aki érdemben semmit nem csináltam a Buzera óta, még mindig téma vagyok – mondta Kelemen Anna. A kutyájának támadása, és segítségnyújtás elmulasztása miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egykori playmate megelégelte, hogy a lakásánál fotósok végzik a terepmunkájukat. Miután elköltözött és új ügyvédet fogadott, úgy döntött, interjút ad a Velvetnek, hogy a Zeuszgate-et elmondhassa az elejétől fogva.

Kelemen Annáról mindenki tud mindent, legalábbis azt hihetik, hiszen gyakori szereplője a bulvársajtónak. Pedig a botrányhősnőként elkönyvelt szőkeség ritkán ad interjút. A Velvet a kutyája, Zeusz kapcsán cirkusszá nemesült ügyről kérdezte az egykori playmate-et. Interjúnk hamarosan megjelenő, következő részében Havas Henrik Méhkirálynő című könyvének megjelenése utáni időkről beszél Kelemen Anna, de szó esik az ezer eurós lány titulusról, az újabb mellműtétről, és az egykori playmate jövőbeni, családalapítási terveiről.

Porszívócsővel járt Zeusz áldozata

Október elején a bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélt téged, amiért Zeusz kutyád rátámadt egyik szomszédodra. Az ítéletet két évre felfüggesztették. Nem sokkal később a II. Kerületi Önkormányzat elrendelte, hogy a kutyát elaltatják, mert egy homályos szakvélemény szerint veszélyes ebnek minősül. Meg kell valljuk, nehezen tudjuk követni az eseményeket.

A kutyaügyről írt cikkeket én sem értem. Úgy három hónappal ezelőtt már ott szerepelt a Blikk címlapján, hogy Zeuszt elaltatják. Mint látjátok, Zeusz él és itt van. Én voltam eddig az a médiaszereplő, akivel tényleg mindent meg lehetett csinálni, mert soha nem volt következménye. Ez azért is volt, mert nem volt se energiám, se pénzem, amit arra szántam volna, hogy ügyvédhez szaladgáljak, aki szétperelt volna mindenkit, aki visszaélést követ el velem kapcsolatban. Már elegem van, az intim szférámat érinti, ha újságírók jönnek a lakásomhoz, hogy a kutyám él-e, hogy ki mit mond rólunk.

Kelemen Anna és Kelemen Zeusz

Emiatt döntöttél úgy, hogy elköltözöl?

Igen. Megszületett a határozat a bíróságon a felfüggesztett börtönbüntetésről, én pedig el akarom kerülni, hogy azon a környéken Zeusz hibája, vagy egy rosszindulatú ember provokációja miatt a kutyám meg én tényleg bajba kerüljünk. Elegem lett abból is, hogy mindenki tudja, hol lakom. Én naív... Elköltöztem, de az új házban is vannak jóakarók, akik rögtön jelentették, hogy ott lakom. Egyik reggel kijöttünk a parkba és ott volt egy fotós. Már ezen sem húzom fel magam, mert végül is az a dolga, hogy fotózzon. Csak ennek egyszer legyen vége, mégpedig belátható időn belül. Katasztrófa, hogy én, aki nem csináltam semmit érdemben a Buzera óta, még mindig téma vagyok napi szinten.

Térjünk rá Kaisernéra. Ha jól tudjuk, ő az a szomszédasszony, akinek Zeusz időnként nekirontott, többek közt ezért kezdeményezték a környékbeliek, hogy a kutyát veszélyesnek nyilvánítsák.

Kaiserné a szemben lévő házban lakik, és Zeusz utálja az asszony három kutyáját. Szabálysértési eljárás indult ellenem, amikor Zeusz három éve megharapta. Pórázon volt a kutya, mégsem tudtam mit csinálni - egyébként a II. kerületben a szabályok szerint Zeusz nem akkora, hogy szájkosárral kellene sétáltatni. Az eset óta Kaiserné porszívócsővel járkál, ami szerintem nem csak az állatokat, hanem az embereket is agresszív viselkedésre ösztönzi. Ha felém jönne egy nő porszívócsővel, én is nekiugranék. Most már gázspray-vel sétál. Nyugdíjasok között laktam, én ott egy olyan lányka voltam, aki mindenkinek köszöntem, mindenkivel kedves voltam. Nekem is köszöntek addig, amíg nem lettem ismert. Azóta csapatot alkotva utálnak engem. Kaisernét különösen irritálta a személyem.

Nem lehet, hogy inkább Zeusz irritálja?

Tény, hogy harapott meg más kutyát is, de hát ez azért van, mert ő is kan és a többi is a volt. Valószínűleg az egyetlen, akit hibáztatni lehet, az én vagyok, mert nem mindig tudtam megtartani.

Ugyanez történt a másik esetben is, amikor a lapokban csak Zsuzsa néninek nevezett szomszédasszony kezének ugrott Zeusz. Ugye ebből az ügyből lett a hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel zárult büntetőeljárás, mivel az asszony keze lebénult a támadás után?

Nincs összefüggés a támadás és a keze lebénulása között. A néni nagyon öreg, és nagyon sokszor volt eltörve a keze, valószínűleg ezért nem mozog jól. Amikor az ominózus eset történt, pechemre a volt köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma is ott volt a helyszínen. Ez az ítélet nem született volna meg, ha nincs ez a háttér.

Valójában hogyan történt ez a támadás? Több verziót olvashattunk már erről.

Zsuzsa néni és barátnője, Mádl Dalma álltak a Borbolya utcában, mi pedig ott sétáltunk, Zeuszon állítható hosszúságú póráz volt. Befordultunk egy utcán, és a kutya rávetette magát a nénire. Elmondtam a bíróságon is, hogy sajnos nem tudtam megfogni a kutyát, nem is láttam, hogy ott van Zsuzsa néni. Nonszensz, hogy én hergeltem volna, pedig írták ezt is.

Arról is szó volt, hogy a segítségnyújtást elmulasztottad, otthagytad őt a kutyával.

Ha otthagytam volna vele Zeuszt, a néni, szegény már nem élne.

Az ítélet szerint súlyos testi sértés történt.

Az eset után Zsuzsa néni kórházba került, aztán a Blikkhez fordult, másnap meg is jelent a története. Amikor valakivel meg akarok egyezni a kártérítésről, akkor szerintem nem egy újságot kell felhívni, hanem az illetőt, akivel problémám van. Ez volt az a pont, ahol én azt mondtam, hogy ha így állunk és velem nem áll szóba, akkor én is így állok hozzá. Így kezdődött az egész cirkusz.

Különös, hogy habár a legtöbb bulvárlap érdeklődve követte a fejleményeket, a bírósági tárgyaláson nem volt jelen a bulvársajtó. Ennek mi az oka?

A dátumot direkt nem mondtam el. A legtöbb embernek vagy nem veszem fel a telefont, vagy ha fel is veszem, nem mondok semmit, mert úgysem azt írja le. Ezért sem nyilatkoztam a Zeusz támadásáról írt cikkekben sem.

Kelemen Anna és Kelemen Zeusz

Szerinted börtönbe kerülsz?

A hat hónapos börtönbüntetés felfüggesztett, ráadásul nem jogerős, mert fellebbeztünk.

Hogyan zajlott az a vizsgálat, amelynek eredményeképp a kutyát veszélyesnek minősítették?

A kutyát megvizsgálja egy állatorvos szakértő, akinek az a dolga, hogy leírja több oldalon keresztül, milyen a viselkedése, a származása, milyenek a tulajdonságai és a fajtája. Zeusz abszolút keverék kutya, aki fajtánál fogva nem tekinthető veszélyes ebnek, maximum a jelleménél fogva lehetne annak tekinteni, de nem az. Ez a szakértő Lorászkó Gábor volt, akit az ügyészség rendelt ki. Ezzel szemben egy Soós Attila nevű ember, akit soha az életben nem láttam, többször nyilatkozta, hogy látta a kutyámat, és megállapította, hogy Zeusz pit bull terrier. Komolyan mondom, olyan érzésem van, mintha az emberek azon drukkolnának, hogy minél több vért és cirkuszt kapjanak. A cikkek befolyásolják a bírósági tárgyalások hangulatát.

Ezt kifejtenéd bővebben?

Zsuzsa néni megjelent hat vagy hét tanúval, mi nem vittünk egyet se.
Bíró: Ismeri a vádlottat?

Tanú: Igen.

Honnan?

A tévéből, a médiából.

Mi a véleménye róla?

Tudom, hogy egy könnyűvérű hölgy.

Közben ott ülök mögötte, és kérdezem: ne haragudjon már, de most találkozunk először: mit tud rólam? Az alapján ítél meg, amit a tévében lát.

Még mindig nem teljesen világos a számunkra a kutya veszélyes ebbé nyilvánítása.

Az önkormányzathoz lett beadva egy kérvény, amiben a környék lakói kérik, hogy nyilvánítsák veszélyes ebbé Zeuszt. Zeuszt 2003-ban kilenc hónaposan vettem magamhoz a Rex alapítvány telepéről. Az orvos azt állapította meg, hogy nem veszélyes eb. Szerinte kölyökkori agresszióról lehet szó, mivel ott született a menhelyen, és meg kellett küzdenie a többiekkel. Lehet, hogy ettől kicsit dominánsabb.

Szerinted egy ellened irányuló lejárató-kampány az, ami most zajlik?

Nem hiszem, hogy lejárató kampány, de az biztos, hogy nagyon kevés ember van, akiből ennyire hülyét lehet csinálni. Olyan csont vagyok, amit mindig be lehet dobni és ami mindig lehet marcangolni, mert úgysem csinálok semmit védekezésképp. Már nagyon sokszor ki akartam szállni. Amikor bekerültem a médiába néhány éve, azt gondoltam, hogy én irányítom a saját pályafutásomat, de rájöttem, hogy baromira nem. Úgy gondolkoztam erről, hogy adtam egy eladható terméket, amiből mindegy, mit csinálnak. Tény, hogy iszonyúan ciki kategóriát csináltak belőlem. Nagyon jót mozizok ezen, csak kár, hogy én vagyok a főszereplő.

Nagyon érdekes, hogy most lett eleged, és nem akkor, amikor Havas Henrik könyve, a Méhkirálynő megjelent.

Akkor nem hittem el, hogy be lehet perelni azokat, akik bántanak. Akkoriban dr. Magyar György volt az ügyvédem, őt Havas ajánlotta, egyszer találkoztunk csupán. Magyar után Bacsek Györgyöt bíztam meg az év elején. Kihozta a papírokat az ügyészségről, elmondta, hogy ki lesz a bíró, mikor lesz a tárgyalás, majd utána hat hónapig nem jelentkezett. Aztán egy szombati napon felhívott, hogy kellenek szakvélemények, négy darab. Mondtam neki, hogy nekem bizony nem kellenek, ezért megromlott a kapcsolatunk. Visszatérve a kérdésre, azért mostanra határoztam el, hogy keményebben lépek fel azokkal szemben, akik bántanak, mert most érkezett az életem olyan szakaszba, hogy ezt meg tudom tenni. Rendbe kellett szednem magam, és jó ügyvédet is most találtam Dr. Beleznay Zsolt személyében.

Azt mondod, hogy az ügyvéded nem jelentkezett hat hónapig. Korábban pedig azt mondtad, hogy téged sem nagyon lehet elérni, mert sok hívást nem veszel fel.

Ezt aláírom. De nekem kell, hogy valaki megmondja, hogy kivel álljak szóba és kivel nem. Valahol az én problémám is, hogy oda jutottunk, hogy azt írnak, amit akarnak. Elég sok hibát elkövettek ellenem a lapok. Lesz miért felelniük és fizetniük. Nem titok, sok perre készülök.