Egy thaiföldi lap közzétette a rendőrségi helyszínelők egyik fotóját, melyen a színész holtteste a szekrényben lóg. A gyászoló család perrel fenyegetőzik, és továbbra sem hajlandóak belenyugodni, hogy szexuális játékból származó baleset lehet a halál oka: szerintük bérgyilkosok voltak.

A június 4-én bizarr körülmények közt elhunyt David Carradine családja érthető megrendüléssel reagált, amikor egy bangkoki bulvárlap szombati száma címlapon hozta a rendőrségi helyszínelők egyik fotóját, amelyen a halott színész felakasztva lóg a szekrényben. Keith Carradine, a színész féltestvére, és a család ügyvédje, Mark Geragos azonnal perrel fenyegették a lapot, és minden más médiaszereplőt, aki át meri venni tőlük a fotót. A helyszínelők fotóin kívül a halottasházból is kerültek ki képek: ezek Carradine-t a boncolás után összevarrt mellkassal, kiterítve ábrázolják, mellkasán a cipőfűzővel, amivel a kezei voltak összekötve.

A thai hatóságok pénteken végezték el a boncolást, de az eredményekre még heteket kell várni. A család azonban nem elégszik meg ezzel, ezért a színész hazaszállított holttestén dr. Michael Baden törvényszéki orvosszakértő végez majd újabb vizsgálatokat. A család szerint ez azért szükséges, mert Carradine halálának körülményei szerintük arra utalnak, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt, ennek bizonyítását várják az újraboncoltatástól. Carradine holtteste vasárnap hagyta el Thaiföldet, hétfőn érkezik meg az Egyesült Államokba.

A színész holttestét csütörtökön reggel találta meg egy szobalány a bangkoki Swissotel Nai Lert Park szálloda egyik lakosztályában: az egyik gardróbszekrényben lógott felakasztva, és a körülmények alapján a rendőrség szinte azonnal kizárta az idegenkezűséget. Később az öngyilkosságot is elvetették, a jelenlegi legvalószínűbb magyarázat, hogy a 73 éves Carradine-t fojtogatással feldobott önkielégítés közben érte baleset, és emiatt megfulladt, esetleg szívroham áldozata lett.

Nem jó játék

A fojtogatás és orgazmus kapcsolatára akkor terelődött először a közfigyelem, amikor 1997-ben hasonló módon – búcsúlevél nélkül, meztelenül felakasztva egy hotelszobában – halt meg az INXS énekese, Kylie Minogue barátja, Michael Hutchence is. Akkor a barátok és Hutchence testvérének beszámolói alapján, valamint a halál körülményeit megvizsgálva arra jutottak, hogy az énekest baleset érte: önkielégítés közben fulladt meg. A BDSM kultúra egyik gyakorlata a szexuális élvezet fokozására a fojtogatás, vagyis az agy oxigénelvonása, ami balesetveszélyes technika: ha túl jól sikerül az oxigénelvonás, ájuláshoz és fulladáshoz vezethet.

A Thai Rath című helyi lap vasárnapi számában közölt egy helyszíni fotót a színész holttestéről: ezen Carradine hátulról látható, amint meztelenül, félig ülő helyzetben lóg a szekrényben, két keze a feje fölött van összekötve, lábai egyértelműen a földet érik (aki többre vágyik, annak a fotó itt). A fotó alapján valószínűsíthető, hogy Carradine valóban eszméletét veszthette, ezért nem tudta kiszabadítani magát.

Foggal kikötni

A család az összekötözött kezek alapján vélte úgy, hogy valakinek még kellett lennie a szobában, a TMZ azonban megszólaltatott egy törvényszéki orvosszakértőt, aki szerint a képen látható a mutatvány minden további nélkül végrehajtható egyedül, és egyben gyakran alkalmazott fogás is a fojtogatós szexuális játékok során: az alany lazán összeköti a csuklóit maga előtt, majd a feje fölé emelve húzza szorosra. Brent Turvey szerint ebből a helyzetből a szabadulás is gyors és pofonegyszerű, Carradine pedig tényleg csak peches volt: „A félig ülő pozíciójából látható, hogy könnyedén fel tudott volna állni, hogy a fogával kikösse a csuklóján a kötelet. Ebben a testhelyzetben a fulladás csakis baleset lehet, ami azért következik be, mert a nyakát pár pillanattal tovább szorította el a kötél, mint kellett volna”.

X-akta

A Carradine-család azonban vitatja ezt a magyarázatot és gyilkosság mellett kardoskodik, bár a szálloda biztonsági kameráinak felvételei, valamint a hotel személyzetének kihallgatása is megerősítette: senki nem járt Carradine szobájában – mondta el a nyomozást vezető rendőrtiszt, Szompraszol Jentaum. „Egyelőre mi is csak annyit tudunk, mint amit a nyilvánosság, és ez nagyon zavaró” – indokolja Geragos a Carradine-család újraboncolási elképzeléseit. Mivel úgy érzik, a thai rendőrség visszatartja az információkat, a család az FBI-t is felkérte a nyomozásban való részvételre. A cég szóvivője, Laura Eimiller azonban úgy fogalmazott, külföldön csak olyankor szállnak be a nyomozásba, ha bűntény gyanúja áll fenn.

Érzelmi károkozás

A színész féltestvére, Keith Carradine a RadarOnline.com-on keresztül tudatta a világgal, hogy „a családot mélységesen megrázta a helyszínen készült fotók nyilvánosságra kerülése. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy minden személy, kiadvány vagy médiaügynökség, aki továbbközli ezeket, perre számíthat a személyiségi jogok megsértése és érzelmi károkozás miatt”. A Thai Rath nem nevezte meg a forrást, akitől a fotó származik, a képet eddig csak a PostChronicle közölte tovább, akik pedig arra hivatkoznak, hogy a CNN iReport című oldaláról szerezték (ez egy szerkesztetlen, a felhasználók által kollektívan írott hírblog).

Gyilkos nindzsák bosszúja

Larry King hétvégi showjában megszólaltak David Carradine barátai és kollégái, akik az öngyilkossági elméleteket cáfolva felhozták: a színész jelenleg boldog házasságban élt, épp most vásárolt új autót, és több filmszerep is várta. A család jogi képviselője, Mark Geragos pedig egyenesen azt állította, hogy Carradine titkos harcművészeti társaságok utáni kutatása miatt válhatott bérgyilkosok célpontjává.

„Ez azt jelenti, hogy kapcsolatban állt a harcművészet témakörével és kutatta is, és ha felmerül az idegenkezűség gyanúja, akkor elsősorban ezen a területen kellene utánajárni” – vélte Geragos a talkshowban. Carradine exneje, Marina Anderson a Postnak ezt így kommentálta: „Ha bármiféle titkos társaság tagja volt, akkor ez egy olyan titok kellett legyen, amiről még én sem tudtam. De kétségtelenül voltak komoly titkai”.

A nem mindennapi összeesküvés-elméletért Geragosnak nem kellett túlságosan megerőltetnie az agyát, 1973-ban a szintén harcművész Bruce Lee halála kapcsán is felmerült, hogy a színészt a kínai bűnszövetkezet, a Triádok tetették el láb alól. Az igazán kalandos elméletnek ellentmond, hogy a halottkémi vizsgálat eredménye kimutatta: Lee egy fájdalomcsillapítóra adott allergiás reakció miatt halt meg.