A vasárnap elhunyt színésznő még 2007-ben ment hozzá Simon Monjackhez, aki először azzal hívta fel magára a média figyelmét, hogy ellenezte a vasárnap - egyelőre tisztázatlan okokból - elhunyt neje boncolását. A férj ezzel is gerjesztette azt a feltételezést, hogy neje valamilyen túladagolásban halt meg, és neki esetleg köze lehet hozzá. Ha ehhez nincs is, adósságokhoz, sikkasztáshoz és csaláshoz viszont van.

Simon Monjackre, a vasárnap elhunyt színésznő, Brittany Murphy férjére eddig csak „forgatókönyvíró” megnevezéssel hivatkoztak a lapok, holott úgy tűnik, a hitelkártyacsaló és sikkasztó jobb megfogalmazás.

Három nap telt el Murphy vasárnapi hirtelen szívleállása óta úgy, hogy bár a boncolásra is sor került már, de még így sem lehet tudni a színésznő halálának okát. Szinte azonnal előkerültek és azóta is tartják magukat viszont azok a pletykák, amelyek az anorexiát, és/vagy a drog-, esetleg gyógyszertúladagolást vélik az eset hátterében. Ezzel párhuzamosan pedig azok is, akik meg is nevezték, ki a felelős mindezekért: hát a férj, Simon Monjack.

Egy házasság megoldja a problémákat

Kathy Najimy, akivel Murphy a King Of The Hill című rajzfilm szinkronizálásakor dolgozott együtt, úgy emlékezett elhunyt kolléganőjére, mint aki „a legédesebb, legtehetségesebb angyal volt, de nem jó emberek közt forgott”. A színésznőért más barátai is aggódtak, amikor 2007-ben – két felbontott eljegyzés és egy nem sokkal azelőtt véget ért héthónapos kapcsolat után Ashton Kutcherrel – mindössze négyhavi szerelem után ment hozzá a brit forgatókönyvíróhoz. Igaz, egy barátja szerint már 17 éves kora óta ismerte Monjacket, de kapcsolatuk csak a házasság előtti négy hónapban vált szorosabbá.

A köztes időben Monjack forgatókönyvíróként nem igazán feszült meg a munkában, az IMDB mozis adatbázis mindössze két produkcióról tud, ami valamilyen módon a nevéhez köthető, annál többször perelték be viszont tartozásai miatt. New York-i lakásának 5000 dolláros lakbérhátraléka miatt ki is lakoltatták (1997-ben Los Angeles-ben is eljátszotta ugyanezt), 2006-ban pedig a Coutts and Company Bank perelte őt sikeresen egy 293 ezer dolláros tartozása miatt – ásta elő a Hollywood Reporter. Mindehhez a Gawker azt is kiderítette, hogy Monjacket Virginia államban körözik egy állítólagos csalás és hitelkártya-lopás miatt; több hírforrás szerint pedig 2007 áprilisában az idegenrendészet is kereste, mert a brit állampolgárságú férfinak lejárt a munkavállalási vízuma. Ez utóbbi problémája például azonnal megoldódott azzal, hogy egy hónappal később máris feleségül vette Brittany Murphyt, és vele az amerikai állampolgárságot.

A férfi mindezekre a vádakra csak annyit reagált: „Üzletember vagyok, több pert is indítottak már ellenem. Borzasztó, hogy a siker, mohóság, irigység és a hírnév olyan indítóokok lehetnek, hogy emiatt most engem és a családomat próbálják kikezdeni”.

Drogos vagy nem?

Murphyt a hírek szerint idén nyáron a The Caller című thrillerből és a Disney Tinkerbell című animációs filmjéből is kirúgták – ügynöke szerint ugyan azért, mert művészeti kérdésekben nem értettek egyet –, a People magazinnak pedig egy meg nem nevezett, pár évvel ezelőtt forgatott film stábtagja azt állította, a színésznő már akkor is „meglehetősen szétszórtnak tűnt, és soha nem tudta a szövegét. Képtelen volt ugyanazt a jelenetet kétszer egymás után ugyanúgy megcsinálni. Már akkor is rebesgették, hogy drogozik, amire persze azt mondta, hogy nem igaz”.

A tavaly nyáron forgatott Abandoned című pszichothrillernek a rendezője, Michael Feifer ugyanakkor épp az ellenkezőjéről számolt be most a People-nek: „Szomorú hallani ezt a sok drogozós hírt, mert az én benyomásom róla, mint színésznőről, a lehető legjobb. Amikor a filmet forgattuk, egyik pillanatról a másikra bele tudott helyezkedni a szerepébe, amint elkezdtünk forgatni, mintha csak átkapcsolt volna egy kapcsolót. Az egyik jelenetben, amikor sírnia kellett, azon viccelődtünk, hogy ő képes akár az egyik szemével is sírni, csak válasszam ki, melyikkel. Ennyire jó volt abban, amit csinált”.

Mindez azonban 2008 nyarán történt, az idén nyáron készülő The Caller-ben Murphyt már forgatás közben lecserélték – a pletykák szerint azért, mert „alig volt magánál, néha a jelenetek közben is”. Ügynöke persze azonnal cáfolt, szerinte csak az volt a háttérben, hogy ügyfele „művészeti kérdésekben eltérő véleményen volt” a stábbal. A legújabb variáció a témára, hogy Murphyt valójában férje viselkedése miatt rúgták volna ki: a Los Angeles Weekly szerint Michael Z. Gordon rendezőnek meggyűlt a baja Monjackkel a forgatáson. " Részegen odaállított a forgatásra, úgyhogy kitiltották. Brittany természetesen megvédte, úgyhogy végül neki kellett mennie". A Factory Girl producere, George Hickenlooper szerint pedig Monjack "veszélyes fickó volt", és csak Conjack gúnynéven emlegeti, ami szar, de kifejező szóvicc az angol con man (szélhámos) kifejezés és a férfi nevének összevonásából, viszont teljesen érthető, ha igaz az az állítása, hogy Monjack 150 ezer dollárt elsikkasztott közös filmük költségvetéséből. Hickenloop a Hollywood Elsewhere Murphy halálával foglalkozó postjának kommentjei közé írta be mindezt, kiegészítve azzal, hogy "figyelmeztettem Brittanyt, amikor hozzáment, ahogy sokan mások is. Csak remélni tudom, hogy ez a rohadék nem játszott szerepet [Murphy] szomorú végzetében".

Valamit akkor is túladagolt

Dr. Cyril Wecht törvényszéki orvosszakértő mindenesetre a CBS Newsnak nyilatkozva úgy vélte Murhpy haláláról: "Ha valaki 32 évesen hirtelen meghal... akkor bárki bármibe lefogadhatja, hogy bebizonyosodik, hogy valami több gyógyszer együttes hatásából adódó heveny mérgezés állhat a háttérben. Mindenki biztos lehet benne, hogy ha a Los Angeles-i kollégák találtak valami fontosat, úgymint szívrohamot, szélütést, vagy valamit, ami természetes haláloknak mondható, azt már rég tudnánk. Abból, hogy azt mondják, a toxikológiai vizsgálatok eredményeire várnak, és hogy ez akár hónapokig is eltarhat, biztosak lehetünk benne, hogy ez is ilyen több szer kölcsönhatásából adódó heveny gyógyszermérgezési esetnek bizonyul majd". Wecht tudja, mit beszél: korábban ő segédkezett a hasonló körülmények közt elhunyt Anna Nicole Smith, valamint a playmate fiának halálát nyomozó eljárásban is.

Az ő verzióját támaszthatja alá, hogy Murphy hálószobájában a helyszínelők egy gyógyszertárra való gyógyszert találtak, bár a jegyzőkönyv kiemelte, hogy "alkoholt vagy bármilyen illegális szert" viszont nem. A férj ugyanakkor azt állítja, neje csak torokgyulladására szedett pár gyógyszert, és azok is csak gyógynövénykészítmények voltak. A férj a People magazinnak kedden nyilatkozva már maga is úgy fogalmazott, tudni akarja, hogy halt meg a felesége, és csak azért nem akarta először a boncolást, "mert borzalmasnak találtam a gondolatot, hogy felvágják".