A színésznő vasárnap délelőtt halt meg szívleállás következtében, melynek okát csak a boncolás és az ezzel járó toxikológiai vizsgálatok lezárulta után lehet meghatározni. Az anorexiás találgatások mellett azonban természetesen már felbukkant a Jacko-féle gyógyszer-túladagolás és a drogfüggés verziója is. Családtagjai szerint Murphy halála napjának reggelén nagyon rosszul volt, többször is hányt és az új influenzára jellemző tüneteket mutatott. A férj nem akar boncolást, a halottkém viszont elrendelte a haláleset kivizsgálását, bár biztosította a médiát, nem gyanakszanak bűntényre.

A TMZ weboldal információi szerint a vasárnap délelőtt váratlanul elhunyt Brittany Murhpy halála előtt beteg volt: már több napja panaszkodott influenzaszerű tünetekre, aznap reggel pedig nagyon betegnek és elesettnek érezte magát, többször hányt is. A színésznő halála napján reggel óta hányt, majd a fürdőszobában lett rosszul, végül az összehányt zuhanyfülkében esett össze, ahol anyja később rátalált.

Bár a hivatalos vizsgálatok lezárultáig nem lehet tudni, mi okozhatta a 32 éves színésznő hirtelen szívleállását, az utóbbi időben készült fotói alapján azonnal nyilvánvalónak tűnt a magyarázat, hogy szíve az anorexia következtében kialakult legyengült állapota miatt adhatta fel. Hollywoodban azonban nem lehet meghalni drog- és/vagy gyógyszertúladagolás gyanúja nélkül, így máris jelentkeztek az "ismerősök", akik szerint Murphy szívleállásának valójában súlyos fájdalomcsillapító-függősége áll a hátterében. Az ő verziójuk szerint a színésznő plasztikai műtétei következtében kapott rá a gyógyszerekre, főleg a Michael Jackson halálakor is előkerült Vicodin nevű fájdalomcsillapítóra - írja a Sun.

Murphyre nem volt jellemző, hogy plasztikai műtéteiről szóló hírekkel kerüljön be a köztudatba, bár ajakfeltöltését a legelcseszettebb szájplasztikák közt tartják számon. Ez persze nem zárja ki, hogy több egyéb testtáját is megműttette, ami indokolhatta volna fájdalomcsillapítók szedését. Mindenesetre azonnal jelentkeztek szemtanúk is, akik szerint már az Accross the Hall című új filmjének három héttel ezelőtti hollywoodi premierjén is "alig tudott egyenesen állni". "Mindannyian féltünk tőle, mikor fog ez bekövetkezni. Brittany nagyon szélsőségesen élt. Egyértelműen problémája volt a gyógyszerekkel, és mind könyörögtünk neki, hogy folyamodjon segítségért, de nem hallgatott ránk" - nyilatkozta egyikük a lapnak. Ezt a verziót akár alá is támaszthatja a TMZ azon értesülése, hogy a lakásban nagy mennyiségű gyógyszert, többfajta fájdalomcsillapítót is találtak, bár főleg a színésznő anyja és férje nevére felírva.

A gyógyszerek mellett természetesen a drogfüggés is megjelent a lehetséges halálozási okok palettáján, egész pontosan a kokain: akár csak szimplán a túlzásba vitt használat révén (ami valóban okozhat szívproblémákat), akár úgy, hogy az anorexiával küzdő Murphy állítólag ezzel próbált volna tovább fogyni, ami szintén nem a legegészségesebb módja a fogyókúrának, főleg, ha valaki már eleve úgy néz ki, mint a színésznő a legutóbbi fotóin.

Ennyit tudunk

Murphyre vasárnap reggel 8-kor talált rá az édesanyja a színésznő és férje Los Angeles-i lakásának fürdőszobájában, öntudatlan állapotban. A kiérkező mentősök elkezdték az újraélesztést - bár egy szemtanúként jelenlévő szomszéd szerint "már akkor is egyértelműen halott volt" -, de nem jártak sikerrel. Murphyt a Cedars Sinai kórházba szállították, ahol megérkezésekor, délelőtt 10:04-kor halottnak nyilvánították. Bár férje, Simon Monjack forgatókönyvíró ismerőseinek azt mondta, nem szeretné, ha felboncolnák elhunyt feleségét, az illetékes halottkém, Ed Winter mindenkit biztosított: bár nem gyanítanak semmiféle idegenkezűséget a színésznő halálában, de kötelező kivizsgálniuk a halálesetet, amelyhez a boncolás és a toxikológiai vizsgálatok is hozzátartoznak. A TMZ Murphy anyjára hivatkozva azt írja, a színésznő diabeteszben is szenvedett, de ennek - a vizsgálat jelenlegi állása szerint - valószínűleg nincs köze a halálához. A boncolásra várhatóan kedden kerül sor, a további vizsgálatok eredményei nagyjából hat hét múlva várhatóak.

Betegen gyógyszerfüggőnek lenni veszélyes

Hasonló körülmények közt hunyt el nyáron az 50 éves Michael Jackson, akivel szintén hirtelen szívleállás végzett, amit - mint később kiderült - az énekes súlyos gyógyszerfüggősége okozhatott. Heath Ledger 2008 januárjában bekövetkezett halálát is többfajta gyógyszer túladagolásával indokolják, és a 2007-ben elhunyt playmate, Anna Nicole Smithnek sem kellett a szomszédba mennie fájdalomcsillapítókért, halála után egy gyógyszertárra valót találtak a lakásában. Smith ráadásul - Murphyhez hasonlóan - szintén nagyon beteg volt halála időpontjában, egy legyengült szervezet számára pedig könnyen végzetessé válhatnak az össze-vissza szedett gyógyszerek kölcsönhatásai.

Nem sikertörténet

Murphy 14 évesen kapta az első filmszerepét, későbbi sikereiben nagy szerepet tulajdonított édesanyjának, aki kétéves kora óta egyedül nevelte őt. A kötelező tinivígjátékos-tévésorozatos körök után kapott pár komolyabb szerepet is, játszott például Eminem oldalán a 8 Mérföld című életrajzi filmben, Mickey Rourke-kal a Por című drogmoziban, vagy a Sin Cityben.

Az ígéretes kezdet ellenére a színésznő elmúlt évei mégsem a sikerről szóltak: fogyásán és elrettentő példaként idézett ajakfeltöltésén kívül szakmai hírekkel nem igazán tudott bekerülni a lapokba. Énekesnőként 2006-ban volt egy jó dobása, amikor Paul Oakenfold angol sztár-DJ Faster Kill Pussycat című számában énekelt, amivel egész szép helyezéseket értek el a toplistákon.

Pár hete viszont kevésbé dicső kontextusban került a hírekbe: először kirúgták a The Caller című film főszerepéből "kiszámíthatatlan viselkedése" miatt, majd férjét kellett kórházba szállítani, aki "zavarodottan viselkedett" egy Puerto Rico-ból érkező repülőjárat fedélzetén. Murphy ügynöke akkor leszögezte, természetesen szó sincs kirúgásról, ügyfele mindössze "véleménykülönbségek" miatt nem jött ki a stábbal, a férjnek pedig csak asztmarohama volt.