Bár a gyásztól sújtott özvegy, Simon Monjack Hollywoodot okolja neje karrierjének mélyrepüléséért, a színésznő édesanyja szerint tulajdonképp ő tehet róla, hogy Murphyt az utóbbi években nem foglalkoztatták. Lánya ugyanis filmezés helyett őt ápolta.

Brittany Murphy édesanyja először beszélt arról, hogy lánya karrierje pár évvel ezelőtt miért került hullámvölgybe: a színésznő azért tűnt el egy időre a reflektorfényből, mert édesanyja rákos beteg volt, és a filmforgatásokkal nem fért volna meg a betegápolás.

A december végén tüdőgyulladásban és gyógyszer-túladagolásban elhunyt színésznő férje, Simon Monjack forgatókönyvíró és hitelkártyatolvaj korábban azt állította, nejét Hollywood ölte meg, azaz a Warner Bros filmstúdió - akiket ő be is perel majd ezért -, azzal, hogy nem neki adták a Táncoló talpak 2. című rajzfilm egyik szinkronszerepét. Murphyt ekkortájt írták ki Sylvester Stallone most készülő, The Expendables című szuperhősös filmjéből is, ami férje szerint az első igazi nagy visszatérési lehetőség lett volna neje számára.

Felfüggesztette karrierjét anyja betegségekor

Monjack és Sharon Murpyh Larry King showjában beszéltek az elhunyt színésznőről. A férj arról, mennyire jólesett neki a nyilvánosság reakciója neje halálára: "Hihetetlen volt. És szerintem Brittany lett volna a legjobban meglepődve ezen. Úgy értem, a karrierje, az elismertsége az elmúlt 5-6 évben eléggé mélyrepülésben volt".

Murphy anyja, Sharon ekkor árulta el, hogy lánya miatta döntött úgy, hogy időszakosan felfüggeszti karrierjét, és álmában sem gondolta volna, hogy ilyen nehezen tud majd visszakerülni a filmiparba. "Az utóbbi pár - talán öt - évben Brittanynek valóban megtört a karrierje. Nagyon beteg voltam: rákos lettem, és a betegség vissza is tért. Ő pedig azért vonult vissza, hogy velem lehessen a kórházban. Volt, hogy négy-öt hétig ott is aludt velem. Ő tárgyalt az orvosokkal, ellenőrizte a nővéreket, hogy mindent megkapok-e, minden rendben van-e. Álmomban sem gondoltam volna, hogy végül ő lesz kettőnk közül, aki előbb hal meg. Mindig azt hittem, én" - idézi az anyát a ContactMusic.

Hálás volt neki

Brittany Murphyt édesanyja egyedül nevelte fel. A színésznő mindössze kétéves volt, mikor szülei elváltak, apja maffiózókapcsolatai és drogügyei miatt később hosszú éveket töltött börtönben. Anyja ettől kezdve egyedül nevelte három gyerekét - Brittanyt és a kislány két idősebb féltestvérét -, és mint a színésznő később egy interjúban elmesélte, nagy szegénységben éltek. Sharon Murphy végül lánya kibontakozása érdekében New Jerseyből Los Angelesbe költöztette a családot, ahol a kislány 14 évesen megkapta első szerepét a Drexell's Class című tévésorozatban.

Murphy mindig is karrierje legfontosabb tényezőjének tekintette édesanyját, és nagyon hálás volt neki, amiért soha nem próbálta korlátozni színészi ambícióit, hanem a legmesszebbmenőkig támogatta: "Amikor arra kértem, hogy költözzünk Kaliforniába, azonnal eladott mindent, és idejöttünk a kedvemért... Mindig hitt bennem" - méltatta Sharon Murphyt a lánya pár éve egy interjúban.