A világ leggazdagabb sportolója műholdas közvetítésben, csupán néhány újságíró előtt hajlandó felolvasni bocsánatkérő üzenetét, senki nem kérdezhet tőle semmit, a helyszínt is úgy biztosítják, mintha NATO csúcs lenne.

A napokban jelentették be, hogy több hónap hallgatás és rejtőzködés után Tiger Woods pénteken végre megtöri a csendet, és a weboldalán közzétett bocsánatkérő üzenetein kívül egy zártkörű sajtótájékoztatón személyesen, élőszóban gyakorol bűnbánatot félrelépése miatt. Woods ügynöke ezt helyrehozási folyamatnak nevezi, amit rendkívül szűk körben fognak megvalósítani: a sajtótájékoztatóra csak négy hírügynökség kapott meghívót (az Associated Press, a Reuters, a Bloomberg és a Golf Writers Association of America, azaz a hivatalos golfos sportújságírók), és ők se kérdezhetnek a sportolótól, csak meghallgathatják, ahogy felolvassa előre megírt beszédét - adta hírül a Daily Mail. „Miközben Tiger úgy érzi, hogy a történtek alapvetően csak rá és a feleségére tartoznak, azt is elismerte, hogy megbántott és csalódást okozott egy csomó olyan embernek, akik közel álltak hozzá” – harangozta be a sajtótörténeti pillanatot Mark Steinberg, Woods ügynöke. „A rajongóit is megbántotta, így most jóvá szeretné tenni a történteket, erről fog beszélni.”

Nincs kérdés, csoda ha a szemébe lehet nézni

A különleges sajtótájékoztató pénteken esedékes, és elég szigorú feltételekhez kötött, például megszabták, hogy kérdezni semmit nem lehet a házasságtörő bajnoktól, aki fel fogja olvasni bocsánatkérését. A helyszínt, a floridai Ponte Vedra Beach TPC Sawgrass elnevezésű golfklubját már most úgy őrzik, mintha a G8-as csúcstalálkozó lenne készülőben. A szobában egyetlen kamera lehet és élő, műholdas közvetítés lesz, így tulajdonképpen érthetetlen, miért hívtak meg egyáltalán bárkit is a nagy bejelentésre. Az újságírókat ugyan csak az utolsó pillanatban értesítették, szigorú menetrendet kaptak, amihez tartaniuk kell magukat, például muszáj 4.30-ra megérkezniük, le van adva a rendszámuk, még a hely parkolóját is teljesen kiürítik, hogy legyen hely Woods konvojának. A nagy eseményt természetesen rendőrök vigyázzák, de nemcsak egyenruhások, hanem civilek is, talán attól tartanak, hogy a golfozót elrabolják a feministák. Woods elvileg már a délelőttöt is ott fogja tölteni, mivel olyan komoly a biztonság, hogy simán flangálhat fel-alá a helyen anélkül, hogy bárki is kihallgassa vagy lefotózza.

„Ez nem sajtókonferencia” – szögezte le sajtósa. „Ez lesz Tiger első nyilvános megjelenése november 27-e óta, amikor autójával nekiment egy fának floridai otthonuk előtt. Egy barátokból, kollégákból és közeli tagokból álló kis csoport számára tartjuk, akik meghallgathatják a bocsánatkérését, amint a múltról beszél, és arról, mit tervez ezután.”

Steinberg hozzátette, hogy a többi újságíró – persze rendes sajtóigazolvánnyal – egy hotel bálterméből követheti majd az eseményt, nagyjából egy mérföldre az eredeti helyszíntől.

Az esemény időzítése lehet, hogy nem véletlen: sokak szerint Woods így próbál bosszút állni az Accenture nevű szoftverfejlesztő cégen, akik elsők között váltak meg kedvencnek hitt szponzorarcuktól, amikor a botrány kipattant. Az Accenture a fő támogatója ugyanis a PGA Tournak, amelyben a bejelentés időpontjában éppen az Arizona Tournament harmadik fordulóját játsszák, és Woods abban bízik, hogy az ő bocsánatkérése több embert fog a tévék elé vonzani, mint maga a golfközvetítés. A PGA Tour megbízottja, Tim Finchem elmondta, nem gondolná, hogy Woods nyilatkozata aláásná a World Golf Championship versenysorozatot. „Minden héten vannak versenyeink. Nem hiszem, hogy ennek sok köze lenne hozzánk” – mondta.

Ön Woodsot nézné vagy a golfot?

Woods ügynöke azt is elmondta, hogy golfozó nem véletlenül a bajnokságra időzítette megjelenését. Amikor azt kérdezték tőle, nem lehetett-e volna hétfőig várni, nemet mondott, aminek kevesen örültek. „Ez nagy önzőség” - mondta a korábbi US Open and British Open bajnokság győztese, Ernie Els a Golfweek magazinnak. „A hétfő sokkal indokoltabb lenne ilyen bejelentésre, mint a péntek. És nem tesz jót a golfbajnokságnak sem.”

Bánatában fut?

Két hónap után végre az első hivatalos fotó is megérkezett a golfozóról, aki jelzésértékű módon Nike szerelésben edzett: sokakkal ellentétben ruhaszponzora nem vált meg tőle a viszontagságok ellenére sem. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a kép már a hivatalos visszatérést próbálja beharangozni, mármint a sportéletbe való visszatérést, hiszen Woods házasságából egyelőre senki nem tudja megmondani, mi lesz vele. Az biztos, hogy (legalább is futáshoz) a sportoló nem viselte a jegygyűrűjét, ahogy felesége, Elin Nordegren sem. A megcsalt nej amúgy felfüggesztette a válóperes eljárást, mikor férje beleegyezett, hogy szexfüggőségével orvoshoz fordul. Az egykori álompár jelenleg külön él, alig egy kilométernyire egymástól Floridában. A kirobbant botrány óta az asszony nem hajlandó hordani a gyűrűjét, más hírek szerint végleg kidobta a férjét, igaz az elvonóra azért beköltözött hozzá.

Woodsa  botrány kirobbanása után kezdetben rejtőzködő létmódot folytatott, majd miután kiengedték a hattiesburgi klinikáról, ahol szexfüggőségével kezelték, hazaköltözött.