Sandra Bullock férjéről alig egy héttel neje Oscar-díja után derült ki, hogy csalja a színésznőt, a napokban bejelentett válásával pedig Kate Winslet is beállt azoknak az Oscar-díjas feleségeknek a sorába, akiknek a szakmai elismerés elnyerésére ráment a házassága. Még ha nem is okvetlenül a díj áll a jelenség mögött, azért tényleg nem ők az elsők: Reese Witherspoon, Halle Berry, Hillary Swank és Gwyneth Paltrow is nem sokkal azután váltak el, hogy megkapták a díjat.

Bár felbomlott színészházasságok mögött valószínűbb szakmai rivalizálást gyanítani, az angolszász bulvársajtó Sandra Bullock férjének csúfos lebukása és Kate Winslet frissen bejelentett válása kapcsán egyenesen Oscar-átokról beszél, az mégiscsak vadregényesebben hangzik. Eszerint a díjat nyert színésznők gyanúsan gyakran fizetnek házasságukkal az Oscarért, és a témának nyilván korlátlan történelmi távlatai is vannak, hisz a filmszakmában már csak statisztikai alapon is kell legyenek olyan díjnyerési és válási dátumok, amelyek összefésülhetőek. A feldolgozhatatlan adatmennyiség helyett ezért inkább csak az elmúlt tíz évre összpontosítottunk, itt is kimutatható némi tendencia.

Reese Witherspoon és Ryan Philippe például 1999-ben ismerkedtek meg, összeházasodtak, lett két gyerekük, majd a színésznő 2006-ban megkapta a Nyughatatlanért a Legjobb Női Főszereplőnek járó Oscart. A boldogságszéria itt véget ért, fél évvel később bejelentették a szakítást, és mivel egyikük sem vigasztalódott azonnal harmadik személlyel, így a válás oka mögött mást kell keresni. Tegyük hozzá, Philippe sem azelőtt, sem azóta sem volt képes különösebben említésre méltó filmes karriert építeni, és ha néha bekerül a lapokba, legfeljebb a "Reese Witherspoon exférje" eposzi jelzővel határozzák meg, míg talpraesett exneje producerként is nyüzsög, és nem csak pasiügyei, de filmjei kapcsán is számon tartják.

Hillary Swank és szintén színész férje, Chad Lowe 1992-ben ismerkedtek meg, 1997-ben volt az esküvőjük, és házasságuk sikerrel túlélte az asszony első Oscar-díját – amit 2000-ben a Fiúk nem sírnak transzszexuális főszerepéért kapott –, sőt még azt is, hogy köszönőbeszédében elfelejtette megemlíteni férjét. A második azonban betette a kaput: Swank 2005 februárjában kapta meg a Millió dolláros bébiért a Legjobb Női Főszereplőnek járó díjat, és hiába kezdte azzal, mennyire hálás férjének a támogatásért, kevesebb mint egy évvel később, 2006 januárjában bejelentették a válásukat. Swank akkor Lowe szenvedélybetegségére hivatkozott okként, majd gyorsan összejött ügynökével, John Campisivel, de arról nincsenek friss információk, hogy azóta is ő volna-e az, akinek a hatéves fia néha rányit a pucér színésznőre.

Bármilyen különös, de Gwyneth Paltrow is nyert már Oscart: 1999-ben ő volt a Legjobb Női Főszereplő a filmtörténeti szempontból azóta se nagyon emlegetett Szerelmes Shakespeare-ben. Ő bezzeg nagyon is kitért rá köszönőbeszédében, mennyire köszöni ezt akkori pasijának, Ben Afflecknek, mégis, ugyanaz év májusában már nem voltak egy pár. Paltrow azóta a Coldplay énekese, Chris Martin oldalán kötött ki, akitől két gyereke született, és akivel a jelek szerint úgy képzelik el a tartós házasságot, hogy szinte alig töltenek időt együtt, így valóban nem mennek egymás agyára sem. Ha az Oscar-átkot vesszük, minden esélyük megvan a holtodiglanra, mivel Paltrow gyerekei miatt elvétve vállal szerepeket, és akkor is igyekszik teljesen visszhang nélküli alakításokat hozni.

Halle Berry 2002 májusában a Szörnyek keringőjében lett a legjobb női főszereplő. A színésznő akkor még úgy tudta, boldog házasságban él zenész férjével, Eric Benettel, a következő év októberére azonban a férfi szexfüggősége és sorozatos hűtlensége okán Berry beadta a válókeresetet. Jelenleg úgy tűnik, végül jól jött ki a dologból, 2006-ban megismerkedett a modell Gabriel Aubryvel, jelenlegi élettársával, akitől született egy kislánya, nagyravágyó filmszerepek helyett pedig inkább a következő gyerek tervezgetésével van elfoglalva.

Ugyancsak jól jött az Oscar-átok Julia Robertsnek, aki Benjamin Brattet hagyta ott 2001 júniusában, három hónappal az Erin Bronkovich alakításáért elnyert Oscarja után. Roberts ezzel nem döbbentette meg a világot, Kiefer Sutherlandet 1991-ben például három nappal az esküvőjük előtt dobta. A szintén színész Brattel három évig voltak együtt, de Roberts esetében is valószínűbb, hogy nem az Oscar elnyerése tette be a kaput a kapcsolatnak, hanem hogy a színésznő 2000-ben a Mexikói forgatásán megismerkedett az akkor még házas Danny Moder operatőrrel. Moder 2001-ben elvált, véletlenül épp akkor, amikor Roberts Oscart kapott, az események ettől kezdve pedig már ismertek: mivel újabb Oscar azóta nem történt egyikükkel sem, 2004-ben összeházasodtak, és azóta már van három gyerekük is.

Helen Hunt 1998 márciusában a Lesz ez még így se című filmben Jack Nicholson türelmes pincérnőjeként nyújtott alakításáért vihette haza a Legjobb Női Főszereplőnek járó díjat. A színésznő ekkor már öt éve volt a szintén színész Hank Azaria barátnője, kapcsolatuk az Oscar után esküvőben csúcsosodott ki, három hónappal később pedig bejelentették a szakítást.

Az idei évet Charlize Theron szakítása nyitotta, ami kicsit nehezen tuszkolható bele az Oscar áldozatainak kategóriájába, hisz mégiscsak eltelt hat év a díja és az idén januárban bejelentett szakítás közt, de végülis az időrendiségnek megfelel: előbb nyert, aztán veszített. Theron 2004-ben a Szörnyetegért kapta meg a maga szobrát, idén januárban pedig vőlegényével, Stuart Townsenddel véget vetettek közel 8 éves kapcsolatuknak. Egyébként ők is a „már csak testvérként szerettük egymást” indokra hivatkoztak, ahogy eredetileg Winsleték is, bár Theront nem sokkal később egy eddig nem nevesített pasival látták randinak tűnő helyzetben, Winslet meg állítólag úgy érezte, hogy rendező férje nem csak szakmailag érdeklődik egy szép és fiatal kolléganője iránt.

A sort Kate Winslet folytatta, aki 2009 februárjában nyert Oscart a Felolvasóban nyújtott alakításáért, 2010 március 15-én pedig bejelentették férjével, Sam Mendes rendezővel, hogy vége a házasságuknak. Bár Winslet Oscarja már egy éves, a hírt követő kiegészítések szerint a pár már tavaly nyár óta külön élt, szóval a szakítás bejelentése már csak magyarázatot adott az elmúlt fél évükre. A szétköltözés pedig ezek szerint kevesebb mint fél évvel az Oscar-díj után történt, szóval szépen példázza az Oscar-átkot, akár létezik, akár nem.

Sokkal direktebb bizonyíték lehet az Oscar-átok létezésére az idei nyertes, Sandra Bullock esete, aki nem csak hogy szinte azonnal bukta a házasságát az Oscarja után, de ráadásul kiderült, hogy hűtlen férje, Jesse James épp a nejének díjat hozó film forgatása alatt szedte fel szeretőjét tavaly áprilisban. A sztorival az In Touch csapta arcon az élete első Oscarját ünneplő, 45 éves Bullockot, akiknek a huszonéves szerető, MIchelle "Bombshell" McGee azt állította, nem tudta, hogy a házaspár még együtt van. Pedig a színésznő az utóbbi időben egy díjátadón se tudta nem megemlíteni, mennyire fülig szerelmes a férjébe, és mennyire köszöni neki a támogatását, amit az SAG/Golden Globe/Oscar- és egyéb díjakat hozó munkájához nyújt neki, úgy emberileg, mind szakmailag.

Persze a jelenség nem kizárólag a nőket sújtja, férfiak is rajtaveszíthetnek, ha Oscart kapnak. Vegyük például csak a legutóbbi áldozatot, Sean Pennt, aki Kate Winslettel egy időben, 2009 februárjában, a Milkben nyújtott címszerepéért kapta meg az Oscarját: két hónappal később beadták a válókeresetet nejével, Robin Wright Pennel. Igaz, ők kicsit még bonyolították a dolgot, egy hónappal később ugyanis visszavonták az egészet – ahogy ezt első ízben 2007-ben, a még Oscar-díjnyerés nélkül eljátszott hasonló meccsnél is tették –, de pár hónappal később valóban különváltak, ezúttal tényleg.