A rendező 900 szavas közleményt adott ki, melyben kifejtette, szerinte már letöltötte büntetését. Roman Polanski az 1977-es megrontási ügy kapcsán bűnösnek vallotta magát, és az akkor elrendelt pszichiátriai vizsgálaton is átesett. Polanski elmondása szerint nem menekült el az igazságszolgáltatás elől, és az Egyesül Államok nem fogadja el a korábbi bírósági döntést, helyette inkább az ő fejét akarja a sajtónak adni.

Megtörte hallgatását az Egyesült Államokban gyermekmegrontással vádolt Oscar-díjas filmrendező, Roman Polanski vasárnap. A jelenleg svájci házi őrizetben lévő filmes kijelentette: a vád hazugságon alapszik.

900 szavas közleményében Polanski kijelentette, bár korábban ő kérte ügyvédeit, hogy korlátozzák a minimumra nyilatkozataikat, most viszont ő kényszerül megszólalni. "Nem maradhatok tovább csendben, mert a svájci hatóságoknak benyújtott kiadatási kérelem hazugságon alapul" - írja Polanski. "Nem maradhatok tovább csendben, mert az Egyesült Államok tovább követeli kiadatásomat és jobban szeretné tálcán átadni a fejemet a világsajtónak, minthogy elfogadja a bírói döntést, amely 33 évvel ezelőtt megszületett" - tette hozzá.

Roman Polanskit tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben, majd később házi őrizetbe került. A most 76 éves rendező kiadatását amiatt kérte az Egyesült Államok, hogy a vád szerint az akkor 13 éves Samantha Geimerrel szexuális kapcsolatot létesített még 1977-ben. A rendező vádalkut kötött, így az eredeti hat vádpontból, ötöt ejtettek. A kiskorúval megrontásának vádjában bűnösnek mondta magát.

Az egyezség szerint pszichiátriai vizsgálaton kellett átesnie egy börtönben, de mielőtt bevonult volna, a bíróság engedélyével elutazhatott Európába, hogy befejezze épp akkor forgatott filmjét. Ezután visszatért az Egyesült Államokba, több hetet pszichiátrián töltött. Az ott készült értékelés nem javasolta a börtönbüntetést, és ügyvédei arra számítottak, hogy felfüggesztett ítéletet kap majd. Az ítélethirdetés előtt azonban megtudták, hogy a bíró mégis lecsukatná, ezért Polanski külföldre menekült, és azóta sem tért vissza az Egyesült Államokba. Egy kaliforniai bíróság a múlt héten utasította el legutóbbi fellebbezését, és ezzel az ügyvédek minden jogi lehetőségüket kihasználták, hogy megakadályozzák a kiadatását.

Polanski közleményében kijelentette, már letöltötte a büntetést, amelyben annak idején megegyezett a bíróval. "A kiadatási kérvény szerint elmenekültem az amerikai igazságszolgáltatás ítélete elől, de az eljárás alatt én már elismertem a tényeket, és éppen visszatértem az Egyesült Államokba, hogy az igazságszolgáltatás elé álljak".

Polanski kijelentette, hogy az ügy további kellemetlenségeket okoz Samantha Geimernek is, aki már megbocsátott neki. "Nem maradhatok tovább csendben, mert a kaliforniai bíróság elutasította az áldozat számos kérését, hogy ejtsék az ellenem indított eljárást egyszer és mindenkorra, kitéve őt újra meg újra a kényelmetlenségnek, amikor ez az ügy előkerül" - tette hozzá Polanski.