Tóth Lüszi után újabb kiskorú tehetség jutott tovább a Megasztárban. A tízéves Patai Anna szülei még nem gondolták át, milyen mellékhatásokkal jár a hirtelen jött népszerűség. Miközben a pszichológus is úgy véli, hogy nem szabadna egy gyereket kitenni egy országos tehetségkutató verseny velejáróinak, a TV2 csak a vállát vonogatja. Nem akarják, hogy a korhatár megszabásával bárki is kimaradjon, aki nézettséget hozhat.

Az előző szériához hűen az idei Megasztárban sem szabtak korhatárt a műsor készítői, ennek köszönhetően pedig az óvodáskorú gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig jelentkeztek – vagy épp a csatorna meghívásának tettek eleget – a versenyzők. Magyarország legidősebb dudása mellett például a nála 84 évvel fiatalabb Nagy Eszter produkcióját is bemutatatták az egyik szombat esti adásban, és az is biztossá vált, hogy a tízéves Patai Anna is a továbbjutók közé került.

Bele sem gondoltak, mivel jár a hírnév

A kislány korábban soha nem tanult énekelni, mindössze otthon énekelgetett egészen pici kora óta – mondta a Velvetnek Patai Anna édesapja. „Aztán jött a Megasztár, hallottuk, hogy eltörölték a korhatárt, és szeretett volna jelentkezni. Elvittük Csík Sándorhoz, a TV2 énektanárához, hogy hallgassa meg a kislányt, és próbáljon rajta javítani, illetve elmagyarázni neki pár dolgot. Tulajdonképpen ő az, aki rendbe rakta Anna hangját” – magyarázta büszkén a szülő, aki úgy fogalmazott, igazából még bele sem gondoltak a hirtelen jött hírnév velejáróiba, mert úgy érzi, hogy nagyon elején vannak még a dolognak. „Persze gondolkoztunk, leültünk, megbeszéltük, de ez Anna döntése, és mi úgy döntöttünk, támogatjuk.” Hozzátette, a gyerek jó képességű, az iskolában is támogatják az ambícióit, és a Megasztár nem fogja visszavetni a tanulásban.

Patai apuka nyilatkozata egyébként kísértetiesen hasonlít Tóth Lüszi édesanyjának elképzelésére, miszerint minden gond nélkül énekesnőt farag a lányából. A Megasztár 4. akkor 13 éves versenyzője könnyedén beénekelte magát a legjobbak közé, ám a celebgyár eszközei és annak mellékhatásai nemcsak édesanyja, Lukács Edit idegeit őrölték fel, hanem a kislányt is kicsinálták. Folyamatosan ellentmondásos hírek jelentek meg róla, az iskolában csúfolni kezdték (a célkeresztből anyját sem hagyták ki), a haknizások mellett napi négy órákat tudott csak aludni, osztályozhatatlanná vált az iskolában, mindezek fejében pedig a gyámhatóság is rájuk szállt. Bár semmi nem úgy alakult, ahogyan azt elképzelték, akár hepiendnek is lehet nevezni, hogy Tóth Lüszi végül tiszavirág életű celebsége után úgy eltűnt a süllyesztőben, mintha soha nem is lett volna címlapon.

Nem lenne szabad a gyereket ilyen helyzetbe hozni

Hogy pontosan min ment keresztül, és Patai Anna hogyan fogja feldolgozni az égből pottyant sikert, az talány, de ha arra gondolunk, hogy még a felnőtt emberek sem tudnak a hirtelen jött népszerűséggel mit kezdeni, akkor nyilván egy gyereknél ez még komolyabb problémákat okozhat. Várhegyi Mónika gyermekpszichológus szerint persze az sem elhanyagolható szempont, hogy az eseményeket milyen korban éli át a gyerek:

„Egy éppen valamilyen fejlődési fokon lévő gyereknél egészen biztosan kevésbé okoz problémát, mint aki a serdülőkor küszöbén áll, és sok mással is meg kell küzdenie. Amitől egyáltalán nem lehet eltekinteni, az a környezet, hogy kik azok, akik a gyermek mögött állnak. Nagyon fontos a családi háttér, hogy a szülők mennyire támogatják, bár a híressé való válás az ő elképzelésüknek a megvalósítása is lehet akár” – nyilatkozta a szakember, aki úgy véli, az országos sikerrel a gyerek életének ritmusa teljesen megváltozik, akár neurotikus tüneteket is okozva.

„Ha ez az exhibicionizmus a gyerekből jön, bizonyos mértékig támogatható. Ha hoz egy ilyen döntést, hogy szeretne megnyilvánulni valamiben (pl. sportban), akkor a szülő álljon mögé és támogassa. De a Megasztár nem ez a kategória. Ha az iskolai drámacsoportban szeretne fellépni, nem kell visszahúzni, akkor sem, ha esetleg nem tartjuk elég tehetségesnek. Televíziós tehetségkutató versenyre viszont szülőként és szakemberként sem küldeném, akármennyire is látom a tehetséget benne. Nem hoznám ilyen helyzetbe.”

A TV2 felé irányított kérdésünkre, miszerint a csatornának miért nem volt elég tanulólecke a Tóth Lüszi körül kialakult botrány, és azok után, hogy több híresség is kijelentette már, hogy a kiskorúaknak inkább az iskolapadban a helye, miért nem szabtak korhatárt, Koltay Tamás szóvivő így nyilatkozott: „Ezúttal sem szerettük volna, hogy bárki is kimaradjon emiatt a Megasztárból. Úgy gondoljuk, a tehetség nem életkor függvénye.”