Bár a színésznőről kiderült, nem is gyógyszerfüggő, elképzelhető, hogy a rehab, amire a bíróság utalta be, megmentette az életét. Csak nem abban az értelemben, ahogy egy leszoktatott gyógyszerfüggőét szokás. Nem elég ugyanis, hogy papírja van róla, hogy nem is volt függő, orvosai arra is rájöttek, hogy hiperaktivitásos figyelemzavara sincs. Az erre szedett gyógyszerek viszont bárkit kifordítanának önmagukból, szóval lehet, hogy Lohan nem is olyan, mint amilyennek az elmúlt pár évben megismertük.

A színésznő az Apád-anyád idejöjjön gyereksztárjából lett az elmúlt évek alatt a bulvárlapok negatív hősnője, amire karrierje is többé-kevésbé ráment. Elképzelhető azonban, hogy hülye szülei mellett egy téves pszichés diagnózis miatt szedett gyógyszerek is lehetnek felelősek azért, hogy az ígéretes indulás után a felnőtt színésznői kategória helyett az ifjú drogos-piás celeb skatulyában kötött ki.

Nem gyógyszerfüggő

Mint ugyanis az elmúlt 22 napban az UCLA Medical Centerben orvosai rájöttek, Lohan nemhogy nem gyógyszerfüggő, de lehetséges, hogy még a korábban megállapított figyelemzavar-betegsége is téves diagnózison alapul. Pedig erre szedte évek óta az Adderallt (ennek mellékhatásaira pedig egy rakás más gyógyszert), és mint most orvosai gyanítják, mindezeket egyrészt teljesen feleslegesen, másrészt épp ezek okozták azokat a viselkedési mintáit, amelyek alapján mindenki biztos volt benne, hogy kokain-, gyógyszer-, alkohol- és minden egyéb függő. Persze ne felejtsük el azt sem, hogy Lohan azért jópárszor valóban volt elvonókúrán, és maga is beismerte, hogy élt is valamennyire a fenti szerekkel, de a jelen állás szerint elképzelhető, hogy korántsem olyan súlyos mértékben, mint azt viselkedéséből következtetni lehetett.

A színésznőt alig pár órája engedték ki a UCLA Medical Center rehabilitációs részlegéről, ahol bírói utasításra 90 napot kellett volna eltöltenie. Orvosai azonban már korábban jelezték, hogy erre nem lesz szükség, mivel a gyógyszerfüggőség miatt rehabra utasított híresség nem mutatja gyógyszerfüggőség jeleit: miután leállították a gyógyszereket, amelyeket szed, semmiféle elvonási tünetet nem produkált. Lohan kúráját így már 22 nap után befejezettnek nyilvánították, Elden Fox bíró pedig jóváhagyta az orvosi ajánlást, így Lohan szerdán reggel szabadon távozhatott.

Lohan utóbbi pár heti börtön-rehab kanosszajárásának valódi érdekessége azonban az, hogy akár tisztázhatja is az évek óta balhés drogfüggőként nyilvántartott színésznő imidzsét, és akár még rég mélyponton lévő karrierjét is megmentheti.

Egy téves diagnózis miatt szed évek óta bika gyógyszereket

Az egykori tinisztárról többek közt apja is nagy buzgósággal terjesztette, mennyire aggódik érte, merthogy gyógyszerfüggő. Michael Lohan egyenesen rehabra küldte volna lányát, akivel köztudottan feszült a viszonya, de ez nem meglepő, a Lohan-család soha nem összetartásáról és stabil érzelmi hátteréről volt ismert. Miután az UCLA orvosai maguk is meglepve kellett cáfolják a fiatal színésznő gyógyszerfüggőségét, újabb felfedezést tettek: az sem igaz, hogy a színésznő ADHD-ban (hiperaktivitásos figyelemzavarban) szenvedne.

A gyógyszerek a felelősek a viselkedéséért

Lohan e betegsége tüneteinek kordában tartására évek óta szedte az Adderallt, mivel azonban a betegség nem is áll fenn nála, a gyógyszer kárenyhítés helyett épphogy generálta a viselkedési zavarokat - melyeket aztán újabb gyógyszerekkel próbált lenyomni. Az orvosok gyanúja szerint ez lehetett az oka a színésznő kiszámíthatatlan viselkedésének és viharos temperamentumának, ami nemcsak magánéletét tette tönkre, de ígéretesen induló karrierjét is lenullázta.

Lohant egyelőre nem vigasztalja a felfedezés, miszerint az elmúlt években nyújtott énje teljes egészében egy téves diagnózis miatt szedett gyógyszereknek köszönhető, barátai szerint még csak azért dühöng, amiért a bíróság döntése miatt át kellett esnie a 13 napos börtönbüntetésen, valamint a 22 nap elvonókúrán. Pedig a rehab hozta két új felfedezés a lehető legjobb dolog, ami csak történhetett a karrierjével.

Most viszont papírja van róla, hogy tiszta és normális

Minden nagyobb hollywoodi filmprodukció előkészületei közt szerepel ugyanis a szereplők biztosítása. Amennyiben azonban a szereplő köztudottan drog- vagy alkoholproblémákkal küzd, bármikor okozhat balhét akár a forgatás helyszínén, akár azon kívül (és ebben akár meg is sérülhet), ami túl kockázatossá teszi őket biztosítási szempontból, így kieshetnek a filmből. Mivel eddig soha nem volt bizonyíték az ellenkezőjére, Lohanről - a gyógyszerek okozta viselkedése miatt - az elfogadott közvélekedés az volt, hogy minimum iszik, sőt, egy rakás függőséggel is küzd. A Psychology Today írása szerint “ha a páciensek Adderallt kapnak orvosi indok nélkül, bizarr viselkedési mintákat mutathatnak, melyeket könnyen össze lehet téveszteni a mániás depresszió, a metamfetamin- és kokainfüggőség tüneteivel. Többnyire alvászavarokat is okoz, ami ahhoz vezethet, hogy a páciens elkezdi az önyógyszerezést.

Mivel azonban az UCLA orvosai most megerősítették, hogy Lohan tiszta, sem kokain-, sem alkohol-, sem gyógyszerfüggő, így a színésznő ismét tiszta lappal indulhat. Az Adderall fenti mellékhatásai nélküli Lohant már nyugodtan szerződtethetik filmszerepekre, fizikailag is jobban fogja bírni a forgatási munkákat. Ebből a szempontból is szerencsés, hogy a börtönbe vonulása előtt forgatott utolsó filmjei egyike, a Machete Roberto Rodroguez már megjelenés előtt kultgyanús új filmje, és sokak szerint megalapozhatja Lohan új, valódi színésznői karrierjét.

A legfrissebb hírek szerint a színésznő azt tervezi, hogy a túl sok, túl veszélyes kihívással kecsegtető Hollywood helyett New Yorkba költözik, hogy közelebb legyen családjához. Bár anyja, Dina Lohan ellen is simán lehetne gyermek-veszélyeztetési eljárást indítani eddigi szülői teljesítménye alapján, ez még mindig az utóbbi évek legjobb húzása a színésznőtől: Hollywoodnál még egy mérgező szülő is lehet jobb.