Lejönni a szerről egy hét alatt

2007.01.31. 17:24
Lindsay Lohan ki-be mászkál az elvonóról, Tara Conner egy hónapot töltött benn, Nicole Kidman férjét pedig október óta nem látni - most akkor ki az, aki tényleg csinálja? Az alkoholról nehezebb lejönni, mint a drogról, állítja dr. Funk Sándor, Albert Györgyi egyetért ezzel, Viva Kristóf pedig duplán kivétel, mert egyrészt gyógyszerfüggő volt, másrészt egyik napról a másikra abbahagyta.

Az újév legnagyobb celebhíre a puncivillantós partik világából, hogy a még alkoholfogyasztó korba sem lépett, ám e téren mégis nagy múlttal rendelkező Lindsay Lohan elvonókúrára vonult. A függőség Hollywoodban teljesen megszokott, ahogy az is teljesen publikus információ, amikor valaki elvonókúrára megy. Akár minden héten. Elvégre azzal is benne van a lapokban.

A nagy próbálkozók

Whitney Houston jópárszor nekiugrott: eleinte még férjével Bobby Brownnal, válása után már egyedül próbált lejönni a crackről és kokainról. Az Osbourne-családnak minden tagja többször is megjárta már a Betty Ford klinikát, legutóbb Kelly Osbourne küzdött meg a nyugtatókkal.

Ma már Robbie Williams is szívesen beszél politoxikomán éveiről, bár arról már kevésbé, amikor egy emberrablásos húzással Elton John vágta be limuzinjába és vitte őt egy klinikára. Bár Eltonnal jóbarátok voltak, ezért az akciójáért Robbie a mai napig duzzog.

Courtney Love is többször futott neki a leszokásnak: Kurt Cobain özvegye hol talpig kokszban verte szét expasija lakását, máskor egy bárban tépett meg részegen egy nőt, vagy benyugtatózva mikrofonállvánnyal tángálta el egy rajongóját. Ilyenkor a bíróság mindig elvonókúrára küldte, de sorozatos visszaeséseinek végül az vetett véget, amikor 13 éves lánya, Frances Bean felügyeleti jogát is megvonták tőle, és ha Cobain özvegyének nem sikerült volna lejönnie a cuccról, elveszíthette volna a gyereket. A jelek szerint ez hatott.

Kate Moss szerelmének tárgya, a heroinfüggő Pete Doherty pedig bizonyos szempontból igazán jellemes embernek tekinthető: ő hűségesen kitartana a heroin mellett, ha sorozatos balhéi miatt a bíróságok nem utasítanák újra és újra elvonókúrára. Amiket aztán vagy félbehagy, vagy habozás nélkül visszaesik, amint kiengedik. Ezt olyan intenzitással csinálja, hogy már barátnője maga is ultimátumot adott neki: vagy ő, vagy a drogok. Aztán elhúztak Thaiföldre újévet ünnepelni, ahol Doherty persze ismét szétcsapta magát. Moss ugyan 2005-ös drogbotránya óta tiszta, most azonban Dohertyvel együtt ő is bevonult egy rehab klinikára, hogy végig mellette legyen és támogassa.

A leszokásról – legyen bár pia vagy drog a függőség tárgya – tudjuk, hogy hosszadalmas és nehéz folyamat - ehhez képest a celeb-elvonókúrákat mintha el lehetne intézni pár nap alatt. Lohan január 18-án vonult be a Wonderland nevű bentlakásos intézménybe, de azóta szinte többször látták „szabadlábon”, mint odabenn. Tara Conner amerikai szépségkirálynő drog- és alkoholfüggősége miatt vonult egy rehab-klinikára december 21-i születésnapján, de egy hónappal később, január 21-én már távozhatott. Mindeközben Nicole Kidman férje, Keith Urban már harmadik hónapja, hogy eltűnt egy meg nem nevezett klinikán, hogy kikezeljék alkoholfüggőségéből, és őt azóta tényleg nem is látni. Hazudik valaki, vagy csak tényleg léteznek már rapid elvonókúrák?

Kezdő lépés egy hét alatt

Katt!

Ki kell ábrándítsunk minden máj-átültetésről álmodozó alkeszt: Hollywoodban sem kezelik másként az alkoholistákat, mint Magyarországon. Így bár elképzelhető, hogy a szeszfüggő celeb pár nap múlva már szépen mosolyog a fotósoknak, ilyenkor még aligha tekinthető gyógyultnak. Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula kórház osztályvezető főorvosának tájékoztatása szerint ugyanis a kórházi kezelés csak a legelső lépés a leszokás több hónapig tartó folyamatában. Az enyhén függő betegek megúszhatják pár nap befekvéssel, a súlyos alkoholistáknak egy hét kórházi felügyeletre is szükségük lehet. Ezután ugyan elhagyhatják az intézményt, de járóbetegként még hónapokig szigorú felügyelet mellett, gyógyszeres úton kezelik őket. A kórházban a beteg mindenekelőtt erős nyugtatót, valamint antidepresszánsokat kap, és hasonló tablettákat szed bejáró betegként a rehabilitációs időszakban. Ezek viszonylag kellemes lelkiállapotban is tartják, de a gyógyulás velejárója a kb. egy hónap múlva jelentkező depresszió is – magyarázza a főorvos.

Lindsay Csodaországban
Ha egy hollywoodi celeb rehabra vonul, azt nem a közgyógyellátás keretein belül teszi: az évekig szinte egyedülállóként emlegetett Betty Ford Klinika mellett egyre népszerűbb a Los Angeles-i Wonderland Center. Jelenleg Lindsay Lohan is itt próbál lejönni a piáról, és már neki is Paris Hilton egyik barátja ajánlotta. Míg a Betty Ford klinika szigorúan bentlakásos, addig a Wonderland talán épp annak köszönheti növekvő népszerűségét, hogy itt „személyre szabott” terápia keretében arra is van lehetőség, hogy a páciens el-elhagyja az intézményt. Lohannek persze ezt is sikerült teljesen kiforgatnia: bár eredetileg csak arról volt szó, hogy a terápia mellett folytathatja aktuális filmje, az I Know Who Killed Me forgatását, mára már szinte több időt tölt a klinikán kívül, mint odabent. A Wonderland népszerűsége pedig csak egyre nő: a legújabb hírek szerint Lohan most Mike Tyson személyében kapott celeb-kispajtást a leszokáshoz. Reméljük, az egykori nehézsúlyú bokszoló kellőképp tud vigyázni magára.