A színésznő nem forgathat Bosznia-Hercegovinában, mert a délszláv háború női áldozatainak több csoportja sértőnek érzi a színésznő által kitalált szerelmi történetet. Azt mondják, sosem történt olyan, hogy a háborúban szerelem szövődött volna egy áldozat és a megerőszakolója között.

Angelina Jolie nemrég megkezdte a délszláv háború idején, a kilencvenes évek elején játszódó szerelmi történetének a forgatását Budapesten, de a boszniai forgatási engedélyét visszavonták, ezért nem forgathat eredeti helyszíneken - írja a Herald Sun az AFP-re hivatkozva.

A színésznő - egyelőre cím nélküli - első rendezésének alaptörténete szerint egy bosnyák nő és egy őt megerőszakoló szerb katona között szerelem szövődik. A történet a délszláv háború női áldozatainak csoportjai, illetve az áldozatok családjai szerint annyira elképzelhetetlen, hogy az már sértő számukra: a háborúban nem történt ilyen. "Ez egy félrevezető történet. Több ezer, a háborúban megerőszakolt nő tanúvallomását ismerjük, és egy olyan sincs köztük, ami az áldozat és a megerőszakolója között kibontakozó szerelemről szólna" - nyilatkozta az AFP-nek Bakira Hasecic, a Háború Nőáldozatai nevű szervezet vezetője.

A különféle szervezetek tiltakozása után a boszniai kulturális miniszter, Gavrilo Grahovac a rádióban jelentette be, hogy megvonják a stábtól a szarajevói és a zenicai forgatási engedélyt.

"Már nincs boszniai forgatási engedélyük. Visszakapják, ha küldenek nekünk egy olyan forgatókönyvet, ami nem olyan, mint amiről a mostani verziót ismerők beszéltek nekünk" - mondta Grahovac a radióban.

A miniszter hozzátette, a forgatást magát persze nem tudják megakadályozni, de azzal, hogy nem adnak engedélyt az eredeti helyszínek használatára, ki tudják fejezni nemtetszésüket egy olyan film miatt, ami "nem az igazságot tolmácsolja, és nagyszámú civilnek okoz fájdalmat".

Nemzetközi szervezetek felmérései szerint az 1991 és 1995 között zajló háborúban több ezer nőt erőszakoltak meg. A háborús nemi erőszakok ügyében az első ítéletet 2001-ben hozták, amikor az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bírósága elítélt három boszniai szerbet, mert megerőszakoltak és prostitúcióra kényszerítettek több bosnyák nőt is Foca városában.

Jolie első saját rendezésű filmjének forgatása nemrég kezdődött Magyarországon. Először a fóti gyermekvárosban dolgozott a stáb, majd a Rózsák terén a Keleti pályaudvartól nem messze. Később a turai kastélyban, illetve a rákospalotai filmstúdióban is vesznek fel majd jeleneteket.